Vijf tops en flops van de Samsung Galaxy S9

Wij namen de nieuwe Samsung Galaxy S9 al kort in de hand. In afwachting van de review sommen we onze favoriete en minder favoriete functies voor je op.

Samsung onthulde afgelopen zondag de nieuwe Galaxy S9 en Galaxy S9+, aan de vooravond van het Mobile World Congress in Barcelona. Op het eerste zicht lijkt er bitter weinig veranderd aan de Galaxy S9 en S9+. Je zou kunnen denken dat je het model van vorig jaar in handen hebt als je niet goed kijkt. Erg vinden we dat niet, Samsung heeft het design van zijn smartphones ondertussen tot in de puntjes verfijnd, maar wie op een radicaal nieuw design had gehoopt, komt van een kale reis terug.

[related_article id=”223244″]

Naast de verplichte hardware-update onder de motorkap, heeft Samsung gelukkig ook nog een aantal andere functies toegevoegd waarmee de S9 en S9+ zich alsnog weten te onderscheiden van de Galaxy S8 en S8+. We gingen op MWC reeds kort aan de slag met het nieuwe vlaggenschip. In afwachting van een uitgebreide review sommen we onze favoriete en minder favoriete features voor je op.

Vingerafdruksensor ?

Hoewel het design nagenoeg onveranderd is gebleven, werd één cruciaal element gelukkig wel aangepast. Samsung heeft de vingerafdruksensor van plaats verhuisd. Die was op de Galaxy S8 ongelukkig naast de camera gepositioneerd en bevindt zich nu op een logischere locatie onder de camera.

We hadden stiekem gehoopt dat Samsung er dit jaar reeds in zou slagen om de vingerafdruksensor onder het scherm te stoppen, maar daar blijft het nog wat langer op wachten. Het Chinese Vivo deed het wel al, maar Samsung kan het wellicht nog niet waarmaken op de schaal waarop het opereert. Mogelijk treffen we de nieuwe technologie binnenkort in de Note 9 aan, of anders in de Galaxy S10 volgend jaar.

Bixby-knop ?

Het zorgde al meteen voor frustratie de eerste keer dat we de Galaxy S9 vastnamen: in een verstrooid moment drukten we op de verkeerde knop en werden we begroet door Bixby, de slimme assistent van Samsung. De knop zit nog steeds op dezelfde positie en kan nog steeds niet aan een andere functie worden gekoppeld.

Bloatware-apps kan je meestal nog van je smartphone verwijderen, maar dit is bloatware in fysieke vorm. Samsung blijft dan wel aan de weg timmeren om Bixby nuttiger te maken, maar voorlopig blijft de dienst nog altijd ondermaats aan de Google Assistant of Amazon Alexa. Stop met Bixby aan ons op te dringen Samsung, en geef ons controle over die extra knop.

Variabel diafragma ?

Samsung heeft al zijn inspanningen dit jaar op één aspect van de telefoon gericht: de camera. Die krijgt voor het eerst een variabel diafragma mee en dat is ongezien in smartphoneland.

Het diafragma is het formaat van de lensopening. Hoe groter het diafragma, hoe meer licht de cameralens binnenlaat, maar een te groot diafragma kan in adequate lichtomstandigheden voor andere problemen zorgen, onder andere op het gebied van scherptediepte.

De S9 en S9+ zijn daarom uitgerust met software die de hoeveelheid licht detecteert en naargelang schakelt tussen twee verschillende diafragma’s. Bij voldoende licht wordt een diafragma van f/2.4 gebruikt, terwijl in donkere omstandigheden naar f/1.5 wordt geschakeld om meer licht binnen te laten. De S9 is de eerste smartphone die een diafragma van f/1.5 biedt en laat 28 procent meer licht binnen dan de S8.

AR-emoji ?

Na het succes van animoji op de iPhone X, biedt Samsung op de Galaxy S9 een gelijkaardige functie aan. Aan de hand van een opname van je eigen gezicht kan het toestel met de hulp van machine learing algoritmes 3D AR-emoji aanmaken die je gezichtsuitdrukkingen nabootsen.

Het resultaat lijkt nog het meest op een automatisch gecreëerde Nintendo Mii-versie van jezelf en hoort naar ons gevoel net iets te veel thuis in de ‘uncanny valley’.

Super Slow-mo ?

De nieuwe ‘Super Slow-mo’ kan ons dan weer wel overtuigen. De camera in de Galaxy S9 kan 960 beelden per seconde schieten in 720p-kwaliteit. Het resultaat wanneer je die frames vertraagd afspeelt is behoorlijk indrukwekkend. Handig is dat Samsung het mogelijk maakt om de opname te starten van zodra de camera beweging registreert in een vooraf bepaald ‘actievenster’. Zo ben je nooit te laat om een opname in slowmotion te registreren.

Ook leuk is dat je de Super Slow-mo’s via een druk op de knop van een epische soundtrack kan voorzien, of ze kan instellen als bewegende achtergrond op je ontgrendelscherm.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business