Reviews

Review Legion Phone Duel 2: gamingsmartphone die revolutie predikt

Lenovo Legion Phone Duel 2 review
Voordelen
Geweldige display
Foutloos in vloeiende beelden
Wordt niet te warm
Nadelen
Prijskaartje kan afschrikken
Te krachtig voor het gamesaanbod
Foto's zijn te scherp en korrelig
Aanbevolen prijs: €999 euro (16 GB RAM, 512 GB) / 799 euro (12 GB RAM, 256 GB)
Waar te koop?
Totaalscore 8
Lenovo wil met zijn Legion-divisie de markt voor gamingsmartphones openbreken. Wij gingen uitgebreid aan de slag met de nieuwe Legion Phone Duel 2.

Eerste indrukken zijn belangrijk: qua look en feel maakt Lenovo’s jongste een uitstekende beurt. Het stevige chassis is van aluminium en de achterkant van glas. Dat betekent gelukkig niet dat de smartphone zomaar uit je handen zou kunnen glippen. De ergonomische vorm zorgt voor een stevige en tegelijkertijd comfortabele grip. De display kreeg een upgrade naar 6,92 inch, tegenover de 6,6 van de originele Legion Phone Duel. De display is zo intens dat je ogen er even aan moeten wennen. Dat is dubbel het geval wanneer de specs van je eigen smartphone verbleken bij dit grafische monster. Voor die scherpe looks zorgt in eerste instantie het AMOLED-paneel met een resolutie van 1080×2340 pixels en een helderheid tot wel 1300 nits. De beeldverhouding van 19.5:9 zuigt je nog dieper in de beleving.

Spierballengerol

De Snapdragon 888-CPU en bijhorende Adreno 660-GPU rollen met hun spierballen dat het een lieve lust is. De verversingsgraad van 144 Hz en responstijd van amper 3,8 ms zorgen voor bijzonder vlotte prestaties. We speelden een aantal populaire games, waaronder Fortnite, PUBG en Asphalt Legends en konden de Legion Phone Duel 2 op geen hapering betrappen. Wel kregen we vlak na het opstarten en voor het afsluiten van onze sessie soms een flikkering te zien waarbij het beeld een fractie van een seconde zwart werd. We vermoeden dat het te maken heeft met het wisselen tussen beeldmodi, want tijdens gameplay viel het niet voor. Ondersteuning van HDR bleek vooral bij shooters en meerwaarde om vijanden op donkere plekjes sneller op te merken.

Smartphones worstelen al jaren met de bediening voor games. Lenovo koos ervoor om de beproefde formule van de klassieke controller (inclusief schouderknoppen) om te zetten naar touchzones. Hoewel het onmogelijk is om het gevoel van een fysieke knop te vervangen, komt het Octa-Trigger-systeem aardig in de buurt. Onze vingers schoten nooit in een kramp, dankzij de uitstekende plaatsing van de schouderknoppen, die net als bij PlayStation L1, L2, R1 en R2 heten. Door terug te grijpen naar wat gamers al jaren kennen, wordt de instapdrempel een stuk lager. We waren dan ook aangenaam verrast hoe snel de spelbediening went. De haptische feedback die je bij elke toets krijgt, zorgt dat je letterlijk de voeling niet verliest met de actie op het scherm.

Twin-turbokoeling

Misschien wel het opvallendste uiterlijk kenmerk is de ‘Twin-Turbo’-fan. Daarmee bedoelt Lenovo dat de dubbele fan twee modi heeft om warme lucht zo snel mogelijk naar buiten te jagen. In de rustige stand blaast de kleine fan de lucht via de dichtstbijzijnde opening weg. Bij intensievere sessies schakelt de ventilator een stand hoger (draait de tweedelige fan op volle toeren) en ontstaat er een dubbele flow naar twee tegenover elkaar liggen roostertjes, onder- en bovenaan het toestel. Het zweet breekt ons lichtjes uit wanneer we krachtige hardware in een kleine behuizing geduwd zien, maar tot onze verbazing blijft de Legion Phone Duel relatief fris. Bij Lenovo hebben ze er bewust voor gekozen om de chipset in het midden van het toestel te plaatsen en dat blijkt een slimme keuze. Daardoor ligt de smartphone niet alleen ergonomisch in je hand, het maakt een efficiënte koeling mogelijk. Zo wordt de warmte snel weggevoerd en blijven de zijkanten (waar het toestel op je handen rust) opvallend koel. We waren ook danig onder de indruk van de batterijprestaties. Enkele uurtjes gamen zonder laadbeurt bleek geen enkel probleem. Raakten we toch zonder sap, dan volstond een halfuurtje in de stekker voor een volle lading, net zoals Lenovo beloofde.

Camerageweld

Nog een opvallende party trick is de pop-upcamera voor selfies. Met een fancy mechanisch geluidje komt de gemotoriseerde camera piepen wanneer je een relevante toepassing opent. De pop-upcamera is in de eerste plaats ontworpen om jezelf te filmen tijdens de livestream van een game. De resolutie is met 44 MP dan ook uitzonderlijk goed voor een extra camera. Hij ondersteunt ook nog eens HDR en kan 4K-video schieten aan 30 frames per seconde. De hoofdcamera aan de achterkant gebruikt twee lenzen om foto’s van 64 MP groot te maken. Hoewel de resolutie ontzettend heldere beelden oplevert, zien foto’s er net iets te scherp en korrelig uit. De speakers aan weerskanten zijn netjes naar de speler gericht. Het geluid is best vol en helder voor smartphonespeakers, maar klinkt iets te metaal-achtig, ondanks Dolby Atmos-technologie. Een headset geniet altijd de voorkeur.

Conclusie

Heeft een smartphone van bijna 1.000 euro wel zijn plaats in het gaminglandschap? “Hoewel AAA-games nu nog op pc en consoles gericht zijn, zal 5G ze naar mobiel brengen”, luidt de redenering. Maar, zover is het natuurlijk nog niet. Het gevolg is dat de Legion Phone Duel 2 eigenlijk zijn tijd een beetje vooruit is en aan de ketting gehouden wordt door de populairste Android-games die ook op minder krachtige smartphones draaien. Lenovo wil alle gamers overtuigen, maar daarvoor is het gewoon nog te vroeg. Wat ons betreft is de Legion Phone Duel 2 een schitterend apparaat dat game-ontwikkelaars moet kunnen overtuigen om op termijn games van console-niveau naar de Play Store te brengen.

Een exacte lanceringsdatum voor de Benelux is er nog niet. De Lenovo Legion Phone Duel 2 wordt midden mei in de winkelrekken verwacht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business