Reviews

Review Harman Kardon Omni: multiroom voor proefkonijnen

Voordelen
mooi vol geluid
prima lage tonen
Nadelen
stoffen afwerking
externe voeding
weinig streamingdiensten
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?
Totaalscore 6
Vroeger moest je tienduizenden euro’s neerleggen voor een volwaardig multiroomsysteem. Nu kom je al ver met duizend euro, dat bewijst het succes van Sonos. Harman Kardon wil een deel van de koek, met de Omni-luidsprekerreeks

Vroeger was multiroom audio voor de elite. Je betaalde minimum 5.000 euro voor een instap setje waar je een aantal kamers van muziek kon voorzien. Meestal gewoon radio, want online muziekdiensten waren toen nog maar heel schaars. Bovendien hadden we ook geen smartphones, dus de bediening verliep via speciale bedieningspanelen per kamer. Reken ook nog eens de hoge installatiekost en hier en daar wat breekwerk in huis, en je kan jezelf een beeld vormen waarom haast niemand zo’n systeem in huis had. Gelukkig kwamen daarna de draadloze multiroomsystemen, zodat iedereen ervan kon genieten.

Nakomer

Het grote voorbeeld van multiroom is zonder twijfel Sonos. Het merk maakt er een prioriteit van om alles zo eenvoudig mogelijk te maken. Iedereen die een setje mee naar huis neemt, kan er direct mee aan de slag. Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact en een internetverbinding. Het deed de prijs van multiroom kelderen, waardoor je nu voor 1.000 euro al vijf kamers van muziek kan voorzien. Bovendien zijn die ook nog eens allemaal verbonden met elkaar, en kan je je smartphone als controller gebruiken. Het spreekt voor zich dat muziekfabrikanten een deel van de Sonos-koek willen.

Harman Kardon is een van die spelers die Sonos wil aanvallen op vlak van multiroom. De belangrijkste troef van Harman Kardon is dat ze al sinds de jaren ’50 met hifi-luidsprekers bezig is. Vandaag de dag vind je ze in talrijke automerken, laptops en misschien gewoon bij jou thuis als versterker. Zo’n lange geschiedenis biedt perspectieven op vlak van multiroom, maar kan het ook de nieuwe technologie omarmen die daarvoor nodig is?

Eenvoudig

Harman Kardon heeft voor zijn multiroomoplossing drie onderdelen uitgebracht. De Omni 10 is de kleinste luidspreker, gevolgd door de krachtigere Omni 20. Om elke muziekbron aan het systeem aan te sluiten, is er ook nog de Adapt. De installatie verloopt volledig via de app van Harman Kardon. Zolang je Android of iOS hebt, is er geen probleem. Maak je gebruik van Windows Phone, Blackberry of andere systemen? Dan heb je brute pech en moet je nog even wachten voordat Harman Kardon zijn ondersteuning uitbreidt. In tegenstelling tot Sonos is er geen software om op je computer te installeren. Dat beperkt het gebruik puur op smartphones en tablets.

De eerste keer dat je de app opent, word je direct verwelkomd met de vraag of je een luidspreker wil toevoegen. Je kan dat op twee manieren: via de WPS-knop op je router of manueel. Die eerste is het meest eenvoudig: druk op de WPS-knop van je router en van de luidspreker, en klaar. Als je de WPS-knop op je router niet weet staan, of er is er geen, dan moet je de luidsprekers manueel koppelen. Moeilijk is het niet: druk op de resetknop onderaan de luidspreker, en volg de stappen op je smartphone. Na vijf minuten is de installatie achter de rug.

Wifi

Eens je die koppeling via wifi hebt doorlopen, onthoudt de luidspreker het toegangspunt. Harman Kardon maakt gebruik van je eigen wifibereik, en in tegenstelling tot Sonos fungeert niet elke luidspreker als nieuw toegangspunt om verder in huis te reiken waar het wifibereik niet voldoende is. Dat kan in bepaalde situaties voor problemen zorgen, dus zorg voor een degelijke wifiverbinding om van een vlotte ervaring te genieten.

Tijdens mijn test werd ik ook regelmatig op een fout getrakteerd dat mijn luidsprekers waren verdwenen uit de lijst. Wat blijkt: ondanks dat ze op hetzelfde netwerk waren aangesloten, verschilde het wifi toegangspunt. In plaats van wifipunt Clickx1 had ik mijn smartphone verbonden met Clickx2. De luidsprekers waren met Clickx1 verbonden, maar beide behoren wel tot hetzelfde netwerk. Heel vervelend wanneer je via wifi toegangspunten je netwerk thuis moet vergroten, want dan gaat de Harman Kardon Omni protesteren.

Beperkte app

De wifiproblemen duiden op kinderziektes, en die vind je ook terug in de app van Harman Kardon. Het is trouwens ook extra verwarrend om de juiste app te downloaden. Er is een app die Harman Kardon Remote noemt, en eentje die Harman Kardon Controller heet. Je hebt dus die laatste nodig, ook al lijkt die eerste logischer. De app ziet er fris uit, maar is heel onhandig in gebruik. In de rechterkolom heb je de luidsprekers, en links zitten de verschillende bronnen waar uit je kan kiezen. Dat laatste had ik pas door na een kwartier, wat meestal geen goed teken is.

Het aantal bronnen waaruit je kan kiezen, is bijzonder mager. Je kan allereerst alle muziek van je smartphone of tablet afspelen, maar enkel de liedjes die lokaal zijn opgeslagen. Streaming muziek kan je enkel afspelen wanneer de app de dienst ondersteunt. Dan rijst automatisch de vraag: wat ondersteunt Harman Kardon allemaal? Bitter weinig voorlopig. Er is een gratis dienst: Mixradio. Hier krijg je op basis van genre random muziek voorgeschoteld. De andere twee zijn Deezer en Qobuz, twee diensten waarvoor je een abonnement voor nodig hebt. Er is geen sprake van Spotify, Google Play Music of andere online diensten. Ter referentie: Sonos ondersteunt 26 verschillende online diensten.

Het ergste van allemaal is dat er in de multiroomoplossing van Harman Kardon zelfs niet eens een radiospeler in zit. Geen ondersteuning voor TuneIn Radio, dus ook geen radiostreaming voor de Omni-reeks. Vooral dat laatste is bijzonder pijnlijk, want je luistert af en toe toch graag naar de klassieke radio?

Proefkonijnen

Om het gebrek aan diensten op te lossen, heeft Harman Kardon de Adapt op de markt gebracht. Deze draadloze ontvanger koppel je op dezelfde manier als de Omni-luidsprekers aan je wifinetwerk, en sluit je aan op je stereo-installatie. Het geluid dat je installatie afspeelt, stuurt de Adapt door naar de Omni-luidsprekers. Dit lost het probleem van een klassieke radio een beetje op, maar zaligmakend is het idee niet. Je kan ook via bluetooth naar de Adapt streamen, bijvoorbeeld wanneer je een Windows Phone-toestel hebt, om toch je muziek via de Omni-luidsprekers te laten klinken.

Alles bij elkaar geteld merk je dat Harman Kardon geen ervaring heeft met een oplossing als deze, en dat merk je. De basis is degelijk en beide luidsprekers klinken beter dan de Sonos-varianten die hetzelfde prijskaartje dragen. Vooral op vlak van lage tonen zijn de Omni-luidsprekers verrassend krachtig. Zelfs bij een hoog volume vervormt het geluid niet. Net dat maakt het extra spijtig dat de hele set nog niet volwassen is. Het aantal ondersteunde streamingdiensten moet dringend worden aangedikt, met TuneIn Radio, Spotify en Google Play Music op kop. Voer ook nog eens een extra door met een duidelijkere app en degelijke wifiondersteuning, en de Omni-reeks is een topproduct in de multiroommarkt. Nu voelt het nog te sterk aan als een product waarvan we de proefkonijnen zijn, en kijk je beter uit naar alternatieven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business