Nieuws

Google laat gebruikers kiezen welke diensten data delen

Google diensten
© iStock / Carlos Alvarez
Google moet de verschillende diensten ontkoppelen om de DMA na te leven, maar laat je de koppeling wel zelf herstellen.

Op 6 maart 2024 treedt de Europese DMA-wetgeving in werking. Grote technologiebedrijven, die door de Europese Commissie als ‘poortwachters’ bestempeld werden, moeten zich vanaf dan aan bijkomende regels gaan houden. Eén van de regels houdt in dat bedrijven die meerdere diensten aanbieden, je data dienst per dienst moeten beschermen. Met andere woorden: gegevens van de ene dienst mogen niet gebruikt worden in de andere, tenzij je daar expliciet toestemming voor geeft.

Poortwachter Google

Een van de poortwachters is Google. Het bedrijf biedt natuurlijk niet alleen de grootste zoekmachine aan, maar ook advertentieservices, YouTube, Google Play, Google Chrome, Google Maps, Google Shopping. Kortom: een hele reeks aan diensten waarin je data een belangrijke rol kan spelen. Zo kunnen zoekopdrachten uit Google Search gebruikt worden om je aanbevelingen in YouTube te verbeteren. Vanaf 6 maart kan dat alleen als nog als gebruikers expliciet aangeven dat gegevens over verschillende diensten gedeeld mogen worden.

Google moet de verschillende diensten dus van elkaar loskoppelen om aan de DMA-wetgeving te voldoen, en dat tegen 6 maart 2024. Voor gebruikers kan die verandering nadelig zijn: zoals gezegd kunnen de YouTube-aanbevelingen wat minder treffend zijn of kan je Discover-feed er plots anders uitzien. Om de impact voor gebruikers te minimaliseren biedt Google binnenkort de keuze om diensten toch gekoppeld te laten. Indien je daar toestemming voor geeft, verandert er na 6 maart in feite niks. Weiger je toestemming te geven? Dan worden de diensten automatisch van elkaar losgekoppeld.

Gekoppelde diensten beheren

Het is mogelijk om de gekoppelde services te beheren via je Google-account. Daar zal je onder de instellingen voor ‘Gegevens en privacy’ de optie ‘gekoppelde services beheren’ zien staan. In dat instellingenscherm kan je handig aangeven welke diensten gekoppeld mogen worden en welke niet. Dat kan ook na 6 maart nog.

Google laat meteen weten dat het in sommige gevallen toch gegevens deelt. Dat gebeurt voor bepaalde doeleinden, zoals het voorkomen van fraude. Ook tussen verschillende diensten zal in sommige gevallen toch data gedeeld worden. Doe je bijvoorbeeld een aankoop in Google Play met Google Pay? Dan delen die twee Google-diensten hun gegevens over je, omdat het anders niet mogelijk is om iets aan te kopen.

Uitgelicht artikel VS EU Amerikaanse wetmakers: “EU viseert Amerikaanse bedrijven” met DMA-wetgeving

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business