Nieuws

SAP en mobiele software: gok van zes miljard

Mobiliteit is belangrijk voor elke zakelijke toepassing, meent SAP. Zo belangrijk dat het er bijna zes miljard dollar voor veil heeft om Sybase, specialist in mobiele middleware, binnen te halen.

Onlangs maakte SAP bekend dat het Sybase wil overnemen voor 5,8 miljard dollar. Het bedrag zou contant betaald worden uit de oorlogskas en met een lening van zowat twee miljard euro. De overname moet nog worden goedgekeurd door allerlei instanties, maar SAP verwacht alles nog in het derde kwartaal rond te hebben.

Bij de bekendmaking van de overnameplannen viel op dat beide CEO’s – Jim Hagemann Snabe en Bill McDermott – het nauwelijks hadden over de database van Sybase.

Sybase is nochtans de grootste overblijvende onafhankelijke databaseleverancier. Alle aandacht van het CEO-paar ging naar het mobiele platform dat Sybase de voorbije jaren heeft ontwikkeld.

Mobiliteit boven alles
Ook op hun gebruikersconferentie herhaalden de CEO’s het belang van het mobiele platform van Sybase. “Een van de vaakst gehoorde wensen van onze klanten is dat ze niet langer gebonden zijn aan het kantoor om hun bedrijfstoepassingen te kunnen gebruiken”, vertelde McDermott.

“Ze willen altijd en overal aan hun bedrijfsgegevens kunnen, vanaf elk soort toestel, en wij zijn met deze overname de enigen die dit kunnen bieden.” Volgens Snabe zou het ook niet lang duren voor u SAP CRM op een iPad ziet draaien.

SAP heeft naar eigen mening dank zij de inlijving van de Sybaseproducten weer een voorsprong genomen op aartsrivaal Oracle. Oracle, dat de voorbije maanden geen gelegenheid voorbij liet gaan om op SAP’s achterstand te wijzen, met name op het vlak van integratie, bleef na de bekendmaking van SAP’s overnameplannen opvallend stil.

Misschien omdat ze niet meteen een antwoord klaar hadden. Noch Oracles CEO Larry Ellison noch zijn rechterhand Charles Phillips heeft in het recente verleden ooit gepraat over plannen voor het mobiel maken van hun software.

Kapers op de kust?
De grote som die SAP veil heeft voor deze overname wijst natuurlijk op hun grote verwachtingen voor de mobiele omgeving. Maar naar verluidt zou SAP in andere omstandigheden misschien begonnen zijn met een lager bod. Alleen waren er geruchten dat ook HP zijn oog had laten vallen op Sybase, en daarom zou SAP snel en hard toegeslagen hebben, voor HP of andere kapers op de kust verschenen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business