Nieuws

Steganos Privacy Suite 12

Steganos Privacy Suite 12 bundelt een aantal tools voor privacybescherming die elk apart een stuk duurder zijn. Het voegt daar bovendien extra’s aan toe die je computer tot een onneembare vesting maken voor indringers.

De wachtwoordgenerator voor de hele suite kan sleutelwoorden maken die tot 256 karakters lang zijn, maar is niet zo slim als het gratis Lastpass. Voor het invoeren van wachtwoorden heeft Steganos een virtueel keyboard, dat visuele toetsreacties vermijdt, zodat keyloggers en spyware je gegevens niet aan de hand van screenshots kunnen achterhalen. Je kunt ook het ongebruikelijke PicPass inzetten, waarbij je wachtwoord uit een serie plaatjes bestaat.

Datakluizen verstoppen
Steganos gebruikt in deze suite verschillende types datakluizen, die je zowel op vaste locaties kwijt kunt als op draagbare opslag. De grootte van zo’n kluis staat niet vast: je kunt hem altijd vergroten. Alleen kleiner maken dan het oorspronkelijke formaat kan niet. Het is ook mogelijk om een USB-stick als toegangssleutel te gebruiken: als je die aansluit, wordt de kluis automatisch ontsloten.

[related_article id=”158578″]

Het is zelfs mogelijk om de kluis in een ander bestand te verstoppen. Onthoud dan wel goed welk bestand dat was, want achteraf is niets meer zichtbaar. Ten slotte kun je ook bestanden versleutelen. Het programma maakt dan een EDF-archief dat alleen de privacysuite kan openen.

In de kluis kun je allerlei zaken kwijt, ook Outlook-bestanden. Steganos biedt dan de optie je conversaties in de kluis te stoppen en de originelen te vernietigen. Het is daarnaast mogelijk om e-mails zelf te versleutelen. Dat doet het programma erg onhandig: de versleutelde berichten worden in exe-bestanden opgeslagen en als attachment meegestuurd. Veel e-mailproviders blokkeren echter exe-bestanden; ook onze antivirussoftware slaat herhaaldelijk aan.

Tijdens het surfen kun je Privacy Suite 12 inzetten om cookies en andere browsserresten slim te verwijderen. Voor Firefox en Opera (en ook OpenOffice.org) zijn er Traceless Drives, zodat je nooit sporen achterlaat tijdens het gebruik.

De online wachtwoordbeheerder van Steganos is wel zwakker dan die van Kaspersky of Lastpass. Zo kun je niet zelf de volgorde bepalen van opgeslagen wachtwoorden.

Wachtwoorden onthouden
Bij het instellen van een nieuw wachtwoord worden de nieuwe data bovendien niet automatisch onthouden; je moet daarvoor eerst inloggen en op een aparte knop drukken. Aan de andere kant kan Steganos veel niet-standaardvelden tegelijk onthouden. Ook bij het invullen van gegevens ontbreekt finesse. Zo moet je voor het invullen binnen in een widget uit een ellenlange lijst met opgeslagen wachtwoorden kiezen.

De wachtwoordkluis is draagbaar te maken, maar dan ontbreekt de widget op andere machines.

Een laatste functie die het vermelden waard is, is de ingebouwde bestandsversnipperaar. Daarmee kun je bestanden en zelfs vrije ruimte op partities zo overschrijven dat dataherstel van eerder gewiste bestanden onmogelijk wordt.

Steganos Privacy Suite 12 zit barstensvol privacybescherming, maar sommige basisfuncties zijn niet zo goed uitgewerkt. De encryptie van gevoelige bestanden is echter dik in orde en we kunnen met een gerust hart vertrouwen op zijn geheimhoudingsplicht.

Steganos Privacy Suite 12
Prijs: 49,95 euro (maart 2011)

PRO: efficiënte bestandsversnipperaar; surfen zonder sporen; wachtwoordbeheerder draagbaar; schijven, mappen en bestanden versleutelen.
CONTRA: wachtwoordbeheerder weinig gebruiksvriendelijk; e-mailencryptie onhandig uitgewerkt; privéfavorieten nauwelijks bruikbaar; niet Nederlandstalig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business