Achtergrond

Hoe werkt een smartwatch?

Smartwatch
Smart watch set
De technologie rondom ons wordt steeds slimmer. We hebben slimme huizen, slimme auto’s, slimme tv’s en slimme wasmachines. Eén van de populairste slimme toestellen vandaag zijn smartwatches.

Op zich is een smartwatch geen nieuw concept. Al in 1999 was het met de Easy Rec-watch van Casio mogelijk om berekeningen te maken en om 30 seconden lange opnames op te slaan. Eigenlijk kwamen de eerste modellen al uit in 1970, maar de functies ervan waren zeer primitief. Je kan er dus over discussiëren of het dan al een echte smartwatch was. Het is nogal moeilijk om te bepalen vanaf welk punt een de eerste horloges gewoon slimmer waren dan een analoge horloge. En als je kijkt naar de functionaliteit van een hedendaagse smartwatch, doet die eigenlijk geen baanbrekende dingen. Toch is het interessant om even verder te kijken dan je smartwatch groot is en te achterhalen hoe zo’n mini-smartphone eigenlijk werkt.

Fashion item

Horloges werden naast hun functie om de klok af te lezen ook een waar fashion item. Bijna iedereen draagt er eentje, de ene al wat duurder dan de andere. Maar de meeste mensen hebben graag een klok rond hun pols. Ik zeg de meeste mensen, aangezien niet iedereen een band rond zijn arm kan verdragen. In ieder geval is/was het voor producenten van smartwatches belangrijk om te beseffen dat hun slimme horloges er ook best wel goed moeten uitzien. Veel bedrijven zijn daarin geslaagd: Fossil, Apple en Samsung zijn er uiteindelijk wel in geslaagd om de smartwatch aantrekkelijk te maken. Niet alleen qua functies, maar vooral ook hoe ze eruit zien. Een slim horloge heeft namelijk de beperking van onze menselijke pols, die vaak smal is. Daarom kan het scherm – in tegenstelling tot smartphones – niet blijven groeien en zijn ontwikkelaars van de software gebonden aan kleine schermpjes. Dat is een hele uitdaging die al tot knappe oplossingen heeft geleid.

Wat maakt je horloge slim

Los van het feit dat smartwatches een digitale klok hebben, zijn ze ook in staat om muziek, video en afbeeldingen te tonen. Een degelijke smartwatch heeft een volwaardig touchscreen en bij sommige modellen zit er in het touchscreen een ‘doorduw-functie’ verwerkt. Dat wil zeggen dat je lichtjes door het scherm kan duwen om nieuwe opties te bekomen. Maar wat de smartwatch nu echt ‘smart’ maakt, zijn de talloze cijfers over je lichaam en gezondheid die het binnenhaalt.

Door een spectrum aan sensoren in de smartwatch is het toestel in staat om je stappen te meten, je slaappatroon vast te leggen met bijhorend slaapadvies, je hartslag te meten en zelfs je hartslagritme in het oog houden. Apple heeft in de Apple Watch bijvoorbeeld een elektrocardiogram (ECG) ingebouwd. Een ECG registreert via elektrische pulsen de activiteit van het hart en kan zo een diagnose stellen over je hart. Als de Watch op een gegeven moment symptomen herkent die een medische controle vereisen, zal het horloge dat ook meteen aangeven.

Horloges werden naast een gewone klok ook een waar fashion item.

Een ECG maakt je horloge al een stuk slimmer dan de meeste van zijn concurrenten. Toch is gezondheid niet het enige. Je smartwatch zit bomvol gps-sensoren en navigatie- of bewegingsinstrumenten. Als je je Apple Watch optilt om het uur te zien licht het display op, dat komt door de sensor. Als je je handen over het display van de Apple Watch plaatst gaat het licht uit, dat komt door de sensor. Hoe weet de Watch nu wanneer je aan sport doet zonder dat je het handmatig hebt aangegeven? Ook dat is het werk van sensoren die bewegingsgevoelig zijn.

Een wekker, opnametool, afstandsbediening, gps, betaalmiddel, usb-stick en een klok in één klein horloge. Los van de kleine sensoren en slimme tools als een ECG-monitor heb je in je watch nog steeds de gewone functies aan boord die je gewend bent in je smartphone. De manier waarop al deze tools ingewerkt zijn op zo’n kleine schaal kan je al minstens slim noemen.

Eén van de eerste Casiomodellen met een rekenmachine.

Vervanger van je smartphone

Is de smartwatch al een vervanger van je smartphone? Het antwoord is nee. In feite kan je al alles doen op je horloge wat je ook met een smartphone kan, maar je slimme horloge heeft simpelweg (nog) te veel beperkingen om hem als een waardige vervanger te zien. Ja, je kan bellen, sms’en en zelfs mails of het weer aflezen. Maar, het scherm is echt wel te klein en de batterij van een smartwatch gaat bijlange niet lang genoeg mee. Verder zal je dan ook een smartwatch moeten aanschaffen die SIM-kaart ondersteuning aanbiedt. Ondertussen heeft Apple die SIM-mogelijkheid al voorzien in de vierde generatie van zijn Apple Watch. Momenteel is die functie enkel beschikbaar in de Verenigde Staten. Die SIM-kaartmogelijkheid maakt je smartwatch wel een stuk minder afhankelijk van je smartphone. Toch zal hij nooit de plaats van je geliefde grote scherm innemen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business