Nieuws

De technologieflops van 2014

Elk jaar heeft zijn hoogte- en dieptepunten. Van massale beveiligingslekken tot geflopte producten. Dit waren de missers van 2014 in technologieland.

Weinig sectoren veranderen zo snel als die van de ICT. Ook in 2014 waren er weer heel wat hoogte- en dieptepunten; We doorzwommen het IT-nieuws van het voorbije jaar en selecteerden enkele van de opvallendste missers. Van massale beveiligingslekken tot geflopte producten. Dit zijn de technologieflops van 2014.

#bendgate

In 2014 zagen we de lancering van twee nieuwe iPhones: de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. Apple had voor het langverwachte persevenement zelfs de Apple Watch klaargestoomd, een smartwatch die om onbekende redenen niet langer de naam iWatch draagt.Toch was het grootste nieuwsitem in de weken na de aankondiging ‘#bendgate’.


Met hun grotere scherm en superdunne chassis zouden de iPhone 6 en iPhone 6 Plus namelijk makkelijk buigen in bijvoorbeeld een broekzak. Met een beetje kracht zou je ze zelfs kunnen breken. Ettelijke honderden Twitter-grapjes en een paar triomfantelijke advertenties van bijvoorbeeld grote concurrenten Samsung en LG later, zag Apple zich genoodzaakt om een inruilactie te starten voor getroffen iPhones.

Amazon Fire Phone

Amazon probeerde het in 2014 met zijn eigen smartphone. Het toestel werd in de VS in juni gelanceerd en volgens schattingen gingen er maar 35.000 toestellen over de toonbank voor de Fire Phone in oktober ook in andere landen werd uitgebracht. Ter vergelijking: van gelijkaardige telefoons van Samsung of Apple worden er meestal een paar miljoen verkocht in de eerste maand na lancering. Amazon heeft ondertussen zo’n 170 miljoen dollar aan onverkochte Fire Phones afgeschreven, een teken dat de verkoop toch wat tegenviel.

De Fire Phone had nochtans enkele leuke functies aan boord, zoals eye-tracking camera’s en een 3D-schermpje. Veel van die speciale functies, zoals de mogelijkheid om voorwerpen de scannen, leken echter vooral gemaakt om gebruikers meer te laten kopen op Amazon.  Bovendien maakt de de Androidskin op de smartphone veel van de typische Google-apps onbereikbaar, en vervangt ze Google Play door Amazons eigen appstore. Reken daarbij dat het toestel bij lancering een prijskaartje meekreeg dat vergelijkbaar is met dat van een nieuwe iPhone en je weet waarom niet veel mensen storm liepen voor Amazons eerste smartphone.

Chromebooks

Niet alles wat Google doet, verandert in goud. Zie Google+ en Google Wave, maar een mooi voorbeeld is ook Googles lange lijdensweg om van de Chromebook een relevant toestel te maken. Het idee achter Chromebooks is nochtans leuk. Het zijn lichte, goedkope laptops die bijna volledig online werken met Googles uitgebreide clouddiensten.

In de praktijk blijkt een toestel dat bijna volledig afhankelijk is van een degelijke wifiverbinding echter veel klanten af te schrikken. Hoewel er al een hele reeks verschillende Chromebooks op de markt zijn, en het platform lijkt te groeien, heeft het Chrome-besturingssysteem na drie jaar nog niet veel potten gebroken. Van alle pc’s verkocht in 2014, was er 1 procent een Chromebook. Voor een reeks toestellen waar de volle kracht van Google achter zit, zijn dat geen goede cijfers. De ‘Windows killer’ waar Google op hoopte, zit er nog niet meteen aan te komen.

Google Glass

Google Glass lijkt in hetzelfde bedje ziek als de Chromebooks. Dit jaar kwam het draagbare gadget eindelijk buiten de VS, met verkooppunten in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Toch lijkt het geavanceerde brilletje niet meteen hoge toppen te scheren. Twee jaar nadat het voor het eerst gelanceerd werd, zitten nog maar weinig mensen op het toestel te wachten.

Daar zijn wel wat redenen voor. Ten eerste is het niet meteen duidelijk wat je met zo’n high-tech bril bent. Hoewel veel mensen het nut beginnen inzien van een smartwatch, om bijvoorbeeld notificaties te krijgen zonder hun telefoon boven te halen, is de functie van Google Glass niet meteen duidelijk. De hoge prijs en de lange testperiode, waarin vooral rijke gadgetfreaks met het toestel door het leven gingen, heeft bovendien het woord ‘glasshole’ doen ontstaan.

Koppel daar nog vragen aan over privacy, problemen met de wetgeving en het feit dat het ding levensgevaarlijk is tijdens bijvoorbeeld het autorijden, en je hebt een stevig stigma waar Google niet meteen overheen raakt.

Slingshot

De uitstapjes van Facebook in de app-wereld zijn niet altijd even succesvol en met Slingshot, de nieuwste app van het sociale netwerk, was dat in 2014 niet anders. De Slingshot-app is een nauwelijks verholen kloon van Snapchat, het sociale netwerk dat vooral bij tieners een pak populairder aan het worden is dan Facebook.

Snapchat laat gebruikers toe om elkaar foto’s en video’s te sturen, en daar tekst of tekeningen aan toe te voegen. Daarbij kiest de afzender zelf hoe lang het bericht zichtbaar blijft. Facebooks Slingshot-app voor iOS en Android doet bijna hetzelfde met, in de eerste weken na lancering, de extra twist dat je alleen foto’s van vrienden kon bekijken als je er zelf eentje terugstuurde. Gebruikers ruilden dus foto’s in Slingshot om andere foto’s te ontsluiten. De feature werd echter al snel weer afgevoerd, en wat overblijft is een flauw afkooksel van een dienst die al bestaat. Facebooks fotoberichtendienst is, ondanks de publiciteit die de techgigant er zelf rond maakte, geen succes. Enkele weken na de lancering viel Slingshot alweer uit de top 1.000 van meest gedownloade apps op iOS. 

Nokia X

Nokia X moest het platform worden waarop een lijn goedkope telefoons, zoals de Nokia X, X+ en XL draaien. Het simpele besturingssysteem was echter gebaseerd op Android. Vervelend voor Microsoft, dat zijn eigen mobiele besturingssysteem heeft en geen grote fan is van Google of Android. De oplossing waarvoor gekozen werd lijkt bijzonder Belgisch.

Het Nokia X-platform stoelde dan wel op Android, maar kreeg een zware ‘skin’. Die introduceerde onder meer de typische Windows-tegels en maakte komaf met alles wat met Google te maken heeft, zoals kalenders of zoekmachines. Zelfs de Google Play Store werd onbereikbaar op Nokia X. In plaats daarvan kreeg het platform Microsoft Apps en bakken kritiek. Exit Nokia X.

Bhaalu

Het is niet makkelijk om een nieuwe speler te zijn op de tv-markt. Dat heeft bhaalu aan den lijve ondervonden. De rechtbank van koophandel in Antwerpen besliste in november 2014 dat het Hasseltse Right Brain Interface, de uitbater van bhaalu, ermee moet ophouden. Of die het ook echt voor bekeken houdt, moet de toekomst uitwijzen.

Bhaalu is een collectieve cloudvideorecorder. Gebruikers delen hun bhaalu Box met alle andere bhaalu-kijkers, in combinatie met een infrastructuur in de cloud. De Box neemt zo alle programma’s van de zenders uit uw bestaande tv-abonnement op, zodat u ze kan bekijken waar en wanneer u wilt, op verschillende toestellen.

Volgens bhaalu is de videorecorder een product, volgens meerdere tv-zenders een dienst waartegenover een vergoeding (voor de zenders) moet staan. Bhaalu, dat in België bestaat sinds november 2013, kreeg dan ook al enkele gerechtsprocedures te verwerken. Eerder dit jaar kreeg bhaalu gelijk in een rechtzaak die werd aangespannen door TV Vlaanderen. In Antwerpen verloor het bedrijf de procedure en werd het illegaal verklaard.

Windows 9

Microsoft maakte in het verleden al enkele vreemde sprongen bij het benoemen van zijn besturingssysteem voor computers. We kregen onder meer Windows 1.0, 2.0, 3.0, 3.11, 95, 2000, XP, Vista, 7, 8, 8.1 en nu? 10. Waar Windows 9 naartoe is, weet niemand.

Eind september werd Windows 10 aangekondigd, een update van Windows 8.1 die het besturingssysteem terug aangenamer moet maken voor mensen die hun computer nog gewoon met een muis bedienen. Een gelijkaardig platform zou zowel voor computers worden uitgerold als voor tablets, smartphones en Xbox-consoles.

Een van de redenen om meteen een nummer over te slaan, is waarschijnlijk de kritiek die Windows 8 te verwerken kreeg. Als een Windows-versie niet goed in de smaak valt, zoals bijvoorbeeld met Windows Vista gebeurde, dan probeert Microsoft met de volgende meestal iets nieuws. Om niet geassocieerd te worden met Windows 8, slaat het nieuwe besturingssysteem dus een stap over, rechtstreeks naar Windows 10. Belangrijkste feature tot nu toe? De nieuwe heeft wèl een startmenu.

Bitcoin

In februari 2014 verklaarde Mt. Gox, op dat moment ‘s werelds grootste bitcoinbeurs, zichzelf failliet. Het gaf in een mededeling toe zo’n 750.000 bitcoins van klanten te zijn kwijtgespeeld, samen met 100.000 eigen bitcoins. Een vergetelheid die zo’n 473 miljoen dollar waard is. Het is waarschijnlijk de stevigste kaakslag voor de virtuele betalingswijze sinds zijn ontstaan.

Bitcoin is een virtuele munt die gebruikers over het web naar elkaar kunnen doorsturen, terwijl een centraal programma bijhoudt welke transacties gebeuren. Op sites als Mt. Gox kon u bitcoins kopen en verkopen voor andere munten, zoals dollars of euro’s. De munt werd de voorbije jaren een populair alternatief voor meer traditionele betaalwijzen. Omdat Bitcoin niet door overheden en banken wordt gecontroleerd, is handelen in de munt goedkoper. Tegelijk blijkt Bitcoin ook de favoriete betaalwijze voor ondergrondse sites, zoals de drugsite Silk Road.

De virtuele natuur van de munt en het gebrek aan overheidscontrole, maakt van Bitcoin echter ook een vrij ‘gevaarlijke’ investering. Hackers kunnen er met het virtuele geld vandoor gaan, en zoals Mt. Gox bewijst, kan het ook gewoon ‘verdwijnen’.

Fotolek in iCloud

Eind augustus lekten gebruikers van de website 4chan een verzameling van zo’n 500 privé-foto’s van verschillende bekende mensen. De collectie bevatte voornamelijk foto’s van bekende vrouwen, waaronder veel naaktfoto’s.  Onder meer sterren zoals Jennifer Lawrence, Kate Upton en Kirsten Dunst werden slachtoffer van het lek.

Bron van de beelden was Apples clouddienst iCloud, het platform dat automatisch back-ups maakt van foto’s en bestanden op iPhones en iPads. Apple bevestigde dat hackers de beelden konden bemachtigen via doelbewuste aanvallen op specifieke accounts waarvan ze de wachtwoorden via andere bronnen hadden weten te bemachtigen.

Het lek werd enthousiast onthaalt door veel internetgebruikers, terwijl het bij meer morele delen van de bevolking vooral vragen oproept over privacy en de veiligheid van clouddiensten. Apple heeft ondertussen de beveiliging van iCloud opgevoerd.

FOD Economie

De Belgische Federale Overheidsdienst voor Economie werd dit jaar gehackt. De inbraak werd ontdekt door de Federal Computer Crime Unit. De FOD Economie is daarmee de tweede belangrijke overheidsdienst die het slachtoffer is geworden van hackers. Eerder werd ook al de beveiliging van het departement Buitenlandse Zaken gekraakt.

Inbreker van dienst was de geavanceerde en gevaarlijke Uroburos-rootkit. Experts van de Duitse beveiligingsfirma G Data onderzochten eerder al de software en kwamen tot de conclusie dat ze autonoom werkt en erg besmettelijk is.

Volgens G Data kost het heel wat geld, middelen en talent om zo’n rootkit te ontwikkelen. Het bedrijf twijfelt er niet aan dat een geheime dienst aan de oorsprong van het virus ligt. Mogelijke daders worden gezocht in Rusland. Om te beginnen zocht Uroburos naar vertrouwelijke NAVO-documenten. Al zeker één rapport over Oekraïne werd gestolen. Weinig verbeelding is nodig om je voor te stellen dat de Russen zich wel interesseren in dergelijke informatie.

The Interview

Eind november werd filmstudio Sony Pictures getroffen door een cyberaanval op zijn netwerk. Hackers gingen er met een verzameling documenten vandoor, waaronder interne e-mails, privégegevens over acteurs en nog niet verschenen films.

De daders noemen zichzelf de Guardions of Peace en hackten de servers van Sony naar eigen zeggen uit ongenoegen voor de film "The Interview", waarin komisch duo Seth Rogen en James Franco op undercovermissie gaan om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un van kant te maken. Die film werd door Sony tijdelijk in de koelkast gezet als gevolg van de aanval. De FBI gaat er van uit dat Noord-Korea betrokken is bij de aanval. Het land ontkent zijn betrokkenheid en vraagt om te worden betrokken bij het onderzoek, maar keurde de aanval in eerste instantie niet af.

Sociaal bloedbad

Het was geen goed jaar voor IT’ers, toch niet als ze voor een van de grote fabrikanten werkten. De economische crisis had een stevige impact op de jaarcijfers van technologiereuzen als Sony en HP, die op hun verliezen reageerden door steeds meer mensen te ontslaan. Jaar op jaar zijn ontslagen in de technologiesector in juni met 68 procent gestegen, volgens data van onderzoeksbureau Challenger, Gray and Christmas.

Een overzicht. IBM, SAP, Dell en netwerkspecialist Cisco krimpten elk hun werknemerspoel in met een paar honderd tot een paar duizend werknemers. Sony kondigde begin dit jaar aan dat het zo’n 6 miljard verlies dacht te maken, en koppelde daar zo’n 10.000 ontslagen aan. Het bedrijf verliest dit jaar 6 procent van zijn werknemersbasis.

Ook Microsoft zet het mes erin en kondigde in juli aan dat het zo’n 18.000 mensen zou ontslaan, voornamelijk bij het net aangekochte Nokia. HP gaat hierin echter het verst. Daar staat de teller in oktober op 55.000 ontslagen, zo’n 18 procent van de 300.000 wereldwijde werknemers. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business