Eerste indruk GTX 1070: de interessantste gpu ter wereld

De eerste reviews van de GTX 1070 staan intussen online. We bekijken de resultaten voor een eerste indruk van Nvidia’s nieuwste grafische kaart.

Wereldwijd kregen verschillende reviewers al een GeForce GTX 1070 te pakken. Plichtsbewust legden ze Nvidia’s nieuwste gpu op de pijnbank en deelde ze de resultaten met het internet. Wij moeten nog even wachten op ons testexemplaar van de 1070, maar dat houdt ons niet tegen om een eerste analyse van de resultaten te maken.

In ons achterhoofd speelt de vergelijking van de vorige generatie Nvidia-gpu’s. De GTX 970 en 980 gaven een nieuwe betekenis aan grafische prijs-kwaliteit. De 980 was de krachtigere chip, maar de 970 was zodanig goed dat enthousiastelingen die met een beetje geluk tot op het niveau van de grote broer konden overlokken. Hoe presteert de GTX 1070 nu tegenover de vorige generatie? En wat met zijn grote broer?

Ashes of the Singularity

Ashes of the Singularity is een nieuw real time strategy-spel dat de capaciteiten van DirectX 12 ten volle benut. Het spel eist veel van de grafische kaart omwille van de honderden figuren die gelijktijdig op het speelveld aanwezig zijn. Allemaal bewegen ze individueel en veroorzaken ze hun eigen visuele effecten. Ashes of the Singularity is het eerste spel dat DX12 ten volle benut en de makers waren zo sympathiek om hun game uit te rusten met een uitstekende benchmark.

Toms Hardware draaide de test met de 1070 op een WQHD-resolutie met de grafische instellingen op extreem. Uit de resultaten blijkt meteen hoe krachtig deze gpu wel is. De GTX 1070 overtroeft moeiteloos de GTX Titan X met een gemiddelde framerate van 54,2 versus 49. De GTX 980 klokt af op 38,6.  De grafische kaart moet slechts drie concurrenten laten voorgaan: de R9 Fury doet het (net) beter, de Fury X haalt 60,3 en de GTX 1080 bereikt een adembenemend framerate van 66,1.

Grafiek: Tomshardware

Betaalbare krachtpatser

Daarbij is het leuk om te weten dat de makers van Ashes of the Singularity bovenstaande instellingen bij het maken niet als een realistische speel-optie voor de meesten beschouwden. De 1070 zou net als zijn voorganger rond de 400 a 500 euro moeten kosten, wat de spectaculaire prestaties plots relatief betaalbaar maakt. Eveneens relevant: Ashes of the Singularity maakt uitstekend gebruik van AMD’s gpu-architectuur, iets dat andere spellen veel minder doen. In benchmarks van andere spellen zoals Battlefield 4 ziet de top 5 er beslist groener uit: de GTX 1080 wordt gevolgd door de GTX 1070, de Titan X, de 980 Ti en dan pas de Fury X.

4K-gaming

Met de vorige generatie van kaarten was 4K-gaming niet echt een optie. Enkel de dure Titan X kan op zijn eentje een grafisch veeleisend spel met een 4K-resolutie aansturen. De GTX 1070 overtreft ook op deze resolutie de Titan X. Beiden dippen bij de Ashes-benchmark niet onder de 25 frames per seconde, wat in theorie net volstaat. Inde praktijk zal de die-hard-gamer in dit geval toch een GTX 1080 wensen: die kaart dipt als enige niet onder de 30 fps-grens.

Polygon toont ons gelijkaardige resultaten. Ook hier valt het op dat de GTX 1070 op alle vlakken beter presteert dan de GTX 980 Ti, een kaart die hier voor bijna 700 euro over de toonbank gaat. Het verschil tussen de 1070 en de 1080 is op alle vlakken groter dan dat tussen de 970 en de 980.

Grafiek: Polygon

Processor-flessenhals

Waar je de GTX 970 in essentie kan overklokken tot een GTX 980 lijkt dat vandaag minder vanzelfsprekend. Nvidia waarschuwde reviewers dat de processor zelfs bij de 1070 een flessenhals kan vormen. Dat wil zeggen dat je voor high end-gaming geen GTX 1080 hoeft te overwegen als je niet van plan bent ook een relatief nieuwe processor te installeren.

De essentie van het verhaal is dat Pascal de hele vorige Nvidia line-up, inclusief de meest high end-kaarten, verouderd maakt. De relatief bescheiden geprijsde GTX 1070 is waanzinnig krachtig en zou gerust door het leven kunnen gaan als nieuwe vlaggenschip van Nvidia. Dat maakt het bestaan van de GTX 1080 des te spectaculairder. Toch lijkt ook hier, net als twee jaar geleden, dat de 1070 meer waarde voor je centjes biedt.

1070: meer dan genoeg

Afgaande op de eerste resultaten is de GTX 1070 meer dan krachtig genoeg om ieder hedendaags spel op de meest extreme instellingen op een WQHD-scherm te renderen. De GTX 1080 biedt in dat opzicht enkel meerwaarde voor wie op een 4K-resolutie wil spelen en huivert bij het gedacht zijn anti-aliassing iets naar omlaag te halen. Dat volstaat volgens de tests van Polygon en Toms Hardware om vlot op die resolutie te spelen met een GTX 1070.

Polaris

De Pascal-gpu’s van Nvidia zijn kampioen in de grafische wereld, al hoeft dat niet zo te blijven. De Fury GPU’s van AMD presteren nog steeds erg degelijk en de fabrikant plant binnenkort ook een nieuwe line-up van kaarten uit te rollen met Polaris-architectuur. Net als Nvidia maakt AMD de stap naar 14/16 nm, dus de prestatiesprong zou gelijkaardig moeten zijn.

[related_article id=”159092″]

Voorlopig is de GTX 1080 echter de beste grafische kaart ter wereld, terwijl de GTX 1070 de titel van ’s werelds interessantste gpu wegkaapt: net als bij de 900-reeks lijkt de GTX 1080 voor de echte liefhebbers, terwijl de GTX 1070 de betere prijs-kwaliteitsverhouding heeft. De GTX 1070 lijkt echter een kleine 100 euro duurder te worden dan de GTX 970 destijds. Dat de kaart z’n prijs waard is, lijkt nu al buiten kijf te staan.

Toekomst

Over de GTX 1060 is nog weinig bekend, maar als we naar de benchmarkresultaten kijken lijkt het ons redelijk om er van uit te gaan dat de prestaties daarvan rond het niveau van de GTX 980 zullen liggen. Wanneer we uitgaan van een gelijkaardige prijsstrategie zal de GTX 1060 dus meer dan genoeg pk’s hebben om VR aan te drijven en full HD-gaming op extreme grafische settings tot een goed einde te brengen, en dat aan een prijskaartje rond de 300 euro. In dat opzicht kan de full hd-gamer met een iets krapper budget nog even wachten tot de herfst om te kijken hoe de kaarten dan geschud liggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business