Google Chrome 4.0

Het grootste voordeel van Firefox is dat je de browser met extensies naar je hand kunt zetten. Met de nieuwste versie van Google Chrome is dat ook mogelijk.

Het algemene motto voor Googles browser kan in één woord samengevat worden: snelheid. Niet alleen de installatieprocedure kost nauwelijks tijd, ook updates gebeuren automatisch in de achtergrond. Dat Chrome daarnaast de meest sobere webbrowser is, is niet zo’n verrassing.

Er is geen RSS-lezer en er zijn geen aparte dialoogvensters voor geschiedenis, downloads of favorieten. Google wil dan ook nog steeds de webbrowser zo veel mogelijk uit het zicht houden en zich vooral focussen op zijn webapplicaties. Die kun je dan ook naadloos in Chrome integreren.

[related_article id=”158901″]

Extensies
Extensies zijn al sinds begin december beschikbaar in de bètaversie, maar nu kunnen alle gebruikers er dus hun voordeel uithalen. Je vindt ze onder het menu Instellingen. Eerst opent er een pagina met alle geïnstalleerde uitbreidingen, en van daaruit kun je verder klikken naar de galerij. Het aanbod is voorlopig veel kleiner dan bij Firefox, maar met 1.500 extensies op de eerste dag bewijst Google dat het de kloof snel wil dichten.

Sommige uitbreidingen brengen pictogrammen aan in de adresbalk, terwijl andere extensies snelkoppelingen plaatsen naast diezelfde balk. Dat geldt niet voor alle uitbreidingen. Voor een applicatie die doorlinkt naar een sociaal netwerk is er wellicht nog een aparte autorisatie nodig bij de site in kwestie. Alle extensies die we proberen werken goed, en ook precies zoals ze getoond werden.

Nog een nieuwe optie is dat je je favorieten kunt synchroniseren met meerdere computers. Dat gebeurt via het Google-account. Dat gaat erg eenvoudig via een Google-account, waarop je maar hoeft in te loggen op een andere computer om je bladwijzers te synchroniseren.

Chrome heeft altijd indruk gemaakt met de manier waarop het omgaat met Javascript. Maar terwijl de laatste versie-update (van 2.0 naar 3.0) maar liefst 25 procent sneller ging, blijft het hier bij een snelheidswinst van 7 procent. Uit de SunsSpider Javascript-benchmark kun je afleiden dat Chrome de helft sneller is dan Firefox en maar liefst tien keer sneller dan Internet Explorer 8.

Tussen Chrome en Safari is het een nek-aan-nekrace. Niet toevallig zijn beide browsers gebaseerd op Webkit. Hoeveel van deze snelheid zich zal vertalen naar merkbare verbeteringen tijdens het surfen, hangt af van wat je precies doet. Vooral sites die sterk op Javascript leunen, zoals Google Docs, zullen sneller gaan.

Qua beveiliging brengt Chrome 4 niet veel nieuws. Alle al aanwezige beveiligingsmogelijkheden blijven beschikbaar. Zo is er SafeBrowsing en ondersteuning voor SSL en draait elk tabblad in een apart proces.

Privacy
Privacy is vandaag de dag al minstens even belangrijk. Google heeft op dat punt geen al te goede reputatie. De grote vraag is in hoeverre de internetgigant Chrome ziet als weer een nieuwe manier om zo veel mogelijk gedetailleerde informatie over je doen en laten online te verzamelen.

Zo is onder meer bekend geworden dat elk geïnstalleerd exemplaar van Chrome over een uniek identificatienummer beschikt, dat verbonden is met de data die Google verzamelt. Zoiets is verontrustend.

Chrome heeft nog altijd niet zoveel opties als IE8, Firefox of Opera, maar dankzij de nieuwe extensies en zijn verbluffende snelheid is de browser wel geschikt voor dagelijks gebruik. Of toch als privacy niet een van je grootste bekommernissen is.

Nog een laatste opmerking: Linux- en Macgebruikers moeten zich voorlopig behelpen met de bètaversie. Bovendien krijgen mensen met een Mac nog geen toegang tot de nieuwe extensies.

Google Chrome 4.0
Prijs: gratis (april 2010)

PRO: weer wat sneller; uit te breiden met extensies.
CONTRA: geen nieuwe beveiligingsopties; privacy blijft moeilijk gegeven voor Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business