Nieuws

Meeste resellers niet positief over Start2surf-actie

De Start2surf@home actie van de federale overheid kan niet meteen op veel applaus rekenen bij de Belgische IT-resellers. De resellers die wij contacteerden vreesden in de eerste plaats dat ze weinig marge zouden maken en er bovendien ook vooral ontevreden klanten aan zouden overhouden.

De meest gehoorde klacht gaat over de marge. Op de goedkopere modellen uit de reeks heeft de reseller minder dan 20 euro marge, net voldoende dus om de transportkosten te betalen. “Als ICT winkel met een meerwaarde trachten wij onze klanten meer te bieden dan enkel iets te verkopen,” zegt Sven Maes van SMCit. “We geven uitleg, helpen bij problemen, voorinstalleren de toestellen…. Dat kost ons geld die we met zo’n kleine marge niet terug kunnen verdienen.”  Daarom biedt SMCit alleen de duurdere modellen aan.
Hetzelfde geluid horen we bij Mike Veeckmans van Spizzy: “Puur op de pakketten-an-sich kan je niet veel marge maken. Er is een kleine marge, vooral met upgrades op de basispakketten kan je extra marge maken of extra verkoop/diensten.” Vaak wordt een printer, een draagtas of een muis als extra product aangeboden aan de geïnteresseerde. “Een draadloze router zit al in het pakket, en antivirus ook,” zegt Sven Maes. “En dat zijn net de dingen waar we nog iets aan verdienen.”
 
Volgens Mario De Witte van SHS moet de reseller verder kijken dan alleen maar de eenmalige verkoop van een pakket. “Het kan het begin van klantenbinding zijn. Dat moet het hoofddoel zijn.” Dat beaamt ook Danny Wullaert van Alfa Solutions. “Marge is voor mij niet onmiddellijk het belangrijkste, want eenmaal een nieuwe klant genereert de toekomst wel enige opbrengst.”
 
Anderen zijn sceptischer. “Een goedkope pc betekent altijd problemen,” zegt Raphael Neijens van PC-Call. Hij verwacht dat veel van de verkochte toestellen snel defecten zullen vertonen, en dat veel van de pc’s na enkele maanden met virussen te kampen zullen krijgen. “Indien iemand vraagt om een Start2surf-pakket, verkopen we ze voor bijna dezelfde prijs een pc die we zelf bouwen en die van betere kwaliteit is.” Een soortgelijk commentaar van Julie Adriaens van Brainwaves: “Veel van de computers die de vorige keer via dit systeem zijn verkocht staan ondertussen al afgedankt in een hoekje omdat ze niet krachtig genoeg zijn. Ik heb graag dat de mensen enkele jaren tevreden zijn over hun aankoop. Het is niet leuk om enkele maanden later te moeten zeggen dat de computer die ze hebben gekocht te traag is voor hun noden of wensen.” Ook Benny Huysmans van Bennitek Computers verwacht veel klanten na verloop van tijd. “Stel dat er ergens een probleem is met een dergelijk pakket of dat je te maken krijgt met een klant die er echt niks van kent en dan (terecht) rekent op de behulpzaamheid van de verkoper dan geeft de verkoper er zeker aan toe.”

 

Zowat iedere reseller klaagt over het gebrek aan informatie. “We weten amper wat en hoe,” zegt Sven Maes. “We krijgen vragen waar we nauwelijks het antwoord op weten. Dat wekt niet meteen vertrouwen.” Ook anderen vielen uit de lucht, of kregen als eerste informatie zelf de folder die alle burgers in de bus kregen. Vele resellers zitten nog met basisvragen: kan het pakket ook zonder internet verkocht worden ? Wat mag er allemaal verkocht worden onder het Start2surf logo?

Zal de actie het gewenste succes hebben? “De actie zal zeker een succes zijn, want miniser Q zal nooit slechte cijfers opgeven. Voor zijn eigen eer en glorie moet dit een succes zijn. Vorige editie zijn ook nooit echt correcte cijfers vrijgegeven,” zegt Danny Wullaert cynisch. Michel Berhin van ISI Informatique is er ook zeker van dat deze actie de digitale kloof niet zal dichten: “dat is geen kwestie van kostprijs, maar van mentaliteit.”
 
Danny Wullaert heeft alvast nog enkele tips in petto indien de overheid echt meer mensen online wil krijgen: goedkopere internettarieven zonder een maandelijks abonnement, veel meer focus op opleidingen (“vier uur opleiding is belachelijk weinig voor een hoogtechnologisch instrument als een computer), en een investering in dienstencheques voor het onderhoud van de pc’s die nu verkocht worden. “Goedkope pc’s zijn er voldoende op de markt, daar moet de staat geen centen aan spenderen. Er zijn de grootketens met goedkope aanbiedingen, er is een uitgebreide occasie markt, er zijn de kringloopwinkels, en voor de minstbedeelden kan de overheid eventueel zijn afgedankte pc’s verdelen via de OCMW’s… Maar nu krijgen de kopers vanaf het tweede jaar de volle rekening gepresenteerd, en dat is alleen goed voor de Belgacoms en Telenets van deze wereld.”
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business