Nieuws

Amerikaans onderzoek naar App Store komt eindelijk op stoom

Department of Justice
© iStock / wingedwolf
De Amerikaanse DoJ stelt al geruime tijd een antitrustzaak tegen Apple samen. Nu begint het onderzoek op gang te komen.

Het Amerikaanse justitiedepartement, de DoJ, voert een onderzoek naar Apples App Store. De DoJ houdt de pijlen al sinds 2020 op de appwinkel gericht, nadat verschillende ontwikkelaars klaagden over anticompetitieve praktijken. Meer dan drie jaar later begint het onderzoek pas echt op gang te komen.

Wie een app voor iPhones ontwikkelt, heeft geen andere keus dan die via de Apple App Store aan te bieden. Heel wat ontwikkelaars vinden dat Apple misbruik maakt van die positie: ze vinden dat het bedrijf onredelijk veel geld vraagt en een aantal oneerlijke beperkingen oplegt. Zo werd spellenmaker Epic op het matje geroepen omdat het gebruikers buiten de App Store om betalingen liet maken. De rechtszaak tussen Epic en Apple werd ondertussen beslecht in het voordeel van de iPhonemaker, maar daarmee is het euvel nog niet voorbij.

Heel wat andere ontwikkelaars vinden namelijk ook dat de App Store er een aantal oneerlijke praktijken op nahoudt. De DoJ is al geruime tijd bezig met het samenstellen van een antitrustzaak. Sinds december 2023 begint die zaak ook stilaan vorm te krijgen.

Bredere antitrustzaak

Aan het einde van het jaar zou de DoJ een ontmoeting met de CEO van Beeper gehad hebben. Die applicatie probeerde het iMessage-protocol naar Android te brengen, waardoor ook Android-gebruikers berichten in blauwe wolkjes konden versturen. Apple versperde de toegang voor Beeper vrij snel. Dat ‘incident’ moet nu helpen om een bredere antitrustzaak op poten te zetten, bericht AppleInsider.

De DoJ deelt verder geen informatie over wat er precies in de aanklacht terecht komt. Bovendien is er op dit moment geen zekerheid over wanneer de zaak eindelijk van start gaat. Dat staat in schril contrast met de situatie in Europa. Regelgeving zoals de DMA en DSA verplicht grote technologiebedrijven als Apple om meer concurrentie toe te staan.

Grote gevolgen

In het geval van Apple wil dat zeggen dat ook apps van buiten de App Store geïnstalleerd moeten kunnen worden. Aanvankelijk werd beslist dat iMessage ook moest samenwerken met andere berichtendiensten, maar de EU maakte die beslissing reeds ongedaan. De kans is groot dat Apple, na een rechtszaak op thuismarkt Amerika, ook daar het ecosysteem moet openstellen – en dat zal ongetwijfeld grote gevolgen hebben voor de inkomsten van Apple.

Uitgelicht artikel Apple iMessage iMessage moet wellicht niet aan DMA-wetgeving voldoen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business