Nieuws

Twijfels over integriteit van FBI-partner die iPhone hackte

Er is een nieuwe wending in de zaak rond de door de FBI gekraakte iPhone 5C. Volgens een rapport maakte de FBI geen gebruik van Israëlische firma Cellebrite, maar betaalde het professionele hackers.

Het was niet de Israëlische firma Cellebrite die de oplossing aanbracht om de iPhone te hacken die aan de basis lag van een intensief juridisch gevecht tussen de FBI en Apple. Althans, dat stelt The Washington Post. De krant publiceerde een artikel waarin het betoogt dat het nog onbekende professionele hackers waren die de FBI contacteerden met een voorstel om de smartphone te kraken.

Volgens The Washington Post konden de hackers de FBI informatie geven over een nog niet ontdekt lek in ofwel de iPhone 5C of in iOS 9, en kregen ze in ruil daarvoor een eenmalige vergoeding. Specifieke gegevens over de identiteit van de hackers geeft de krant niet, maar het zegt dat het om “gray hats” gaat: hackers die hun vaardigheden beschikbaar stellen in ruil voor geld en hierdoor in een grijze zone opereren. Ze zullen bijvoorbeeld nooit een opgespoorde kwetsbaarheid openbaar maken, want dat vermindert de waarde ervan.

Kraakgereedschap

[related_article id=”178610″]Dankzij de kennis over de kwetsbaarheid kon de FBI een stuk hardware maken waarmee het de pincode van de iPhone kraakte zonder de beveiliging te triggeren. Kenners vreesden dat de FBI een lek in handen had dat alle iPhones bedreigde, maar de organisatie heeft die angst tegengesproken. FBI-directeur James B. Comey zelf stelde dat de hack enkel werkt op een iPhone 5C die iOS 9 draait.

Desondanks die toegeving heeft de Amerikaanse federale politie nog altijd geen verdere details over de kwetsbaarheid gedeeld. Apple lijkt het hele gedoe achter zich te willen laten en heeft al laten weten dat het geen juridische acties zal ondernemen om aan die informatie te komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business