Nieuws

YaCy daagt Google-zoekmachine uit

Een project dat zichzelf YaCy noemt wil Google het nakijken geven. Het doet dat met een openbronzoekmachine die je zowel op internet als in een intranet kunt gebruiken.

De motor van Yacy (“ya see”) is gebaseerd op peer-to-peerverbindingen in plaats van zoekopdrachten die naar een centrale server worden gestuurd. Gebruikers downloaden de software en gedragen zich als ‘collega’s’, en zorgen er zo voor dat zoekresultaten niet gecensureerd of geanalyseerd worden.

Sleutelfunctie
“Bij het meeste wat we op internet doen komen zoekopdrachten kijken. Het is de essentiële link tussen ons en de informatie die we zoeken. We kunnen voor zo’n belangrijke sleutelfunctie niet rekenen op enkele grote bedrijven en intussen onze privacy vrijgeven”, zegt YaCy-projectleider Michael Christen. “YaCy is de link tussen gratis gebruikers en gratis informatie. YaCy geeft de controle over zoekopdrachten en -resultaten terug aan ons, de gebruikers.”

[related_article id=”158901″]

Als de software geïnstalleerd is, regelt de computer zelf de zoekindexen en rangschikkingen. Bovendien worden alle zoekopdrachten versleutelt, zodat je privacy bewaard blijft.

Versie één van de software is nu uit, en tot dusver zijn 1,4 miljard documenten geïndexeerd en 130.000 zoekopdrachten uitgevoerd. Het zoekportaal van de website had het een tijdje moeilijk door het enorme aantal geïnteresseerde bezoekers, maar dat zou snel opgelost zijn.

Niet centraal
“We wijken af van het idee dat diensten centraal gecontroleerd moeten zijn”, zegt Karsten Gerloff, president van Free Software Foundation Europe. “We realiseren ons hoe belangrijk vrijheid en onafhankelijkheid zijn. In de toekomst van gedistribueerde peer-to-peersystemen worden gratis zoekmachines zoals YaCy onontbeerlijk.”

De mensen bij Microsoft en Google hoeven niet meteen schrik te hebben, maar YaCy is wel een interessant stuk software. Al is er nog een hoop te doen. "Zoekmachinevergiftiging" moet bijvoorbeeld verholpen worden wanneer de zoekrobot populair wordt, en mogelijk ontstaan er wettelijke problemen bij sommige zoektermen.

Hoe dan ook is het nu aan geïnteresseerde ontwikkelaars om het systeem mee verder te bouwen. Dit is het ideale project om de openbronwereld te motiveren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business