Tips

Zo draai je macOS op een externe schijf

Soms wou je dat je je Mac-desktop overal kon meenemen. Door je besturingssysteem te laten draaien vanop een extern medium is dat mogelijk.

Wie gebruik maakt van een Apple desktopcomputer kent waarschijnlijk deze frustratie: je moet ergens naartoe (een conferentie, het kantoor van een klant, op vakantie,…) en je zou graag je computer meenemen om ter plaatse te kunnen verder werken. Natuurlijk is het niet zo evident om je logge toestel mee te zeulen. Gewoon een ander toestel gebruiken ter plaatse helpt ook niet altijd; jouw bestanden staan er niet op en synchroniseren met iemand anders zijn computer kan riskant zijn. Of misschien heb je problemen en wil je toestel niet meer opstarten? Een draagbare macOS-installatie is de oplossing.

Benodigdheden

Om te beginnen heb je enkele zaken nodig. Ten eerste heb je natuurlijk nood aan een werkende Mac. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je een extern medium hebt dat groot en snel genoeg is om macOS vlot te kunnen bewaren en draaien. We gaan er niet over liegen: aangezien deze methode werkt via een extern medium is die altijd trager dan wanneer je werkt vanaf een ingebouwde schijf. Best voorzie je daarom een medium met een USB 3-poort, al dan niet met USB-C. Daar staat tegenover dat een extern medium zowat elke vorm kan aannemen: een usb-stick, een SD-kaar, een microSD-kaart, een HDD of SSD, of een SSHD,… Als het medium maar groot genoeg is (minstens 16 GB); je gaat namelijk niet alleen macOS erop zetten, maar waarschijnlijk ook enkele apps en bestanden.

Voorbereiden

Naast een geschikt opslagmedium, heb je een geldige versie nodig van macOS. Die vind je met elke Mac gratis terug in de App Store. Tenminste, als je computer nog recent genoeg is. Een toestel dat te oud is om Sierra te installeren, zal die namelijk niet kunnen terugvinden in de Store. Download macOS naar je gebruikte toestel (niet naar de externe schijf) en wacht tot je het hele bestand binnen hebt.

 Formatteren

Je kan jouw externe medium niet zomaar gaan gebruiken als een opstartschijf voor Mac. Het grote verschil tussen Windows en Mac speelt hier namelijk op: beide besturingssystemen gebruiken andere indelingen, ook voor hun externe opslag. Er is natuurlijk een indeling die werkt voor beide besturingssystemen, maar als je jouw schijf wilt gebruiken als macOS-schijf, dan moet die helemaal laten omdopen naar Apple’s eigen protocol: ‘Mac OS Extended’, met een ‘GUID partitiemap’. Dat klinkt als Chinees, maar dat is snel beklonken. Ga naar het Schijfhulpprogramma via de Launchpad. Daar klik je de externe schijf aan in het linkerpaneel en dan krijg je wat informatie te zien. Bovenaan kan je kiezen voor de knop Deactiveer. Klik erop en vervolgens op de knop die er vlak naast staat: wis. Al je gegevens gaan hiermee verloren, dus zorg ervoor dat je belangrijke dingen elders hebt bewaard. Vervolgens zal een vesnter zich openen waarin je moet aangeven hoe je de schijf wilt indelen. Geef een geschikte naam op, kies bij Format Mac OS Extended (Journaled) en bij Scheme GUID Partition Map. Klik nu nogmaals op Wissen. Mac zal nu even tijd nodig hebben om de schijf te formatteren. Als dat gebeurd is, klik je op Klaar.

Installeren

De tijd is gekomen om Mac te installeren op je externe schijf. De versie die je gedownload hebt, vind je tussen je applicaties. Die vind je het makkelijkst terug door in Finder naar het overzicht van al je applicaties te gaan, links in de zijbalk. Dubbelklik op de download en ga akkoord met de voorwaarden. Op het volgende scherm zie je in het midden een schijf verschijnen. Daaronder staat Toon alle Schijven… Klik erop zodat je kan kiezen waar Mac geïnstalleerd worden. Uiteraard kies je je externe schijf die je net geformatteerd hebt. Het installatieproces zal opnieuw wat tijd in beslag nemen. In de tussentijd kan je wat strijken of de afwas doen. Na afloop moet je computer heropstarten, waarna het aflsuitende proces nog een kwartier in beslag neemt. Laat het hele gebeuren gewoon gebeuren. Ten slotte moet je de installatie instellen zoals bij een gewone computer het geval is.

Opstartschijf

Om je toestel – of eender welk ander toestel – te laten werken vanop je externe schijf moet je het externe medium instellen als de opstartschijf. Daarvoor ga je naar je Systeemvoorkeuren. Klik op Opstartschijf en dan krijg je de mogelijke schijven te zien. Je zal hier je nieuwste schijf kunnen terugvinden. Eeerst moet je onderaan op het slotje klikken om ervoor te zorgen dat je aanpassingen kan maken. Eens je dat hebt gedaan, kan je de opstartschijf aanpassen. Wanneer je de volgende keer je toestel heropstart, zal dat gebeuren vanop je mobiele schijf. Vergeet nadien niet om de opstartschijf opnieuw aan te passen naar het originele medium.

Synchroniseren

In de eerste stap hebben we al verteld dat de snelheid van zo’n externe Mac het grootste pijnpunt is. Gelukkig hoef je je daar niet al te veel zorgen om te maken. Het is namelijk perfect mogelijk om je vastgeroeste exemplaar in tandem te gebruiken met je mobiele versie. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een DropBox-, Google Drive-, iCloud- of ander cloudaccount. De meeste opties hebben apps die al jouw toestellen op elkaar afgesteld houden. Zo hoef je er slecht voor te zorgen dat de bestanden die gesynchroniseerd moeten blijven in de juiste map staan. En heeft jouw gekozen clouddienst geen (goede) app, dan gebruik je toch gewoon het webportaal? Zo heb je altijd jouw bestanden mee.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business