Reviews

Eerste indruk LG G4: professioneel origineel

LG probeert met de G4 origineel uit de hoek te komen. We gingen aan de slag met het nieuwste vlaggenschip van LG voor een eerste indruk.

LG kan moeilijk zeggen dat het de introductie van de LG G4 geheim heeft gehouden. Haast alles was vooraf al gelekt, en bovendien ook bevestigd door LG zelf. Er waren al talrijke officiële foto’s op het internet verschenen, dus een grote verrassing was het niet. De onmiddellijke blikvanger is zonder twijfel de lederen achterkant.

Leder

In België en Nederland krijgen we twee lederen varianten: bruin en zwart. Tussen beide zit ook een duidelijk structuurverschil: de bruine is zacht en effen, de zwarte ruw met structuur. Het spreekt voor zich dat de bruine variant het meest opvalt tussen de smartphonemassa, maar de structuur van de zwarte kleur voelt het prettigst aan.

[related_article id=”161563″]

Sowieso voelen ze allebei veel beter aan dan de plastic variant. Het leder geeft genoeg grip, en je hoeft je niet te veel zorgen te maken voor krassen. Het leder gaat sowieso op termijn wat verkleuren met hier en daar wat krassen, wat de G4 extra karakter zou moeten geven. Benieuwd hoe dat in de praktijk zal uitpakken. Het laagje leder is alvast flinterdun, maar dik genoeg om geen ‘nep" gevoel te ervaren.

De plastic achterkant zit standaard in de doos van de lederen variant (goud bij bruin leder, grijs bij zwart leder), of je koopt gewoon een plastic LG G4 voor 50 euro minder. Het plastic voelt exact hetzelfde aan als bij de G3. De metalen coating voelt een beetje premium aan, maar het blijft een plastic achterkant. Bovendien zie je deze keer een structuur in de achterkant. Die voel je ook miniem en is eerder een kwestie van smaak. Van de plastic varianten verschijnt enkel de grijze en gouden kleur in België. In Nederland is ook de witte kleur beschikbaar.

Beeldkwaliteit

LG heeft doorheen de presentatie flink de nadruk gelegd op de schermkwaliteit. De resolutie is exact dezelfde als de G3, 2.560 x 1.440 pixels (Quad HD), maar door een nieuwe schermtechniek kan de G4 veel realistischere kleuren weergeven. Het heeft daarvoor samengewerkt met DCI (Digital Cinema Initiatives), een beeldstandaard die afwijkt van sRGB. DCI geeft meer detail aan rood en blauw, en mindert het groen omdat we dat sowieso al minder zien. De G4 is standaard van deze kleurkalibratie voorzien.

Het resultaat in een demosituatie is duidelijk, maar we vragen ons wel af hoeveel je daarvan in het echte leven gaat zien. Een rechtstreekse vergelijking met de G3 toont wel aan dat LG een flinke stap voorwaarts heeft gezet op vlak van helderheid en kleuren. Het scherm krijgt volgens LG een heel lichte curve mee, maar daar ga je in de praktijk niets van merken omdat die zo miniem is. Leuk voor de marketing, meer ook niet. Quad HD blijft trouwens absolute overkill op een 5,5 inchscherm, maar het ziet er wel goed uit op de G4. Zo blijft LG toch meedoen in de specificatierace.

Waar Quad HD nog steeds prioriteit is, stapt LG wel uit de ratrace van betere specificaties en chips. Het kiest voor de Qualcomm Snapdragon 808, een kleine prestatiestap lager dan de 810 die je kan vinden in de HTC One M9 of LG’s eigen G Flex 2. Dat lijkt een vreemde stap voor een vlaggenschip, maar we kunnen de logica van LG wel volgen. De Snapdragon 808 zou maar een fractie minder goed benchmarken (hexacore t.o.v. octacore) terwijl hij efficiënter werkt en minder warm wordt. Afwachten wanneer we de LG G4 uitgebreid kunnen reviewen voor een duidelijke benchmarktabel en de impact tussen beide chips.

Lichtsterke camera

Heel veel fabrikanten maken van de camerakwaliteit hun stokpaardje, maar LG gaat hierin nog een stuk verder dan de concurrentie. De 16 megapixelcamera heeft een lichtsterke F/1.8-lens en reageert bliksemsnel dankzij de laserautofocus die ook al op de G3 te bewonderen valt. De lichtsterke lens wordt gecombineerd met een 1/2.6” sensor, ruwweg 40 procent groter dan een klassieke smartphonecamera. Ook optische beeldstabilisatie keert terug, met deze keer een ruimere correctieruimte op de x- en y-as. Nieuw is ook een correctie op de z-as, wanneer je het toestel plots voor of achterwaarts beweegt.

De specificatielijst klinkt goed, maar ook de uitwerking is grondiger dan wat de concurrentie doet. De nieuwe professionele modus (RAW + JPG) laat je werkelijk alles manueel instellen alsof het om een spiegelreflexcamera gaat: focus, sluitertijd, ISO, belichtingscompensatie en witbalans. Onze eerste indruk is alvast veelbelovend. Meer testtijd zal aantonen of zo’n functies nut hebben op een smartphonecamera, maar voorlopig durven we al voorzichtig ja zeggen.

Color Spectrum Sensor

Verrassende extra die we nog niet eerder hebben gezien op een smartphone, is de Color Spectrum Sensor (CSS). Deze sensor zit subtiel onder de ledflitser achteraan en meet IR en RGB voor foto’s met realistische kleuren. In de verschillende testopstellingen zien we een duidelijk verschil met pakweg een iPhone 6 of Samsung Galaxy S6, maar in sommige gevallen vinden we de kleuren net iets te duidelijk aangepast. Afwachten dus tot we een langere periode met de LG G4 kunnen doorbrengen.

Vooraan zit een 8 megapixelcamera voor mooiere selfies. Ze zien er duidelijk goed uit, maar de lastige lichtomstandigheden in de testruimte werkten niet altijd goed mee. Je kan selfies nemen via een handbeweging, met je glimlach of via de knop aan de achterkant van het toestel.

UX 4.0 softwareschil

De G4 wordt voorzien van de nieuwste UX 4.0 Androidschil. We voelen een opvallend verschil met de G Flex 2, in het voordeel van de G4. Waar de schil van LG vroeger wel eens traag aanvoelde, lijkt dat op het eerste gezicht verdwenen in UX4.0. In onze korte testperiode konden we het toestel amper op een hapering betrappen. Benieuwd of die vloeiende bewegingen worden doorgezet wanneer er veel apps op worden geïnstalleerd bij dagelijks gebruik, maar de eerste indruk is alvast positief.

De LG G4 is trouwens ook niet overvol geladen met extra software. Het houdt nog geen grote kuis zoals bij de Samsung Galaxy S6 wel het geval was, maar het oogt wel een stuk frisser dan bij de G3. Algemeen gezien lijkt UX 4.0 vooral een efficiëntere versie van UX 3.0, zonder baanbrekende nieuwe toevoegingen. Leuke extra: met de LG G4 krijg je gratis 100 GB Google Drive-cloudopslag gedurende twee jaar. Als tegenprestatie is Google Sheets, Docs en Slides wel voorgeïnstalleerd.

MicroSD en prijs

Terwijl Samsung met de Galaxy S6 afscheid neemt van uitbreidbare opslag en een verwijderbare batterij, blijft landgenoot LG koppig voortdoen om aan te tonen dat het ook anders kan. Er is plaats voor een microSD-geheugenkaart tot 128 GB, bovenop de 32 GB standaardopslag. De 3.000 mAh-batterij is tevens verwijderbaar, en stilaan een unicum bij premium smartphones. Geen idee hoe lang LG die trend nog kan volgen, maar wij kunnen het alvast enkel toejuichen. Het enige wat LG wel heeft moeten slachtofferen vergeleken met de G3? Draadloos laden zit niet meer standaard aan boord van de G4. Daarvoor heb je een optionele case nodig.

De LG G4 kost 649 euro voor de plastic versie, 100 euro meer dan de LG G3 bij zijn introductie. Wanneer we vergelijken met de 32 GB-versie is er maar een verschil van 50 euro, maar dé grootste troef van een eerlijke, sterke prijs speelt het hier wel kwijt. De LG G4 kost nu maar 50 euro minder dan grote concurrent Samsung Galaxy S6. Dat prijsverschil is mooi meegenomen, maar het is niet langer een argument waarmee het de concurrentie achter zich laat. Spijtig dat ze niet voor een 16 GB-versie hebben gekozen aan 599 euro, een belangrijke psychologische prijsdrempel.

Voor een uitgebreide test moeten we nog even wachten tot eind mei, wanneer de LG G4 bij ons in de winkel zou moeten liggen. Verwacht rond die periode alvast een uitgebreide test op ZDNet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business