Reviews

Review Pebble Time: kleur in je leven

Voordelen
Batterijduur
Kleurenscherm
Leuke en nuttige apps
Swarm en NavMe
Vooruitgang
Nadelen
Duur
Kleurenscherm
Minder nuttige apps voor iPhone
Design
Aanbevolen prijs: €249
Waar te koop?
Totaalscore 7
Met de Pebble Time werden records gebroken op Kickstarter. Terecht of niet? Wij zochten het voor je uit.

Wie de Pebble Time koopt, moet van bij het begin één ding goed snappen: je koopt een horloge. En dan nog een duur ook. Ergens tijdens je gebruik zal je vaagweg beginnen te dagen dat dit gadget ook nog wel redelijk slim is, maar dat wil niet zeggen dat het een computer is of zelfs maar een schaduw van een slimme telefoon.

Bovendien ontbreekt het hem aan een paar basisapps waar Android Wear wel in voorziet: timer en stopwatch. Je kan wel een app downloaden, maar zoiets zou er standaard in moeten zitten, zonder dat je een ganse app store aan wel-gratis-maar-niet-fantastische apps moet doorlopen. De niet-gratis-en-maar-soms-fantastische apps zijn er wel, maar betalen bovenop een gadget dat meer kost dan mijn smartphone, doe ik niet. Point finale.

Nu we de pijnpunten gehad hebben, kunnen we kijken naar wat het wél goed doet. En die lijst is gelukkig veel langer dan die van de gebreken. Wie de Pebble Time koopt, moet van bij het begin namelijk één ding goed snappen: Je koopt een horloge. En je krijgt er nog zoveel meer bij.

Het Geheim

Wie mij vroeg waarom ik wou rondlopen met het lelijke onding dat de allereerste Pebble was (de Pebble Steel buiten beschouwing gelaten), kreeg als antwoord: het is een smartwatch dat er eigenlijk geen is. Want dat is de charme van de Pebbles; het is een leuk horloge dat wel slim is, maar zonder alle onnodige franjes. Tinder gebruik ik niet, dus heb ik geen touchscreen nodig om te swipen. En als je geen swipe-apps hebt, heb je geen nood aan een touchscreen. Dat spaart je scherm vele vettige vegen uit. Als het allitereert, is het waar.

Het ontbreken van een touchscreen zal wel een groot aandeel hebben in het geheim van de batterij: die gaat bij mij doorgaans een werkweek mee. Vijf dagen is minder dan de beloofde zeven, maar mijn LG G Watch haalt met moeite twee dagen. Het is echt een luxegevoel dat je je nooit zorgen hoeft te maken om je horloge. Zelfs na die vijf dagen is er namelijk nog enige marge om je horloge vergeten op te laden.

Het lijkt in het begin wel nogal onhandig, een besturing zonder touchscreen, mét drukknoppen aan de zijkant, maar daarin schuilt een onopvallende doch belangrijke verbetering bij de Pebble Time. Ze staan dichter bij elkaar en wat mij betreft werken ze ook gewoon beter. Samen met het elegantere design heeft Pebble eindelijk iets dat er echt leuk uitziet; een accessoire waar zelfs een vrouw (af en toe) wel mee gezien wilt worden. Voor de fashionista’s verschijnt bovendien binnenkort de Pebble Time Steel.

Kleurenscherm

Het tweede geheim van de goeie batterij schuilt in het display: terwijl Android Wear-horloges altijd oplichten (ook in stroombesparende zwart-wit modus), licht de Pebble enkel op wanneer dit echt nodig is. Verder is het scherm altijd, ik herhaal altijd (in zon, regen, tornado’s,…) leesbaar. Bij een Android-gebaseerd toestelletje moet je voor een beetje leesbaarheid in de vlakke zon iets doen met het horloge – tikken, schudden, je horloge naar je toe richten zodat het scherm aangaat – maar bij Pebble is dit dankzij het e-inkachtige scherm gewoon niet nodig.

Toegegeven, de kleuren zijn doffer en vlakker op een Pebble dan op een AMOLED-scherm, maar die bedenking slaat om in de zon: plots denk je “wauw, zelfs in een overbelichte omgeving krijg je nog die mooie kleuren”. De voor- en nadelen zal je dus voor jezelf moeten afwegen. Ik kan de no-nonsense aanpak wel smaken.

Dat was het dan voor de uiterlijke bewieroking. Vele Nederlandstalige volkshelden der muziek vertellen ons echter dat het belangrijkste “binnen in mijn hart, binnen in mijn ziel, vanbinnen” zit. De Vlaamse held gaat simpelweg voor “het zit vanbinnen.” Dankuwel Marco Borsato en Koen Wauters. Het is inderdaad de binnenkant that makes a clock tick.

The Good, the Bad and the Ugly

In het begin van dit stuk bekloeg ik het eerder bedroevende aanbod aan apps. Nochtans is dit een punt waar vele fans op hameren. “Dit is de kracht,” zeggen ze dan. Neen, wat je krijgt is een karrevracht aan apps en watchfaces, elk met een vager en nuttelozer nut dan de voorgaande app. Apps die elkaar klakkeloos kopiëren en soms gewoon niet werken. Toegegeven, elke app store heeft er last van, maar de Pebble App Store lijkt verdomd veel op die van Windows Phone. Een beetje toezicht kan geen kwaad.

Dat wil niet zeggen dat er geen goeie apps zijn. Integendeel; zelfs betalende apps kunnen me af en toe wel bekoren. Ik zei echter dat ik geen apps koop, en daar hou ik me aan. De betalende apps die ik testte, kon ik namelijk een week gratis proberen: dit is voor mij de enige manier om het te doen. Geen zever met microtransacties en de zekerheid dat je niet betaalt voor iets dat niet werkt. Mijn broer had het aan zijn rekker: een navigatie-app van één euro, zonder de mogelijkheid die uit te proberen. Resultaat: zever. Noot: het ging om een app uit de Apple App Store.

Ikzelf testte een navigatie-app uit voor Android: NavMe. Voor deze app zou ik mijn regel wel eens kunnen breken. Voor 2,16€ heb je een app op je pols die doet wat je verwacht. Je krijgt een beschrijving onderaan, linksboven de afstand tot je volgende bocht en rechtsboven de richting van die bocht. Het lijkt mij de enige navigatie-app te zijn die effectief werkt (ik heb er enkele geprobeerd), en hij werkt fantastisch goed. Op mijn oude Pebble ging het niet zo vlot, maar voor de Pebble Time is dit een match made in heaven. Je krijgt een trilling van je horloge op 400 en op 150 meter van je bocht, dus je gaat nooit meer een verkeerde bocht nemen. Voor de wagen misschien net iets te veel afleiding, maar voor fietsers en wandelaars is dit de perfecte oplossing.

En er zijn gelukkig nog apps die de moeite lonen: er zijn enkele leuke watchfaces te vinden die wél origineel zijn, een alternatief notificatiesysteem (Notification Center for Pebble kan je in alles instellen), Pebtris (jawel, Tetris op je pols), Battery+ om je batterij kapot te analyseren, Grill Timer, Dislock, Pocket Glider (een leuk mini-game), Dual Scorekeeper, Enter the Timeline, Arena 3D,… Veel apps die de moeite zijn.

Ter illustratie zal ik de leukste apps voor jou uitlichten. NavMe hebben we al gehad, de tweede onontbeerlijke app is het Notification Center. Dit is een gratis alternatief voor de standaardapp en is volledig naar je eigen smaak in te stellen. De Pebble mist (onbegrijpelijkerwijs!) zogenaamde ‘silent hours’: uren die je kan instellen waarin je horloge niets doet, en je dus niet wakker kan maken. ’s Nachts is dit wel handig. Met het notification center kan je dit dus wel instellen. Dit is nuttig, maar wel nogal omslachtig aangezien je elke app apart moet aanpakken.

Battery+ is leuk voor wie graag zijn leven analyseert: wanneer verbruik ik het meeste energie? Aan welke apps? Enzovoort. Grill Timer is een leuke timer die je helpt om je vlees niet langer dan nodig te bakken. Je kan bovendien je eigen tijden toevoegen. Dual Scorekeeper is leuk voor de competitiebeesten onder ons: een makkelijke manier om de score bij te houden van twee spelers of ploegen.

De interessantste apps zijn echter 3D Arena, Dislock en Enter the Timeline. Die eerste toont je waartoe je Pebble in staat is op grafisch gebied. Het ziet er redelijk basic uit, maar voor een e-ink display met ‘fletse’ kleuren is het echt indrukwekkend. Je kan er niet veel mee, maar het is oh zo mooi om te zien. Dislock zorgt er dan weer voor dat je je gsm niet moet vergrendelen zolang je Pebble in de buurt is. Van zodra de bluetoothverbinding wegvalt, gaat je vergrendeling automatisch weer op. Tenslotte is er Enter the Timeline, waarmee je zelfgekozen apps kan doen verschijnen op je tijdslijn.

Het hoge woord is er (eindelijk) uit: de tijdslijn! Die staat je toe om met een druk naar beneden je agenda na te kijken, het weer te checken en eventueel zelfgekozen apps te controleren. Het is dé feature die het horloge zijn naam verleent. Net als de rest van het horloge is deze functie simpel opgebouwd en doet hij alles dat je ervan verwacht. Ik verwachtte geen Facebookachtige toestanden, dus voor mij viel dat mee. Verwacht je echter dat je dergelijke updates krijgt, dan ben je eraan voor de moeite. De animaties tussen elk scherm (ook de overgang naar notificaties) zijn overigens een streling voor het oog.

Second Opinion

Zoals ik hierboven al kort vermeldde, hebben we ook een iPhone-gebruiker het horloge enkele dagen rond de pols gegespt. Hij wist te zeggen dat hij onder de indruk was van de batterij, de e-ink display die goed zichtbaar blijft in fel licht en de Swarm applicatie die jou verbindt met Foursquare. Ook het notificatiesysteem kon hem bekoren. Daar staat tegenover dat er betrekkelijk weinig nuttige apps te vinden zijn in de Apple App Store, wat vreemd is aangezien de Pebble oorspronkelijk ontwikkeld werd voor de iPhone. Ook de fletse kleuren waren voor hem ondermaats.

Bovendien ben ik van mening dat je de Pebble Time pas echt zal kunnen appreciëren wanneer je zijn vooruitgang kan opmeten ten opzichte van het vorige model. Voor mij oogt het design al vrij mooi, terwijl dat vooral te danken zal zijn aan het lelijkere vorige model, terwijl onze tweede tester het gewoonweg uncool vond. Nieuwe gebruikers zullen het met andere woorden soms moeilijk hebben om versteld te staan. Daar zit de prijs ongetwijfeld voor iets tussen.

Conclusie

Oorspronkelijk wou ik de Pebble Time een 9 op 10 geven, maar bij nader inzien zijn er daarvoor toch te veel mankementen aan. Om te beginnen: de prijs is 100 euro meer dan het zou mogen zijn. Geen flashy apps, geen touchscreen, kleuren die in vergelijking met andere horloges in dit segment gewoonweg ondermaats zijn,… Voor 100 euro minder zou je kunnen zeggen dat je batterij heel lang meegaat, dat je e-ink display kleur heeft en dat het simpel genoeg is om slim te zijn. De prijs doet me echter de wenkbrauwen fronsen.

Je krijgt een heel degelijk en leuk toestel, maar voor dit geld heb je andere opties. Een gewone Pebble bijvoorbeeld. Of een LG G Watch: slechts een jaar oud en de prijs is gezakt tot 100 euro. Ter vergelijking: voor de eerste Pebble betaal je na twee jaar nog steeds 125 euro. Ik zou dan eerder voor een Android Wear horloge gaan. Ik ben en blijf fan van Pebble, maar de fans mogen in ruil niets zeggen over de veel te hoge prijs van de Apple Watch.

Met dank aan Coolblue voor het ter beschikking stellen van een testexemplaar. Je kan de Pebble Time hier nu al vinden voor de gangbare prijs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business