Blog

Het netwerk als business enabler

Een explosie van mobiele toestellen en applicaties vormen het laatste jaar de katalysator van een stijgende vraag naar ‘het netwerk van de toekomst.’ De tijdspanne waarover een netwerk de bedrijfsgroei ondersteunt, is, omwille van deze mobiele explosie (BYOD) en de veelheid aan applicaties, de laatste paar jaar bijna gehalveerd: van 8 naar 4 jaar. De keuze voor een netwerk dat de business op lange(re) termijn kan ondersteunen, is bijgevolg primordiaal geworden.

Het gebruik van mobiele toestellen zorgt er ook voor dat wireless het wired netwerk vervangt en dus dezelfde functionaliteiten vereist. Dit heeft een substantiële invloed op de manier waarop er gebruik gemaakt wordt van het netwerk.

Gebruikers zien het netwerk puur als ondersteuning van hun business en willen geen verschil voelen tussen een wired en wireless netwerk infrastructuur. Zij       willen overal connectiviteit (en dan nog liefst in dezelfde look and feel die ze gewend zijn), netwerktoegang met verschillende (mobiele) toestellen en hun diensten aanbieden (vanaf welke server of gedeelte van het netwerk ook).

Dit brengt de nodige uitdagingen mee voor het ICT team, dat overspoeld wordt met nieuwe taken en verantwoordelijkheden. Hierdoor vinden ze haast geen tijd om zich te focussen op hun vroegere core business: applicaties en nieuwe toepassingen ontwikkelen voor verzekeringen, banken of ziekenhuizen, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Een beetje paradoxaal in dit kader is dat we merken dat de OPEX budgetten de laatste jaren inkrimpen, terwijl er door deze evolutie net méér nood is aan OPEX financiering.

Zoals elektriciteit
Ik vergelijk het ‘Nieuwe Netwerk’ graag met het elektriciteitsnetwerk. Niemand vraagt zich nog af van waar de elektriciteit komt, hoe die jouw stopcontact van stroom voorziet en wat er precies voor zorgt dat ze altijd beschikbaar is. Eender wat we aansluiten op eender welke plaats: het werkt.

Het zou met andere woorden ideaal zijn indien het ‘Nieuwe Netwerk’ hetzelfde principe zou hanteren als het elektriciteitsnetwerk. Het lokale ICT team hoeft dan niet wakker te liggen van de beschikbaarheid en veiligheid van het netwerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business