May the 4th be with you: de beste manier om alle Star Wars-films te kijken

Geen betere manier om Star Wars Day te vieren dan een goede ouderwetse Star Wars-marathon. Maar met welke film moet je nu beginnen?

Voor liefhebber van de Star Wars-films is het vandaag een speciale dag. 4 mei staat namelijk bekend als Star Wars Day. Niet dat 4 mei als dag een speciale betekenis heeft in de roemrijke geschiedenis van de saga van George Lucas. Maar 4 mei vertaald in het Engels is “May the 4th”. En dat lijkt nu eenmaal hard op “May the force (be with you)”, een populaire catchphrase uit de Star Wars-films.

De beste manier om deze dag te vieren, is het natuurlijk het bingen van alle Star Wars-films. Het is ondertussen al weer zo’n 43 jaar geleden dat Star Wars: A New Hope verscheen. Sindsdien zijn er nog heel wat bijgekomen. Doorheen de jaren zijn er dan ook verschillende theorieën ontstaan over wat de ‘juiste’ volgorde is om al die films te bekijken.

De originele opening van Star Wars (1977): filmgeschiedenis was geschreven.

Een chronologisch raadsel

Op vlak van chronologie zijn de Star Wars-films nu eenmaal een warrig vraagstuk. In het begin was het allemaal nog simpel: na Star Wars in 1977 verscheen Empire Strikes Back in 1980 en Return of the Jedi in 1983. Het begon verwarrend te worden toen in 1999 Episode I: The Phantom Menace verscheen. Episode I terwijl het al de vierde film is? Inderdaad, het ging om een prequel. Na Episode II: Attack of The Clones (2002) en Episode III: Revenge of The Sith (2005), moest de originele trilogie dus herdoopt worden naar Episode IV, V en VI. De ‘Disney-trilogie’ speelt zich af na de gebeurtenissen van Return of the Jedi en mogen dus eenvoudigweg Episode VII, VII en IX genoemd worden.

Maar drie films was niet genoeg voor Disney. Als tussendoortjes kregen we ook nog de spin-offs Rogue One (2019) en Solo: A Star Wars Story (2018) op ons bord. Waar moet je die nog gaan plaatsen? En wil je helemaal hardcore gaan: er verschenen ook nog heel wat televisieseries, zoals The Mandalorian en Clone Wars, dat zeven seizoenen telt. En dan zijn er nog de talloze videogames, zoals Battlefront I & II en Jedi: Fallen Order. Maar dat is vermoedelijk allemaal net iets te veel voor één dag, dus we gaan enkel focussen op de films.

Wat is de juiste volgorde?

Als je het aan mij vraagt, dan is de leukste manier om alle Star Wars-films te bekijken die op basis van releasedatum. Dat betekent dat je met de originele trilogie begint, dan de prequels bekijkt, en vervolgens de sequels van Disney. Op deze manier beleef je de ‘oude films’ zoals ze bedoeld waren. De plotwendingen zullen als veel verrassender aankomen wanneer je ze voor het eerst zou zien, en het charme van de oubollige special effects komen ook veel beter tot hun recht. Wil je hardcore zijn en Rogue One en Solo ook meepikken, dan plaats je de eerste tussen The Force Awakens en The Last Jedi, en kijk je daarna naar Solo om vervolgens met Rise of Skywalker te eindigen. En als je er niet in zou slagen de marathon tot het einde vol te houden, dan heb je de beste films in ieder geval gezien, want de originele trilogie blijft toch ongeëvenaard. Je ‘kijkschema’ ziet er dan zo uit:

  1. Star Wars: Episode IV — A New Hope (1977)
  2. Star Wars: Episode V — The Empire Strikes Back (1980)
  3. Star Wars: Episode VI — Return of the Jedi (1983)
  4. Star Wars: Episode I — The Phantom Menace (1999)
  5. Star Wars: Episode II — Attack of the Clones (2002)
  6. Star Wars: Episode III — Revenge of the Sith (2005)
  7. Star Wars: Episode VII — The Force Awakens (2015)
  8. Rogue One: A Star Wars Story (2016)
  9. Star Wars: Episode VIII —The Last Jedi (2017)
  10. Solo: A Star Wars Story (2018)
  11. Star Wars: Episode IX — The Rise of Skywalker (2019)
Deze scène uit Empire Strikes Back is zoveel beter als je nog van niets weet.

Er bestaan natuurlijk ook andere manieren. De meest ‘logische’ lijkt ze gewoon kijken in chronologische volgorde. Eerst Episode I kijken, en eindigen met Episode IX. Het leven kan soms eenvoudig zijn. Na Episode III kan je dan een zijsprongetje maken voor Rogue One en Solo. Hou wel in gedachten dat er bijna 30 jaar zit tussen Revenge of The Sith en A New Hope. A New Hope kort na Revenge of The Sith kijken, kan de ervaring beïnvloeden. Om deze redenen werd de ‘machetevolgorde’ ontwikkeld. Deze start met Episode IV en V, om vervolgens de prequels in te voegen voor Return of The Jedi. The Phantom Menace wordt hier overgeslagen: de bedenker van deze volgorde was duidelijk geen fan van Jar Jar Binks.

Welke volgorde je ook verkiest: May The Force be with you!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business