Soundcore Liberty 3 Pro review: zoektocht naar budgetperfectie

Soundcore Liberty 3 Pro header
© Soundcore
Voordelen
Prima batterijduur zonder LDAC
App is zeer uitgebreid
Helder geluid na EQ-aanpassingen
Nadelen
Standaard audioprofiel is slecht
Oplaadcase voelt wat goedkoop
Oortjes zijn vingerafdrukmagneten
Aanbevolen prijs: €159
Waar te koop?

Anker Soundcore Liberty 3 Pro Zwart

Totaalscore 8
Soundcore wordt vaak geprezen als koning van het budgetsegment. Je krijgt met de Liberty 3 Pro’s ontzettend veel waar voor je geld, maar of jij ze ook wil kopen?

Soundcore is hét audiomerk van de Chinese accessoire-gigant Anker. Jarenlang werd het merk vooral in verband gebracht met draadloze bluetoothspeakers en goedkopere in-earoortjes. Hoewel het bedrijf nog altijd speakers verkoopt, wist de accessoiregigant wel het echte budgetimago van zich af te werpen. Soundcore en Anker worden dan ook vaak niet als ‘goedkope Chinese budgetaccessoires’ ingeschaald maar vallen juist binnen de categorie waar ook merken als Belkin, JBL en Sony zich bevinden.

Dat wil overigens niet zeggen dat Soundcore meteen een high-end merk is. Verreweg de meeste accessoires die ze verkopen, bevinden zich in het ‘betaalbare’ segment. Dat geldt ook voor de Liberty 3 Pro die we de afgelopen weken hebben getest. Met een adviesprijs van 160 euro zijn het zeker niet de goedkoopste oortjes die we ooit hebben getest, maar ze zijn wel scherp geprijsd tegenover de WF-1000XM4 van Sony, Galaxy Buds 2 Pro van Samsung en AirPods Pro van Apple.

Liberty 3 Pro in het paars
© Soundcore

Daarbij is uiteraard wel de vraag: op welk vlak lever je in om die lagere prijs mogelijk te maken?

Lompe oortjes

Voor sommige dingen geldt het motto: hoe groter, hoe beter. Dat geldt ook zeker voor geluidskwaliteit, maar als je de apparatuur die het geluid creëert constant in je oren draagt, wil je toch liever een ietwat compacter ontwerp. Daar zien we meteen het eerste verbeterpunt voor de opvolger van de Liberty 3 Pro van Soundcore. De behuizing steekt wat te ver uit onze oren, wat esthetisch niet onze voorkeur heeft en daarbij zorgt het ontwerp er ook voor dat het gewicht van de oortjes verder buiten je oren hangt.

Enerzijds zorgt dat laatste voor het gevoel dat ze sneller uit onze oren vallen dan dat bij andere oortjes het geval is, en anderzijds krijgen we door die gewichtsverdeling ook sneller ‘pijn’ in ons oorkanaal. Met 6 gram zijn het zeker geen zware oortjes, maar het maakt wel uit hoe ver dit gewicht van je oren verwijderd zit. Als je de oortjes graag onderweg naar of van het werk draagt, zullen ze perfect aanvoelen, maar we kunnen ze zeker niet aanraden voor een lange dag op het werk.

© Soundcore

Designtechnisch zijn we wel erg te spreken over de Liberty 3 Pro. De gradiënt-tint in het ontwerp, samen met de chromen rand eromheen, geeft ons zeker een gevoel van luxe. Enig nadeel blijft wel de glanzende afwerking van het touchpaneel, dat werkelijk elke vingerafdruk aantrekt. Pak dus een poetsdoekje mee.

ANC? Zeg het maar

Soundcore zet de Liberty 3 Pro in de markt met een sterke focus op ruisonderdrukking. Het is dan extreem zonde dat de oortjes verre van in de buurt komen van hun nabije concurrenten. Met ANC (ruisonderdrukking) ingeschakeld, wordt zeker wel een deel van je omgevingsgeluid gefilterd, maar het komt niet in de buurt van de prestaties die je krijgt met de Galaxy Buds 2 Pro, WF-1000XM4, AirPods Pro of de QuietComfort Earbuds II. Is dat echt een verrassing? Nee en wat je wel krijgt, is voldoende om ongestoord aan het werk te gaan.

Met een schakelaar in de app kan je de windmodus inschakelen om windgeruis tijdens het wandelen of fietsen in de buitenlucht tegen te gaan. Bij onze e-bike-testen bleek die modus cruciaal om probleemloos naar muziek te kunnen luisteren. Je moet hiervoor wel Soundcores app downloaden. In die app vind je ook een modus om een HearID-geluidsprofiel aan te maken op basis van je gehoor, kan je de bedieningsinstellingen aanpassen én is er een uitgebreide EQ-module. Wat ons betreft biedt Soundcore een van de beste mobiele apps voor draadloze oortjes op dit moment. Chapeau, Anker.

© Soundcore

Geluid bevat (te) veel bas

Gebruikers van de Liberty 2 Pro stonden echt versteld van zijn geluidsproductie. Helaas hebben we die oortjes nooit kunnen testen. Wat ons opvalt bij de 3 Pro is dat ze wel heel veel bas produceren in de standaard EQ-instelling. We zien dat vaker bij goedkope in-ear draadloze oortjes of sportoortjes die een publiek proberen aan te trekken dat de voorkeur geeft aan felle bassen.

Inleveren op details

Hierdoor lever je wel in op details in stemmen en de melodie. Instrumenten zijn vaak lastig te onderscheiden en ook gitaarsnaren klinken minder raak. Dat betekent gelukkig niet dat het geluid ‘volledig om zeep’ is geholpen. Via de EQ-module kun je de bas dermate aanpassen en ook de middenfrequenties meer ruimte geven, zodat het geluid zeer degelijk kan uitpakken. Let wel: je moet dus wel echt wat experimenteren om de beste audiokwaliteit uit de oortjes te halen.

Uitgelicht artikel Nothing Ear (2) Nothing Ear (2) review: meer van hetzelfde

Dat geldt ook voor de batterijduur die met 6 uur en 18 minuten (gemiddeld, met ANC, op AAC) prima is; dat haal je standaard echter niet omdat hij in LDAC-modus (codec) start, mits je telefoon dit ondersteunt. Hierdoor verlies je bijna de helft van de batterijduur (3 uur en 5 minuten gemiddeld). Stel dit dus goed in als je de oortjes aanschaft.

‘Prima’ totaalpakket

Sommige onderdelen van deze review laten je achter met een vieze smaak in je mond. De ruisonderdrukking valt flink tegen en de batterijduur in LDAC-modus is eigenlijk om van te huilen. Uiteraard kan je die stand uitschakelen, maar voor zo’n belangrijke functie op draadloze oortjes zou dat niet nodig moeten zijn. Het geluid van de oortjes is bovendien niet zo goed als de marketingmaterialen doen vermoeden. Tenminste, dat geldt voor de standaard EQ-instellingen. Als je die aanpast, wordt het geluid meteen een pak beter. Beter? Nee: eigenlijk gewoon heel goed.

Ook de app van de draadloze oortjes wist ons te verrassen. Je hebt ontzettend veel handige functies, al moet je wel een Soundcore-account hebben. Eens je daaroverheen stapt, kan je de oortjes wel op smaak brengen. Met een adviesprijs van 160 euro (vaak te koop voor 130 euro) bespaar je ten opzichte van de concurrentie. Dan moet je ze wel geen volle werkdagen willen dragen. Daar zitten ze simpelweg niet voldoende comfortabel voor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business