Nieuws

Adobe en Symantec achter EU-onderzoek Vista

Klachten van Adobe en Symantec vormden de aanleiding voor de recente onderzoeken van de Europese Commissie naar Windows Vista. De twee zijn bezorgd dat bepaalde Vista-functies hun producten overbodig maken. Dat wordt beweerd in een artikel in The Wall Street Journal.

De twee softwarebedrijven dienden elk afzonderlijk een klacht in bij de Europese Commissie. In het geval van Adobe handelde de klacht over XML Paper Specification (XPS), een poging van Microsoft om een alternatief te bieden voor de PDF-documentenstandaard. Het softwarebedrijf vindt het problematisch dat XPS gratis met Windows Vista wordt meegeleverd, terwijl Adobe geld vraagt voor zijn Acrobat-pakket om PDF’s te maken.

Op het eerste gezicht lijkt de klacht van Adobe moeilijk overeind te houden. Er bestaan immers al jaren gratis alternatieven voor Acrobat. Het argument van Adobe is wellicht dat Microsoft door zijn dominante positie op gebied van besturingssystemen de markt volledig verstoort. Want als een gebruiker meteen gratis XPS in handen krijgt, waarom zou hij dan nog naar PDF grijpen? vraagt Abobe zich ongetwijfeld af.

De klacht van Symantec gaat over twee onderdelen van Windows Vista. Zo is het beveiligingsbedrijf ontevreden met Kernel PatchGuard, een nieuwe functie die ervoor zorgt dat een draaiende Windows-kernel niet kan worden aangepast. Met de maatregel wordt heel wat malware zoals virussen en trojans geweerd, maar ook beveiligingssoftware, zoals die wordt geproduceerd door Symantec.

Symantec eist daarnaast dat Microsoft optreedt tegen het Security Center in Windows Vista. Dat Microsoft toelaat dat het Security Center versierd kan worden met logo’s van beveiligingsfirma’s en links naar software van derden kan bevatten, is onvoldoende voor het beveiligingsbedrijf. Symantec eist dat het verzamelpunt voor alles wat met beveiliging te maken heeft in Windows Vista vervangen kan worden door software van derden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business