4 scenario's voor de hybrid cloud

De hybrid cloud lijkt het beste van twee werelden: eigen IT gecombineerd met IT van buitenaf. We overlopen vier scenario’s.
[whitepaper title=”De kortste weg naar cloud succes” thumb_url=”http://contentz.mkt6278.com/lp/21028/166879/ibmcloud1.jpg” download_url=”//www.pages02.net/bluepixlmedia/whitepaper/20150528_IBM_cloud_de_kortste_weg”] In de wereld van cloud computing komt de hybrid cloud meer en meer op de voorgrond. Het lijkt het beste van twee werelden: eigen IT gecombineerd met IT van buitenaf. We overlopen vier scenario’s voor de hybrid cloud. Want dé cloud bestaat niet.

Hybrid cloud 1. Cloud versus eigen infrastructuur

Dit is een combinatie van een deel de klassieke IT-infrastructuur in het bedrijf enerzijds en een ander deel in de cloud. Hier zit het hybride aspect in de locatie: zowel bij u als extern. Deze situatie is bekend. Een deel van de IT staat binnenshuis, behalve bij start-ups natuurlijk.
Zo heeft een organisatie workloads en applicaties die draaien op hun bestaande fysieke infrastructuur. En in een aantal gevallen is dat ook de beste optie. Denk bijvoorbeeld aan mainframe-applicaties, die niet meteen zullen worden gemigreerd naar de cloud. Terwijl er daarnaast wel andere toepassingen draaien in de cloud, bijvoorbeeld voor het testen van nieuwe omgevingen.

Hybrid cloud 2. Private cloud: zelf of met een partner

Bij de private cloud bevinden uw IT-voorzieningen zich in uw eigen datacenter(s). De infrastructuur en toepassingen staan bij u, al kunnen ze ook meerdere datacenters beslaan.  Hier geldt vaak een hybride aanpak: samen met een partner.
Dit scenario van eigen private cloud is onder meer aangewezen:

  • Als het gaat over uw kernactiviteit. Uw product of dienst is voor een groot stuk IT gebaseerd.
  • Als een hoge graad van integratie en prestaties van tel zijn. Bijvoorbeeld als eventuele vertraging een hinderpaal kan zijn voor de werking en gebruiksvriendelijkheid.

Een variant is de private cloud waarbij u beroep doet op een lokale partner. Redenen om voor ‘private met partner’ te opteren zijn:

  • U huurt beschikbaarheid en schaalbaarheid in. Niet elke klant heeft de mogelijkheid om een gevanceerd datacenter te bouwen en te onderhouden.
  • Via een (private) cloud kan u disaster recovery-garanties bekomen voor belangrijke applicaties bovenop uw eigen primaire site en datacenter.
  • Organisaties die geen eigen IT hebben, kunnen een stuk van hun (eigen of bestaande) IT outsourcen.

Wanneer men een standaard oplossing wil met de mogelijkheid van (kleine) aanpassingen of integraties.

Hybrid cloud 3. Private en public

In dit scenario combineert u de private en public cloud. Dit is het meest aangehaalde voorbeeld van een hybrid cloud. Bijvoorbeeld: de productie-omgeving op eigen workloads en de testomgeving in de public cloud.
Wanneer kiest u voor een public cloud?

  • Als de prijs van tel is en toepassingen universeel en afgelijnd, zoals e-mail.
  • Zaken die in een meer internationale of publieke context via het internet worden aangeboden, zoals website infrastructuur of een extranet.
  • Test- en ontwikkelomgevingen, waar men makkelijk een machine moet kunnen activeren en stopzetten (en de kosten ziet wegvallen). Of minder cruciale workloads qua applicaties.
  • Applicaties met grote volumes waar men snel capaciteit moet kunnen upgraden (of downgraden), zoals seizoenacties of verkoop van toegangtickets.

Hybrid cloud 4. Infrastructuur, software en platform

Een fundamenteel onderscheid in cloud computing is er tussen software as a service (SaaS), infrastructure as a service (IaaS) en platform as a service (PaaS). Dit is de klassieke cloud driedeling. De combinatie van deze drie resulteert in zekere zin ook in een hybrid cloud.
SaaS heeft de business- en eindgebruiker als doelgroep en wordt door hen ook vaak binnen een organisatie geloodst. IaaS is het domein van een IT-afdeling (of service provider) die bepaalt welke server- of storagesystemen in de cloud terechtkomen. PaaS is bedoeld voor IT’ers die (hun eigen) toepassingen ontwikkelen in de cloud.
[/whitepaper]  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business