Nieuws

7 tips om YouTube-filmpjes te bewerken

Veel YouTube-filmpjes kunnen beter gemonteerd worden. Gelukkig biedt het videoportaal verrassend veel mogelijkheden om rechtstreeks in de webbrowser te monteren.

Tip 1: Online postproductie
Met de online videobewerker van YouTube kun je geüploade clips online bewerken. Het vreemde is dat er liefst twee bewerkers zijn. Je vindt er één door een eigen video te openen en dan op Video Bewerken te drukken. Met deze bewerker kun je trillend beeld stabiliseren, knippen, video-effecten toevoegen of automatisch belichting en kleurbalans verbeteren via de knop I’m feeling lucky.

De tweede bewerker kun je vinden via bovenstaande link of door naar Video’s te gaan in je account en daar bovenaan op de menuknop Videobewerkingsprogramma te klikken. Deze bewerker is meer bedoeld voor producties met meerdere clips en dus kun je via het storyboard overgangen plaatsen en je eigen clips combineren met Creative Commons-video’s.

Nogal verwarrend, maar alles is beter dan je clip opnieuw te moeten uploaden.

Tip 2: Ondertitels toevoegen
Ondertiteling kan een godsgeschenk zijn als je een video in een vreemde taal publiceert, maar ze direct toevoegen is lastig en technisch. Via de externe applicatie CaptionTube is het toevoegen van ondertiteling een stuk makkelijker, met een apart spoor waar je tekst op verschijnt.

De app is nog wel in bèta en werkt nog niet perfect, maar het is voorlopig de beste manier die we vinden om clips eenvoudig te ondertitelen.

Tip 3: Monteren met een klik
YouTube integreert naast zijn videobewerkers een aantal externe diensten die je moeten helpen om tot een leuk resultaat te komen. Onze voorlopige favoriet is Magisto, een webapp die je collectie clips uploadt en automatisch omsmeedt tot een soepel lopende productie. Magisto en de andere apps zijn te vinden via de Create Videos-knop in het bovenmenu van Video’s of via de website.

Tip 4: De juiste soundtrack
Soundtracks bij (betaalde) montagesoftware zijn vaak nogal oubollig en dus is het prettig om te zien dat je binnen YouTubes videobewerker de beschikking krijgt over liefst 50.000 nummers uit de onlinebibliotheek.

Klik op de muzieknoot in de als tweede genoemde videobewerker (zie tip 1) en je krijgt een zoekvenster waar je een artiest of genre kunt kiezen. Je keuze sleep je direct naar het audiospoor, waarna je kunt bepalen of de muziek de boventoon voert of op de achtergrond speelt.

Tip 5: Relevant commentaar
Je eigen commentaar kan video een heel nieuwe dimensie geven. Met annotaties of aantekeningen voeg je tekstballonnen, titels en selectiekaders toe op specifieke momenten in de video, waardoor er een dialoog met de kijker ontstaat.

Je kunt de bewerker vinden door naar de Video’s-pagina te gaan en bij de video die je wilt bewerken op het neerklapmenu te klikken naast de Inzicht-knop. De eerste zichtbare optie is dan Aantekeningen.

Tip 6: Weg met advertenties
Voor je eigen clips wil je advertenties niet uitschakelen om geen inkomsten mis te lopen, maar bij het kijken van andermans clips word je liever niet lastiggevallen met reclame of irritante commentaren. Met de bookmarklet Quietube zie je clips op een maagdelijk witte of zwarte achtergrond. Sleep de Quietube-knop op de hoofdpagina naar je bookmark-werkbalk en klik erop als je rustig wilt kijken.

Top 7: Zwarte balken wegwerken
Om de zwarte balken weg te werken bij een clip die niet in HD is, gebruik je een eenvoudige truc. Ga naar Videos, klik op Gegevens bewerken en ga naar het Labels-veld. YouTube maakt het mogelijk om de aspectratio aan te passen met enkele simpele trefwoorden (zonder spaties):

  • Met yt:crop=16:9 zoomt YouTube in op de video, zodat zwarte randen niet meer zichtbaar zijn.
  • yt:stretch=16:9 rekt een letterbox-video uit tot HD-formaat, wat wel kan leiden tot lelijke vervormingen.
  • yt:stretch=4:3 perst een HD-video samen van 16:9 naar 4:3 (letterbox), dus met zwarte balken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business