Nieuws

Peppermint OS One

Peppermint OS, waarvan onlangs versie 1.0 uitkwam, is een Ubuntuvariant die zich specifiek richt op gebruikers die van applicaties ‘in de cloud’ houden. In het applicatiemenu staan webapplicaties dan ook broederlijk naast desktoptoepassingen, waarbij die laatste duidelijk in de minderheid zijn.

Zo vind je bij Geluid & Video bijvoorbeeld YouTube en Last.fm naast Gnome MPlayer. Bij Kantoor is er zelfs geen spoor van OpenOffice.org, in tegenstelling tot verschillende Google-diensten als Calendar, Google Docs, Gmail en Google Reader.

Mozilla Prism
Deze webapplicaties draaien in een apart venster dankzij Mozilla Prism. Voor elke webapplicatie die geopend wordt via het applicatiemenu van Peppermint, start het besturingssysteem een sitespecifieke webbrowser. Eigenlijk opent gewoon de Firefox-engine de URL van de webapplicatie. Daardoor zijn de webapplicaties beter geïntegreerd in de desktop, al blijft het altijd duidelijk dat het eigenlijk websites zijn.

Met de meegeleverde Prismtoepassing is het trouwens ook heel eenvoudig om niet in de distributie opgenomen webapplicaties om te zetten naar een desktopvariant.

Peppermint is een afgeleide van de nieuwste versie van Ubuntu, Lucid Lynx. Of eigenlijk correcter: het is een fork van Lubuntu 10.04, een Ubuntuvariant in ontwikkeling die de lichtgewicht desktopomgeving LXDE gebruikt in plaats van Gnome.

Daarnaast leent Peppermint wat functies van andere Ubuntu-afgeleide Linux Mint, zoals het updateprogramma, dat intuïtiever is dan de versie in Ubuntu, en het installatieprogramma. Voor een Ubuntugebruiker komen de eerste aanrakingen met het besturingssysteem onmiddellijk bekend voor.

30.000 pakketten
De installatie gaat bijvoorbeeld met dezelfde installer, en je kunt ook de meer dan dertigduizend pakketten installeren die Ubuntu ondersteunt.

De cloudaanpak betekent dat Peppermint OS vooral bedoeld is voor netbooks en laptops. Ook leuk is de snelheid waarmee het besturingssysteem opstart en afsluit, al had moederdistributie Ubuntu ook al die eigenschap. Slim is ook de keuze voor LXDE als desktopomgeving.

Die is lichter dan de netbookinterface van Ubuntu, waardoor het zelfs vlot werkt op een trage netbook zoals onze Acer Aspire One met 512 MB RAM. Volgens de producent is 256 MB RAM de minimumvereiste.

Interessant voor bezitters minilaptop
Peppermint is interessant voor netbookbezitters die vooral webapplicaties gebruiken, maar eigenlijk kun je daarvoor ook een beroep doen op Ubuntu of een andere Linuxdistributie. Webapplicaties standalone maken met Mozilla Prism kun je zelf ook in enkele klikken.

Peppermint spaart hooguit wat configuratietijd, maar fundamenteel doet het niets unieks. Heb je al een Linuxdistributie op je netbook staan, dan is er dus geen enkele reden om naar Peppermint over te stappen.

Peppermint OS One
Prijs: gratis (juli 2010)

PRO: directe toegang tot allerlei webdiensten; werkt snel; gebruiksvriendelijk.
CONTRA: niets revolutionairs; Chromium zou een logischere keuze geweest zijn voor een snelle browser.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business