10 overnames die ons leven konden veranderen

In de zakenwereld gaat alles hard. Het ene moment is er een akkoord, even later stort het in. Als deze deals hadden plaatsgevonden, had de wereld er heel anders uit gezien.

 
In de wereld van het grote geld, is het vaak breken of buigen. Of verder ploeteren, in de hoop er ooit (opnieuw) bovenop te komen. Wanneer de zaken slecht gaan, kan een overname al eens de oplossing bieden uit een hopeloze situatie. Zelfs wanneer de zaken goed gaan, kan een goed overnamebod al eens erg aantrekkelijk overkomen. In deze tien voorbeelden wist de ontvangende partij echter steeds zichzelf te blijven. Nochtans had ons leven – en de geschiedenis van de technologie – er heel anders uitgezien als de deals wel hadden plaatsgevonden.
 
1. Voormalig Microsoft CEO Steve Ballmer bood in 2008 45 miljard dollar aan Yahoo-topman Jerry Yang. De raad van bestuur achtte dit bod echter veel te laag en ketste het af. Yohoo vroeg meer, en dat was niet naar de zin van Ballmer. Vandaag is Yahoo nog ‘slechts’ 36 miljard waard. Indien beide partijen een overeenkomst hadden gesloten, waren beiden samen zo groot als Google vandaag.
 
2. Twee jaar voordien had Yahoo een poging ondernomen om Facebook over te nemen. Er was naar verluid één miljard mee gemoeid. De sociale netwerksite stond toen nog in zijn kinderschoenen en grote man Mark Zuckerberg hapte bijna toe. Huidig Yahoo-CEO Terry Semel bedacht zich echter en verlaagde zijn bood naar 850 miljard. Zuckerberg vond dit al makkelijker om af te slaan en deed dat dan ook. Vandaag is Facebook 250 miljard waard.
 
 
3. Eerder dit jaar bood Microsoft een astronomisch bedrag van 50 miljard dollar om Salesforce in handen te krijgen. Andere gegadigden stonden ook al klaar: Oracle, Google en SAP dromen er eveneens van om dit bedrijf aan hun portfolio te kunnentoevoegen. CEO Marc Benioff wil echter pas luisteren bij een bod van 70 miljard. Sindsdien is het windstil rond de gesprekken. Salesforce zou momenteel 45 miljard waard zijn en er wordt van verwacht dat de omzet voor dit jaar 6 miljard zou bedragen.

4. Dropbox, vandaag bekend als dé oplossing om bestanden in de cloud op te slaan, stond ooit in het vizier van Apple-baas Steve Jobs. Drew Housten van Dropbox had echter geen intenties om te verkopen. Jobs, nooit een goede verliezer geweest, verklaarde daarop dat het bedrijf geen bedrijf was, slechts een ‘feature’. Vandaag is Dropbox 10 miljard dollar waard, terwijl Apples eigen clouddienst kampt met ernstige beveiligingsproblemen.
 
5. In 2012 was Facebook reeds uitgegroeid tot een kloek bedrijf en was het zelf de overnemer. Of dat probeerde het toch met een bod van 3 miljard dollar op Snapchat. Snapchat weigerde en Facebook lanceerde prompt een eigen variant, Poke. Het was niet het eerste project van Zuckerberg dat miserabel faalde. Vandaag kan u Snapchat nog niet overnemen voor een bedrag van 16 miljard en meer.

6. Vorig jaar kwam ook Elon Musk van Tesla, PayPal en SpaceX in aanraking met de top van Apple. Musk weigerde Tesla te verkopen, maar met geruchten over een ‘Apple auto’, steken nieuwe geruchten de kop op over een mogelijke samenwerking.
 
7. In 2010 was Microsoft opnieuw op zoek naar een opportuniteit. Het almachtige software-oog viel toen op Adobe. Diens CEO Shantanu Narayen bedankte vriendelijk. Indien ze tot een vergelijk waren gekomen, zouden ze vandaag de grootste speler inzake clouddiensten kunnen zijn.
 
8. Met Blackerrry gaat het al jaren van kwaad naar erger. Zo erg zelfs dat Samsung geloofde dat het zijn concurrent kon overnemen met een bod van slechts 7,5 miljard dollar. Hoewel het inderdaad niet goed gaat met de eens zo populaire fabrikant van businesstoestellen, is het nog steeds in het bezit van vele interessante patenten die elke smartphonefabrikant wel in huis wil halen. Blackberry vond het uiteindelijk niet heel moeilijk om te weigeren.
 
9. In 2012 waren er geruchten dat Netflix in het vizier stond van – wie anders dan – Microsoft. De videostreamsite zag zijn aandelen meteen met 13 procent de hoogte inschieten. Volgens Cnet ging het om een deal met 90 dollar per aandeel. Opnieuw werd Microsoft teleurgesteld, waarna Netflix één van de grootste streamingdiensten ter wereld werd.

10. Google was reeds een grote investeerder in carpoolen-tegen-betaling-app Uber. Eerder op het jaar probeerde het dat aandeel drastisch te vergroten door middel van een overname. Uber, geschat op 50 miljard dollar, bedankte voor de eer. Google zou nu zelf zinnen op een eigen dienst. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

appleblackberrybusinessgoogleitprofessionalmicrosoftnetflixovernamessalesforceuberzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen