Reviews

Review Nexus 6: beste Androidervaring, maar niet voor iedereen

Voordelen
Snelle prestaties
Verbeterde camera
Standaard Android
Nadelen
Fors formaat
Android Lollipop haalt geen voordeel uit extra schermruimte
Aanbevolen prijs: €649
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Nexus 6 is het beste wat Googles Android te bieden heeft. Maar zijn grote 6 inchscherm zal niet iedereen kunnen bekoren.

Een nieuwe Androidversie betekent traditioneel ook een nieuwe smartphone in de Nexus-reeks. Met de lancering van Android 5.0 Lollipop bracht Google eind vorig jaar de Nexus 6 op de markt, die het ontwikkelde in samenwerking met ex-dochter Motorola.

Google gebruikt de Nexus-lijn als toonbeeld voor wat Android te bieden heeft. De apparaten zijn voorzien van de laatste Androidversie, zoals Google die ontworpen heeft, en krijgen als eerste nieuwe updates van zodra ze beschikbaar zijn. Hoewel de Nexus-toestellen in de eerste plaats op ontwikkelaars gericht zijn, zijn ze ook bij de gewone consument populair dankzij een uitstekende kwaliteit aan een scherpe prijs.

Met de Nexus 6 lijkt Google daar op het eerste zicht ietwat van af te wijken. Terwijl je de Nexus 5 voor ongeveer 400 euro op de kop kon tikken, kost de Nexus 6 minstens de helft meer. Die hogere kostprijs moet wel een beetje in perspectief worden geplaatst. De Nexus 6 is nog altijd 50 tot 100 euro goedkoper dan zijn rechtstreekse concurrent, de Samsung Galaxy Note 4, en 200 euro goedkoper dan de iPhone 6 Plus.

Het hogere prijskaartje van de Nexus 6 is dus niet zo vergezocht, maar het maakt de telefoon wel minder aantrekkelijk voor wie liever niet te diep in de buidel tast. Bovendien is er nog een andere potentiële afknapper: het gigantische 6 inchscherm dat deze telefoon allesbehalve broekzakvriendelijk maakt.

Ontwerp

Nadat LG de afgelopen twee jaar het voorrecht had de Nexus-smartphones uit te brengen, gaat die eer deze keer naar Motorola. De Nexus 6 is in feite een opgefokte versie van de meest recente Moto X.

Het uiterlijk ziet er exact hetzelfde uit, met een bolle achterkant en een concave uitsparing net onder de cameralens, waarin het logo van Motorola staat. Die uitsparing is zo gepositioneerd dat je wijsvinger er in rust wanneer je het toestel vasthoudt, en het was oorspronkelijk Motorola”s bedoeling om hier een vingerafdruksensor in te bouwen. Die plannen werden uiteindelijk geschrapt.

De Nexus 6 onderscheidt zich alleen van de Moto X door het Nexus-logo op de achterkant en het scherm dat van 5,2 inch tot om en bij 6 inch (officieel 5,96 inch) is gegroeid. Dat zorgt automatisch ook voor een grotere telefoon en dit toestel is zelfs nog net iets groter dan de Samsung Galaxy Note 4. Dat leek mij al de bovengrens voor een smartphone, maar de Nexus 6 probeert het tegendeel te bewijzen. Het moet wel gezegd, ondanks zijn monsterlijke formaat is Motorola er in geslaagd om een telefoon te bouwen die er toch verfijnd uitziet.

De Nexus 6 beschikt over een set stereoluidsprekers boven en onder het scherm. Die klinken bijzonder goed, beter zelfs dan de luidsprekers van de HTC One M8, en dat is alleen maar een plus wanneer je het grote scherm gebruikt om video te kijken.

Scherm

Het scherm is tegelijk de belangrijkste troef en het voornaamste minpunt van de Nexus 6. Laat er geen twijfel over bestaan: het 6 inch WQHD-amoledscherm is een pareltje om naar te kijken. Je kan je natuurlijk afvragen of een resolutie van 2560×1440 pixels wel echt nodig is op een scherm van dit formaat, maar dat doet niets af aan het feit dat de amoledtechnologie voor een superieure beeldkwaliteit zorgt met diepe zwartwaarden, levendige kleuren en een uitstekende helderheid. De kleuren van de Galaxy Note 4 zijn nog verzadigder, maar persoonlijk verkies ik de iets meer getemperde kleurweergave van de Nexus 6.

Het scherm kent een hoge helderheid, maar kan ook in de andere richting heel erg worden gedimd. De Nexus 6 beschikt bovendien over een ingebouwde functie die het blauwe licht wegfiltert bij een lage helderheid. Het scherm krijgt daardoor een zachte rode gloed, wat een stuk aangenamer en minder vermoeiend is voor de ogen wanneer je er in het donker naar kijkt.

Tot zover niets dan lof over het scherm, maar het is bij het schermformaat dat het schoentje wringt. Smartphones worden steeds groter, maar 6 inch is wel erg hard flirten met de grens tussen telefoon en tablet. Dit formaat vraagt hoe dan ook gewenning en zal voor heel wat gebruikers waarschijnlijk als te groot worden beschouwd.

Ik kan hier alleen mijn persoonlijke ervaring neerschrijven, maar na verloop van tijd begon ik wel gehecht te raken aan de extra schermruimte. Bediening met één hand blijft ook na een maand nog ontzettend onhandig (in de regel houd ik de Nexus 6 altijd met twee handen vast) en ik heb ondertussen de gewoonte gekweekt om het toestel altijd uit mijn broekzak te halen voor ik ergens neer ga zitten. Maar bij het bekijken van video”s, spelen van spelletjes, lezen van artikels of zelfs het schrijven van deze review komt het grote scherm absoluut tot zijn recht.

De voordelen wogen voor mij uiteindelijk door op de nadelen, maar ik kan me goed voorstellen dat je er nooit aan gewend raakt. Sowieso is 6 inch echt wel het maximumformaat waarop je nog van een bruikbare smartphone kan spreken,maar ik daag alle fabrikanten uit om het tegendeel te bewijzen.

Prestaties

De Nexus 6 draait op identiek dezelfde motor als de Samsung Galaxy Note 4: een flinke Qualcomm Snapdragon 805, geklokt op 2,7 GHz, en 3 GB RAM. Deze chip steekt er overal bovenuit en zorgt voor een schokvrije ervaring in combinatie met Android Lollipop.

Precies omdat de Nexus 6 en Galaxy Note 4 hetzelfde hart delen, is het bijzonder interessant om de benchmarkresultaten van beide toestellen naast elkaar te vergelijken. Daaruit blijkt dat de Nexus 6 over het algemeen net iets beter presteert als de Galaxy Note 4, ondanks de gelijkaardige specificaties. Al zal je daar in praktijk weinig van merken, want beide smartphones zijn echte krachtpatsers.

De Nexus 6 heeft standaard 32 GB aan boord en daarvan is ongeveer 26 GB vrij beschikbaar. Er is geen ruimte voor een geheugenkaartje voorzien, maar je kan wel opteren voor een model met 64 GB aan een meerprijs van 50 euro.

Camera

Hoewel vorige Nexus-toestellen geroemd werden om hun uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, liet de camera altijd te wensen over. De Nexus 6 brengt daar een welgekomen verandering in.

De 13 megapixelcamera schiet uitstekende foto”s en weet ook bij weinig licht zijn mannetje te staan, zonder al te veel ruis. De optische beeldstabilisatie helpt hierbij, maar vooral tijdens het filmen haal je daar extra voordeel uit. 4K-opnames in 30 beelden per seconde vormen geen enkel probleem.

De camera-interface is erg spartaans. Andere fabrikanten stoppen hun camera-apps vol extra functionaliteit, maar Google beperkt zich tot de essentie. Je kan panorama”s en HDR-foto”s maken, en er is zelfs een optie om scherptediepte aan je foto toe te voegen, maar daar houdt het bij op. Manuele aanpassingen, zoals de ISO-waarde of belichtingstijd, horen er niet bij.

De camera in de Nexus 6 is een hele verbetering ten opzichte van zijn voorgangers, maar Google maakt hier eerder een inhaalbeweging op de concurrentie in plaats van ze voorbij te steken.

Software

De Nexus 6 draait op Android Lollipop, de nieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem. Een uitgebreide bespreking van Android Lollipop zou me te ver doen afdwalen, daarvoor kan je dit artikel erop nalezen, maar twee aspecten wil ik toch even uitlichten.

Allereerst is Android Lollipop op geen enkele manier geoptimaliseerd voor de extra schermruimte die de Nexus 6 te bieden heeft. Je zou denken dat Google voor zo”n grote telefoon heeft gekozen om bepaalde nieuwe functies in Lollipop in de verf te zetten, maar met uitzondering van een extra kolom applicaties op het homescreen, is dat helemaal niet het geval.

Applicaties kunnen niet naast elkaar worden geopend, zoals op de Samsung Galaxy Note 4, en ze worden evenmin geoptimaliseerd voor het grotere scherm zoals op de iPhone 6 Plus. Je hebt alleen wat meer plaats, maar verder wordt er geen enkel voordeel gehaald uit de extra schermruimte. Dat is een gemiste kans, zeker omdat dit soort functies Android ook op tablets aantrekkelijker zou maken.

Ten tweede is er het schijnbare verdwijnen van de stille modus, waarbij de telefoon geen geluid maakt en ook niet trilt. Je kan het volume met de volumeregelaars wel volledig dempen, maar dan zal het toestel nog altijd trillen bij een binnenkomende melding. Google heeft de stille modus echter vervangen door een nieuw systeem en hoewel het op het eerste zicht misschien niet helemaal duidelijk is, zit het erg goed in elkaar.

Android Lollipop kent drie geluidsprofielen: Alle, Geen en Prioriteit. De eerste twee profielen spreken voor zich, maar Prioriteit verdient wat meer uitleg. Dit is in feite de klassieke stille modus waarbij alles wordt gedempt, behalve het alarm. Je kan dit verder tweaken, zodat oproepen of berichten van bepaalde contactpersonen toch nog doorkomen, en je kan zelfs plannen dat de Prioriteitsmodus zich op bepaalde tijdstippen automatisch in- of uitschakelt. Het vraagt wat gewenning, maar dit systeem is veel krachtiger dan de stille modus van voorheen.

Batterij

Een gigantische telefoon betekent dat er ook veel plaats is voor de batterij. Bij intensief gebruik – waaronder navigatie, audio streamen, spelletjes spelen en YouTube kijken – kwam ik zonder stress de dag door, en bij zuinig gebruik overleefde de telefoon het zelfs nog een heel eind in de volgende dag. De Nexus 6 heeft niet de beste batterijduur van het moment, de Galaxy Note 4 en iPhone 6 Plus doen nog net iets beter, maar hij gaat er stukken op vooruit ten opzichte van zijn voorgangers.

De Nexus 6 beschikt over een energiebesparende modus die standaard uitgeschakeld staat, maar die je indien gewenst in werking kan laten treden van zodra het batterijpercentage onder 15 of 5 procent zakt. De prestaties worden dan beperkt, de trilfunctie wordt uitgeschakeld, en er worden minder gegevens verwerkt in de achtergrond. Zo kan je het batterijleven nog net iets langer rekken dan normaal.

Een grote batterij vraagt natuurlijk ook de nodige tijd om op te laden. Motorola levert daarom een ‘Turbo’-oplader bij de Nexus 6, die gebruikmaakt van Qualcomms QuickCharge-technologie om sneller te laden, en dat helpt als de telefoon zonder energie valt. Beschik je over een Qi-oplader, dan kan je de batteij ook draadloos opladen.

Conclusie

Voor liefhebbers van de standaard Androidervaring is de Nexus 6 de beste telefoon van het moment, maar het grote scherm zal potentiële kopers mogelijk afschrikken.

Dat is niet helemaal onterecht, want het 6 inchscherm maakt deze telefoon bij momenten nogal onhandig om te gebruiken. Toch is de extra schermruimte een absoluut voordeel, al wordt die door Android Lollipop helaas niet voldoende benut.

Is deze smartphone je toch net iets te groot, dan vind je nagenoeg dezelfde prestaties in de Samsung Galaxy Note 4, al is die met 5,7 inch ook moeilijk klein te noemen. Bovendien moet je er dan de TouchWiz-interface bij nemen en gaat het knappe visuele werk, dat Google met Lollipop geleverd heeft, verloren.

Met dank aan Coolblue voor het ter beschikking stellen van een testexemplaar van de Motorola Nexus 6.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business