Reviews

Review Nokia Lumia 630: eerste telefoon met Windows Phone 8.1

Voordelen
Prijs/kwaliteit
Windows 8.1
Eenvoudig
Gekleurde cover
Nadelen
Schermresolutie
Geen ledlampje
Aanbevolen prijs: €159
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Nokia Lumia 630 moet de populaire Lumia 520 opvolgen. Het nieuwe budgettoestel wordt uitgerust met Windows Phone 8.1 en lijkt heel wat in z'n mars te hebben.

Nokia wil het succes van de populaire Lumia 520 van vorig jaar herhalen en schuift daartoe de Lumia 630 naar voren.

De 630 is, met een adviesprijs van 159 euro, onmiskenbaar een budgetmodel. Alles aan dit toestel wijst uit dat Nokia op het elan van de 520 wil voortborduren. Onder de motorkap veranderde er één en ander, maar de spectaculairste troef van de Lumia 630 is het flink verbeterde besturingssysteem Windows Phone 8.1.

Scherm

De 630 heeft veel weg van de 520 maar is iets hoekiger in de afwerking. Verder is het toestel enkele millimeters smaller en dunner, en een centimeter hoger. Die extra centimeter gaat naar een iets groter 4,5 inchscherm met een nog steeds niet adembenemende resolutie: 854×480 pixels.

Hoewel het scherm traditioneel een sterkte van Lumiatoestellen is, komt dat gegeven net als bij de 520 niet tot zijn recht. De hoeveelheid pixels is te laag, zeker in vergelijking met de concurrentie. Het scherm krijgt daardoor een ietwat onscherpe gepixelde look. Dat klinkt ernstiger dan het is, de Lumia 630 blijft een budgetmodel en het scherm is dan ook geen dealbreaker. Toch zien we in deze prijscategorie Androidtoestellen die het een stuk beter doen.

Hardware

Het uiterlijk van de 630 karakteriseert zich verder door de achtercover in kleur naar keuze die je er gratis bij krijgt (winkelwaarde ongeveer 19 euro). De kleurtjes van de telefoon zijn meer dan een leuke gimmick en zeker bij een toestel van deze prijsklasse een aangename extra. De extra cover geeft je toestel wat persoonlijkheid mee zonder al te goedkoop te lijken, een toe te juichen evolutie in een wereld waar de gemiddelde smartphone toch voornamelijk zwart, grijs of wit is.

Hoewel de introductieprijs van de 630 met 159 euro lager ligt dan die van de 520 (180 euro) is de rekenkracht van het toestel er flink op vooruit gegaan. Kloppend hart van de telefoon is een 1,2 GHz Snapdragon 400-processor. RAM blijft 512 MB en ook het intern geheugen blijft gelijk op 8 GB. Dat geheugen is wederom uitbreidbaar met een microSD-kaart tot 128 GB.

De batterij van de Lumia 630 kreeg een mooie upgrade mee: een exemplaar van 1830 mAh dat bovendien verwijderbaar is. De prestaties van de batterij zijn bij ons testtoestel wisselvallig maar nooit slecht. Je zult probleemloos een dag met het toestel kunnen rondlopen zonder te moeten opladen, en waarschijnlijk ook een tweede dag al naargelang je gebruik.

Lampje

De Lumia 630 is uitgerust met een degelijke, zij het niet spectaculaire vijfmegapixelcamera. Een frontcamera is afwezig, maar dat is te vergeven voor een budgetmodel. Een groter nadeel is het ontbreken van een ledlampje. Deze kleine omissie vertaalt zich in meer dan alleen het gebrek aan een flits. Wie gebruikt het lampje van zijn smartphone dezer dagen niet routineus als zaklamp of noodverlichting? Zonder led ontbreekt er bij de Lumia 630 een kleine functie die we vandaag de dag toch als vanzelfsprekend beschouwen.

Achter de cameralens neem je foto’s met de volwaardige Nokia-camerasoftware, inclusief Creative Studio en Storyteller. Wat software betreft hoeft deze telefoon trouwens helemaal niet onder te doen voor andere Windows Phone-exemplaren, integendeel.

Windows Phone 8.1

De Lumia 630 is voorzien van de nieuwste versie van het besturingssysteem van Microsoft: Windows Phone 8.1. Met dat OS beent Microsoft de competitie helemaal bij. Zowat alle bedenkingen over de functionaliteit van Windows 8 in vergelijking met iOS of Android smelten met 8.1 als sneeuw voor de zon. Zo krijgt Windows eindelijk een snelmenu dat je van op de meldingenbalk naar beneden sleept. Bovenaan dat menu staan links naar instellingen, daaronder zie je notificaties. Het menu doet wel erg hard denken aan dat van Android, maar dat is absoluut geen minpunt.

Ook de agenda kreeg een frisse look, met een nieuwe, handigere weekview. Je bladert nu van links naar rechts door de verschillende weken in de agenda, een intuïtieve vernieuwing tegenover de vorige versie. Verder geeft Windows Phone 8.1 de gebruiker een stuk meer controle, zonder zich op te dringen. Wie niet al te veel wil aanpassen kan genieten van dezelfde eenvoudige Windowservaring die Windows Phone zo geschikt maakt voor smartphoneleken, maar ook de gevorderde gebruiker kan eindelijk zijn stempel drukken op het toestel.

De interessantste cosmetische wijziging vormen de doorschijnende live tiles. Je kunt nu een achtergrond aan je hoofdscherm toevoegen waarop de live tiles bestaan. Erg mooi allemaal, al komt het concept niet ten volle tot zijn recht op het scherm van de Lumia 630. Een mooie achtergrondfoto toont in dit geval eerder aan hoe haarscherp het scherm niet is.

Sense

Battery Sense en Storage Sense zijn twee nieuwe onderdelen van het besturingssysteem waarmee je een oogje in het zeil kan houden op respectievelijk je batterijverbruik en de vulling van je intern geheugen. Met Data Sense hou je het mobiele dataverbruik in het oog en kan je waarschuwingen en limieten instellen. Je kunt de functies bezwaarlijk onthalen als revolutionaire vernieuwingen, aangezien de concurrentie er al een tijdje van gebruikmaakt, maar het is desalniettemin goed nieuws dat ook Windows Phone ermee uitgebreid wordt.

Microsoft en Nokia hebben met de Lumia 630 en Windows Phone 8.1 de concurrentie echter niet alleen bijgebeend, op sommige vlakken laten ze die achter zich. Zo introduceert de 630 Wifi Sense: een functie die, aan de hand van een database die automatisch wordt samengesteld door Windows Phone 8.1-gebruikers, automatisch verbinding maakt met open wifinetwerken om zo te besparen op je dataverbruik. Een veelbelovende functie waar veel afhangt van de correctheid van de database. Tijdens deze review had ik helaas niet de kans om de functie uitgebreid te testen, maar het concept ziet er veelbelovend uit.

Zoeken

De Lumia 630 komt verder met een splinternieuwe zoekfunctie. Met één druk op de knop zoek je op het internet en door je telefoon. Klein nadeel: zonder internetverbinding zoek je ook niet door je telefoon. De functie blijft dan hangen. Een vreemde vergetelheid die hopelijk snel zal verholpen worden met een update.

Tot slot kan je met de Lumia 630, net als met alle toekomstige Windows Phones, swipen bij het typen. De ingebouwde swipefunctie werkt uitstekend en is, zeker nu Swiftkey gratis is voor Android en ook naar de iPhone komt, zeker niet overbodig.

Conclusie

De Nokia Lumia 630 is een uitstekende budgettelefoon die het verhaal van de Lumia 520 voortzet. De smartphone heeft een aantal duidelijke verbeteringen zoals een krachtigere processor die hem boven zijn voorganger doen uitsteken. Dat Windows Phone 8.1 op het toestel draait is een groot pluspunt. Het mobiele besturingssysteem lijkt met de nieuwste update eindelijk opgegroeid te zijn en moet, behalve dan wat beschikbare apps betreft, niet langer onderdoen voor Android en iOS.

De Lumia 630 is goedkoop en eenvoudig en dus, net als zijn voorganger, uitstekend voor wie een smartphone wil maar er geen kaas van gegeten heeft. Ook wie niets meer zoekt dan een budgetsmartphone waarmee hij of zei verbonden is met de sociale media hoeft niet verder te zoeken dan dit toestel.

Toch zijn er ook nadelen: vooral de schermresolutie is teleurstellend en het gebrek aan een lampje is een kleine handicap. Verder is de 630 nergens spectaculair. Dat hoeft ook niet voor een budgetmodel, maar het maakt wel dat er geen reden is om dit toestel aan te raden buiten de, ontegensprekelijk belangrijke, degelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Het dient opgemerkt te worden dat de Lumia 635 binnenkort beschikbaar is voor een adviesprijs van 189 euro. De 635 is krak hetzelfde als de 630, met de toevoeging van 4G. Met LTE voor die prijs heeft de 635 wel een spectaculaire troef in handen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business