Nieuws

Pas op: er bestaat helemaal geen Google Bard-app

Bard update Drive Gmail
© Google
Google zegt actie te ondernemen tegen ontwikkelaars die claimen officiële Bard-apps aan te bieden. Hiervoor werden reeds ongeveer 300 takedown-verzoeken verzonden.

Eerder dit jaar kreeg OpenAI te maken met gelijkaardige applicaties. Zulke apps claimden steeds de ChatGPT-dienst aan te bieden, zonder geaffilieerd te zijn aan OpenAI. In sommige gevallen vroegen ontwikkelaars zelfs geld om vragen te stellen aan de chatbot. Er zijn ook gevallen bekend waarin de apps juist malware installeerden én geen AI-functies boden. Googles Bard-dienst heeft daar nu ook mee te kampen, schrijft de zoekgigant op The Keyword. Hiervoor werkt het aan rechtszagen tegen de criminele groepen die zulke applicaties ontwikkelden.

“Onze eerste rechtszaak is gericht tegen criminelen die talloze mensen over de hele wereld hebben misleid die de AI-tools van Google wilden gebruiken om onbewust malware te downloaden”, schrijft Google. Zij deden dit door diverse pagina’s op sociale media aan te maken en advertentiecampagnes te draaien om ‘Bard’ aan de man te brengen. Vervolgens gebruikten ze hun malware om toegang te krijgen tot socialemedia-accounts van gebruikers.

Wat veel gebruikers echter niet weten is dat Bard geen officiële app heeft, noch voor Android of iOS. “Bard is onze gratis beschikbare generatieve AI-tool die niet hoeft te worden gedownload”, legt Google uit. Gebruikers kunnen de chatbot enkel benaderen via bard.google.com.

Rechtszaak tegen oplichters

Google zegt reeds zo’n 300 takedown-verzoeken te hebben verstuurd voor de oplichters die zeggen ‘Bard’-diensten aan te bieden. Intussen hoopt Google op korte termijn een bevel te krijgen die ze de autoriteit geeft om criminelen te verbieden nieuwe domeinen aan te maken. Ook hoopt het hiermee bestaande domeinen te kunnen laten uitschakelen bij Amerikaanse domeinregistrars.

Onzinverzoeken voor de DMCA

Een andere rechtszaak is gericht op ‘onzinverzoeken’ onder de Amerikaanse DMCA-wetgeving. Het gaat dan om bedrijven die takedown-verzoeken versturen voor websites van concurrenten. Volgens Google resulteerde zulke frauduleuze claims reeds in 100.000 verwijderde websites. Websites die – volgens de richtlijnen van de DMCA – auteursrechten van anderen dus niet schenden.

Google hoopt hiermee bewustzijn te creëren voor zulke frauduleuze verzoeken. Verzoeken die vaak gericht zijn op kleine bedrijven. De schade loopt voor hen in de miljoenen, aldus Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business