Partnerinfo, White paper

Kerntips voor data governance

[Whitepaper] Is uw datakwaliteit eenmaal op goede hoogte, dan moet dat ook zo blijven. Enkele kerntips voor data governance.
[whitepaper title=”Wie is uw datahoeder?” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2015/10/shutterstock_167192828.jpg” download_url=”http://www.pages02.net/minocmediaservices/whitepaper/20150515_sas5″]

Data governance wordt veelal gezien in het verlengde van datakwaliteit. Eerstgenoemde komt dan neer op het bewaken van het tweede. Is datakwaliteit eenmaal op goede hoogte, dan moet dat wel zo blijven. En dat gebeurt niet vanzelf. De relatief jonge discipline van data governance kan hiervoor dienst doen. Zonder dat ‘datatoezicht’ blijft er het risico van vervuiling; dat informatie op een gegeven moment ondermaats is qua kwaliteit. Dat kan ongemerkt gebeuren.

Maar data governance is meer dan toezicht houden op data, of het managen ervan. Het hoeden van data komt neer op afspraken, procedures, beleid. Dus acteren op strategisch niveau. Terwijl data management op tactisch niveau ligt: het uitvoeren van het governance-beleid. Waar datakwaliteit dan uit kan voortvloeien en op (hoog) niveau kan blijven. Alledrie vereisen inzicht en toewijding van management, waarbij data governance vooral een business-gedreven activiteit is. Het is dan ook een complexe zaak. Business solutions manager Anthony Severeyns van SAS Belux wijst op de do’s en don’ts. Enkele kerntips die handvatten bieden om eigen toezichthouder voor uw eigen data te kunnen worden.

Tip 1: data-inzicht

“Doe het vanuit inzicht, doe het dus weloverwogen.” Aan data governance beginnen vanuit een trendbesef valt af te raden. Governance gaat om de waarde van de betreffende data. Zorg dus eerst dat u inzicht heeft in welke waarde welke data heeft. Besef is het sleutelwoord, zegt Severeyns. Hij noemt als voorbeeld een productiebedrijf dat dankzij data governance een efficiëntieslag wist te maken en de productie opvoerde van 10.000 stuks per uur naar 12.000. “Dat is succes.”

Maar Severeyns predikt niet data governance voor iedereen. “Kies er bewust voor. Óf kies er bewust níet voor”, luidt zijn advies. Maak hoe dan ook een bewuste en onderbouwde keuze.

Tip 2: governance-besef

Het lijkt een herhaling van tip één, maar is het zeker niet. Gedegen besef van data governance is essentieel. De juiste inschatting en inzet ervan volgt niet vanzelfsprekend uit goed inzicht in wat de waarde van data is voor een organisatie. De SAS-whitepaper ‘Ten mistakes to avoid when launching your data governance program’ zet uiteen wat data governance is én hoe het valt in te passen in de eigen organisatie. Managementstijl, bedrijfscultuur, hiërarchie, en meer organisatorische elementen spelen een cruciale rol. Juist doordat het afdelingen en divisies overstijgt, de business en IT tot elkaar dwingt, en ultiem procesgericht is.

Data governance moet dan ook niet worden opgepakt als ‘een project’; een op zichzelf staande oefening die als toevoeging dient voor lopende organisatieprocessen. Het moet echt ingebakken worden in bestaande besluitvorming plus in product- en dienstontwikkeling.

Tip 3: klein maar fijn

Data governance kan klein beginnen. Natuurlijk, data is steeds belangrijker voor steeds meer bedrijfsdivisies of organisatie-onderdelen. Dus lijkt het onontkoombaar dat data governance een alles overkoepelende zaak is. Misschien is het dat uiteindelijk wel. Maar om eraan te beginnen, is het beter om klein te beginnen. Wellicht relatief klein, afhankelijk van de bewuste onderneming of organisatie. De SAS-consultant vat de beste aanpak samen: “Hoe eet je een olifant? Hapje voor hapje.”

Meer weten over het goed oppakken van data governance? 

[/whitepaper]

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business