Nieuws

Telenet trekt definitief de stekker uit analoge televisie

Vandaag komt er een definitief einde aan het lange tijdperk van analoge televisie. Telenet voltooit haar signaalswitch in de laatste 6 resterende gemeenten.

Telenet was een van de laatste televisieproviders in heel Europa die nog in zeer beperkte mate analoge televisie aanbood. Maar vandaag komt er een einde aan de digitale switch. Telenet schakelt het analoge televisiesignaal uit in de gemeenten Beerse, Geel, Stabroek, Sint-Joris-Winge, Perk en Middelkerke. Dat betekent dat wie vandaag de overstap naar digitale televisie nog niet gemaakt heeft een zogenaamd ‘sneeuwbeeld’ te zien zal krijgen wanneer hij/zij de televisie aanzet.

Het einde van analoge televisie was al langer voorspeld. In oktober 2019 kondigde Telenet de ‘signaalswitch aan’. Op dat moment waren er nog ongeveer 360.000 televisietoestellen in ons land die een analoog signaal ontvingen. Klanten konden ofwel opteren om hun televisie te resetten naar een digitaal signaal tegen dezelfde abonnementsprijs, maar voor klanten met een ouder televisietoestel zat er soms niet anders op dan een nieuwe televisie te kopen. Door de coronapandemie heeft de signaalswitch meer tijd dan voorzien in beslag genomen, maar toch spreekt men bij Telenet over een vlotte omschakeling.

Ruimte vrijmaken voor digitale diensten

In onze huidige digitale maatschappij was er niet langer plaats voor analoge televisie, die we al sinds de jaren 60 hadden in België. Ons internetgebruik stijgt jaarlijks met 30 tot 40 procent. Analoge signalen nemen te veel plaats in op de netwerkkabels. “Je kan het vergelijken met een apart breed analoog rijvak op de digitale snelweg. Die ruimte hebben we nodig voor nieuwe digitale toepassingen”, vat Isabelle Geeraerts van Telenet het metaforisch samen voor VRTNWS. Bovendien zijn ook de televisiefabrikanten vragende partij voor digitale televisie, omdat de chips goedkoper zijn. Telenet knipte begin 2020 ook al de kabel door voor de analoge radio en analoge FM-signalen zullen zeer spoedig ook verdwijnen.

Voor klanten van Proximus is de signaalswitch zelfs nooit van toepassing geweest. Proximus stapte in het jaar 2005 in de televisiesector. Op dat moment was digitale televisie al geïntroduceerd in ons land en Proximus besloot vanaf het begin enkel digitale televisiediensten aan te bieden. Orange maakt gebruik van de televisiekabels van Telenet en volgde dus hetzelfde patroon.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business