Achtergrond

Keuzegids: de beste terug-naar-school-laptop

Niet te duur, maar snel genoeg; licht, maar met een goede autonomie: een goede schoollaptop balanceert specificaties als een circusartiest. We helpen je in deze ginds aan een goed exemplaar.

Een schoollaptop hoeft geen krachtpatser te zijn. Zoon- of dochterlief kan gerust naar het middelbaar onderwijs vertrekken met een degelijk maar toch betaalbaar toestel, dat desalniettemin een meerwaarde moet bieden en niet tot frustratie mag leiden.

Om een weg doorheen het kluwen van beschikbare laptops te vinden en de weerstaan aan de praatjes van gladde verkopers geven we je graag enkele laptoptips mee. We kijken naar twee categorieën: toestellen onder 600 euro en toestellen tussen 600 euro en 800 euro. De vereisten zijn eenvoudig: de laptop moet overweg kunnen met Office, vlot bollen op het internet, en multimedia de baas kunnen. We zoeken hier dus niet naar werkpaarden die dubbel dienst doen als gamemachines, maar naar bescheiden maar degelijke toestellen.

Breed aanbod

We bekijken het aanbod van vandaag beschikbare toestellen in de voornaamste winkels. Niet ieder toestel dat vandaag te koop is passeerde al door onze handen, maar we zetten onze ervaring met andere gelijkaardige toestellen in om je de weg te wijzen.

We beschreven al eerder hoe een aantrekkelijke budgetlaptop er moet uitzien. Eén ding is uitermate belangrijk: een vlot budgettoestel moét een SSD hebben. Vroeger was dat onbetaalbaar, vandaag vinden we al kleine SSD’s in budgettoestellen.

Budgetklasse: 600 euro of minder

Vooral Acer en Lenovo flink mee in het budgetsegment. Het aanbod beschikbare toestellen stijgt zienderogen. Waar er vorig jaar niet echt een degelijke laptop onder de 600 euro bestond, heb je nu heel wat keuze. We raden aan om toch minstens voor een Intel Core i3-processor te kiezen, en de CPU’s van AMD achterwege te laten. De dingen zijn budgetvriendelijk maar wat energieverbruik en efficiëntie betreft is het wachten op de Zen-architectuur vooraleer we opnieuw een AMD-processor in overweging willen nemen.

Snel maar niet zo mooi

De Lenovo IdeaPad G50-80 springt meteen in het oog. Het toestel biedt met zijn Core i5-5200U en 8 GB aan RAM een fantastische configuratie. De 128 GB SSD garandeert snelle opstart- en laadtijden. De configuratie lijkt te mooi om waar te zijn aan amper 550 euro, maar al snel zien we waar Lenovo bespaarde: het grote 15,6 inch-scherm heeft een resolutie van slechts 1.366 x 768 pixels wat minder is dan veel smartphones. De behuizing is bovendien dik en niet mooi afgestemd op de hardware, terwijl de ingebouwde grafische kaart van AMD alleen maar gewicht toevoegt zonder een echte meerwaarde te bieden.

Geweldige resolutie

Acer verkoopt in dezelfde prijsklasse een toestel met gelijkaardige specificaties: de Acer Aspire ES1-57-39C. het toestel heeft met de Core i3-5005U een iets lichtere chip aan boord maar het scherm heeft wel een Full HD-resolutie. 4 GB aan RAM is iets minder, maar voor schoolwerk is een mooi scherm volgens ons iets meer waard dan de beperkte meerwaarde die 4 GB aan RAM biedt voor een budgettoestel. Wil je wel zwaar multitasken of tientallen tabs gelijktijdig openhouden, dan is 4 GB misschien alsnog iets te weinig.

Prijsbreker

Lenovo toont zich prijskampioen met de Lenovo Ideapad 100-15IBD. Dat toestel is met zijn Intel Core i3-5005U en 4GB aan RAM dankzij de SSD van 128 GB toch ruim vlot genoeg voor het maken van notities, het uitschrijven van huiswerk en het verrichten van het betere researchwerk. Voor 470 euro mag je geen Full HD-scherm verwachten, maar dit ding is het goedkoopste Windowstoestel dat zich laptop mag noemen. Andere toestellen zien er misschien uit als laptops, maar ze presteren al snel meer als tablets.

Onze keuze

De drie bovenstaande toestellen zijn alle drie acceptabele opties in deze budgetklasse. Wij vinden de Acer Aspire ES1 de beste keuze omwille van het mooiere scherm. De hogere resolutie maakt werken op dit toestel een stuk aangenamer, al mag je niet te veel van de kwaliteit verwachten. Het TN-paneel schittert alleen wanneer je er recht voor zit. Vanuit een scherpere kijkhoek vervormen de kleuren erg snel. Weet wel dat je een echt budgettoestel koopt. Dat betekent dat de laptop niet alleen veel weegt, maar ook een erg matige accuduur heeft. Het toestel zal echter vlot en krachtig genoeg zijn om je kroost te ondersteunen bij doorsnee schoolwerk.

Iets duurder: tussen 600 en 800 euro

Mag het net dat ietsje meer zijn, dan kom je onvermijdelijk boven de grens van 600 euro uit. In deze prijsklasse heb je plots veel meer keuze. We vinden hier kleinere en lichtere 13 inch-toestellen alsook de mooiere IPS-schermpanelen en batterijen die een werkdag mee gaan.

Scherp en snel

De uitstekende Acer Aspire V3-372 maakt meteen zijn opwachting. Dat toestel heeft een Intel Core i5-6200U en is voorzien van 8 GB aan RAM en een SSD van 128 GB. De laptop bolt niet alleen bliksemsnel maar is dankzij het IPS-scherm ook een plezier om mee te werken. De 1.920 x 1.080 pixels komen dankzij de superieure schermtechnologie ook in scherpe kijkhoeken tot hun recht. Bovendien heeft de laptop een knappe autonomie zodat de eigenaar niet moet strijden voor een schoolbank naast het stopcontact. De Aspire F5-573G kost 60 euro meer, maar geeft je wel dubbel zoveel SSD-ruimte.

Net zo goed

Ook Lenovo heeft enkele aantrekkelijke toestellen in dit segment. De Lenovo Ideapad 510S kan bijvoorbeeld uitpakken met exact dezelfde specificaties als Acer aan een gelijkaardig prijskaartje. Dat het toestel bij licht gebruik tot tien uur op één lading overleeft, is een mooie bonus. De Lenovo Ideapad 510 doet min of meer hetzelfde maar heeft een grotere schermdiagonaal en iets meer opslagcapaciteit. Daar staat tegenover dat het toestel een minder lang mee gaat en bovendien een stuk meer weegt. De lichte grafische kaart van Nvidia doet te weinig om haar aanwezigheid in de behuizing te rechtvaardigen.

Iets groter

Geniet een 15,6 inch-scherm je voorkeur, dan is de HP 15-AY057NB zeker ook het overwegen waard. Opnieuw maken een Intel Core i5-6200U en 8 GB aan RAM hun opwachting. Ook dit toestel heeft een Full HD-scherm, al houdt HP het bij het inferieure TN-paneel. De grafische kaart van AMD die de fabrikant in de laptop verwerkt, heeft ook hier weinig meerwaarde. Om deftig te gamen, volstaat ze toch niet.

Hybride pareltje

Voor 699 euro verkoopt HP je de Pavilion x360 13, en dat is gezien de prijs een absoluut pareltje. De Core i3-6100U zijn samen met 4 GB aan RAM iets minder waard dan bovenstaande hardware, maar voor licht gebruik maakt dat dankzij de SSD opnieuw weinig uit. HP geeft het 13,3 inchtoestel opnieuw een Full HD-scherm dat niet alleen uitgerust is met IPS-technologie maar ook aanraakgevoelig is. Bovendien kan je het scherm helemaal rondklappen zodat de laptop in essentie dubbel dienst doet als tablet. Tel daarbij een degelijke autonomie (iets meer dan 7 uur bij licht gebruik volgens onze test) en je vindt hier een uitzonderlijk leuk en capabel toestel aan een fijne prijs.

Onze keuze

Wij zouden in deze prijsklasse altijd voor een 13,3 inchtoestel gaan. Een schoollaptop hoort per slot van rekening in de schooltas, en de kleinere schermdiagonaal maakt de laptops een stuk draagbaarder. Zowel de Ideapad 510S als de Aspire V3-372 zijn uitstekende kandidaten met geweldige allround-specificaties. Met beide toestellen doe je niets verkeerd. Als schoollaptop genieten ze de voorkeur boven de Pavilion x360 aangezien die weinig meerwaarde biedt op de schoolbanken, maar als je er niet mee in zit een iets lichter presterend toestel te kiezen is de tabletfunctie wel een erg leuke bonus.

Zelf op zoek

Bovenstaande toestellen zijn slechts een greep uit het beschikbare laptop-aanbod. Houdt bij de keuze zeker rekening met je noden en kijk naar de redenen waarom toestellen hier goed scoren. Wil je helemaal zelf op jacht gaan naar een goed toestel, blader dan zeker nog eens door onze gids voor de aanschaf van een budgetlaptop. Ben je zelf fan van een toestel dat hier niet vermeld is, laat dat dan gerust weten aan je medelezers in een reactie op dit stuk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business