Poll

TechPoll: sta jij open voor een digitale euro?

TechPoll digitale euro
© Unsplash/bewerking door TechPulse
Deze week diende de Europese Commissie zijn plannen in voor de digitale euro. Of de digitale munt er ook daadwerkelijk komt, is nog wel onzeker. Zou jij hem willen gebruiken?

Financiële stabiliteit is volgens de Europese Centrale Bank (ECB) het toverwoord van de digitale euro. De munt moet concurreren met giraal geld bij banken, ook bekend als privaat geld, en moet de afhankelijkheid van zulke instellingen verlagen. Dat wil niet zeggen dat de ECB af wil van de bankensector. In tegendeel zelfs: de sector is volgens de ECB cruciaal om de stabiliteit te bewaken – een volledige overgang naar de digitale euro zou de Europese economie mogelijk doen wankelen.

Vanuit het oogpunt van de Europese Commissie, en des gevolge ook de centrale bank, niet meer dan een wettig betaalmiddel. Daarbij waakt de financiële toezichthouder ook voor het gebruiken van zijn betaalmiddel als ‘bank’-tegenhanger. Bezitters van de digitale euro krijgen daarom geen rente op de gelden die zij in stallen op de digitale-euro-rekening.

Het grootste voordeel van dit betaalmiddel voor de eindgebruiker is dat het doorheen heel de EU zal werken. Er komt straks ook één betaalapp waarmee je in alle Europese landen met de digitale euro betalingen kan uitvoeren. Bijzonder is dat de betalingen ook offline moeten werken, dus ook als een bank storingen heeft. Verder draagt de EC zorg voor de privacy van zorgen en dragen gebruikers een pak minder gegevens over bij transacties. Hoe dit er precies uit komt te zien, is echter nog onzeker.

TechPoll: voor of tegen de digitale euro?

Of de digitale euro ook werkelijk de toekomst van betalingen wordt, is nog onzeker. Eerst moet het plan worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de EU-lidstaten. Vervolgens is het aan de Europese Centrale Bank om het plan door te zetten. Daarover is alvast geen definitief besluit gevallen.

Voor die tijd zouden wij al eens willen peilen: zouden jullie gebruik willen maken van de digitale euro? Laat het ons zeker weten in de TechPoll hieronder.

Sta jij open voor een digitale euro?

  • Nee (70%, 155 Votes)
  • Ja (30%, 65 Votes)

Aantal stemmen: 220

Laden ... Laden ...

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business