Wire

Vakantie aan het plannen? Blijf reisoplichters een stap voor – Raad van ESET

ESET logo
© ESET
Nu het kwik stijgt en we naar vakantie uitkijken, moet u op uw hoede zijn voor internetoplichtingen en cyberdreigingen. Reisfraude is een belangrijke bron van inkomsten voor cybercriminelen.

Alleen al in 2022 werden meer dan 62.400 klachten ingediend bij de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). Het gemiddelde verlies per slachtoffer was $1259, een totaal van $104 miljoen werd onbewust aan oplichters gegeven. En dit zijn alleen nog maar de gemelde gevallen.

Experten zijn van mening dat door de stijgende levensduurte reizigers die op koopjes jagen nog meer vatbaarder zullen zijn voor deze oplichtingen. Hier zijn enkele van de beste zwendelpraktijken waarvoor we dit seizoen moeten opletten.

8 veelvoorkomende bedreigingen

Een nieuw rapport van het meldpunt Action Fraud waarschuwt dat er alleen al in het VK tijdens het afgelopen boekjaar meer dan £ 15 miljoen verloren ging, op jaarbasis een stijging met 41%.

Volgens de Britse reisorganisatie ABTA gebeuren de meest voorkomende vormen van fraude bij het boeken van accommodatie, vliegtickets, sport- en religieuze reizen, timeshares en vakantieclubs. Oplichters zetten nep sites op, plaatsen nepadvertenties op sites en sociale media en bieden soms goedkopere deals door gehackte beloningsaccounts of gekaapte kaarten te gebruiken om ervoor te betalen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende vormen van fraude en andere bedreigingen:

1. Gratis vakantie

Slachtoffers worden benaderd via ongevraagde mails, telefoontjes of sms-berichten waarin wordt beweerd dat ze een vakantie hebben gewonnen dankzij een wedstrijd waaraan ze nooit hebben deelgenomen. Als ze reageren, zullen de oplichters een vergoeding vragen om die “gratis” vakantie vrij te geven, misschien om de verschuldigde taxen te betalen. Er is natuurlijk geen prijs en de oplichters steken het geld in eigen zak.

2. Clone sites

Phishing-mails, -sms’jes en -oproepen en/of online advertenties kunnen slachtoffers er ook toe verleiden een bezoek te brengen aan nep-luchtvaartmaatschappijen, vakantie- of vergelijkingssites te bezoeken, ontworpen om zich voor te doen als legitieme sites. Slachtoffers krijgen valse bevestigingsmails of boekingsreferenties, wat betekent dat velen zich pas realiseren dat ze zijn opgelicht wanneer ze bij de incheckbalie aankomen.

3. Tickets/vakanties met korting

Soms bieden cybercriminelen sterk afgeprijsde deals aan voor vakanties, vluchten, hotels en andere pakketten. In dit geval kunnen de tickets legitiem zijn, maar de reden voor deze afprijzing is omdat ze gekocht zijn met gestolen kaarten of gekaapte loyaliteitsaccounts. Ze worden geadverteerd via sociale media, spam-mails of zelfs robocalls. Slachtoffers lopen het risico dat hun verblijf wordt ingekort als de fraude ontdekt wordt.

4. ‘Hulp’ met internationale reisdocumenten

Sommige sites beweren slachtoffers te helpen bij het verkrijgen van een reisvisum, reispas, internationaal rijbewijs of andere documenten. Ze kunnen zich voordoen als overheidswebsites, zoals die van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze rekenen echter zeer hoge kosten, ook voor diensten die meestal gratis zijn. En het document is meer dan wellicht nep.

5. Valse huurwoningen

Er is een groeiende handel in online geadverteerde te huren vakantiehuizen. Maar oplichters plaatsen vaak hun eigen listings op legitieme verhuur- of advertentiesites. Deze panden bestaan ofwel niet, zijn niet te huur of worden dubbel geboekt als men komt opdagen. Overweeg om uw huurwoning te boeken via specifieke en gekende sites die bescherming bieden tegen valse advertenties.

VERWANTE LECTUUR: The spy who rented to me? Throwing the spotlight on hidden cameras in Airbnbs.

6. Oplichtingen met chartervluchten

Om slachtoffers te lokken, gebruiken oplichters ook pakketten voor het huren van privévliegtuigen, vaak gebundeld met accommodatie. Ze nemen het geld en verdwijnen.

7. Wi-Fi-bedreigingen

De risico’s stoppen niet als u onderweg bent. Bent u op een luchthaven, een café of een andere openbare ruimte, weersta dan aan de neiging om in te loggen op uw bank- of andere waardevolle rekeningen via de gratis openbare wifi – tenzij u een gerenommeerd virtueel particulier netwerk gebruikt (VPN), een service die uw verbinding versleutelt en u beschermt tegen iedereen die uw persoonlijke gegevens wil stelen.

Waarom gratis Wi-Fi vermijden? Het kan een nep-hotspot zijn, opgezet door cybercriminelen die uw webbrowsersessie willen afluisteren om wachtwoorden en persoonlijke/financiële gegevens te stelen. Zelfs als de hotspot legitiem is, kunnen hackers op hetzelfde netwerk loeren om uw online activiteiten te bespioneren. Ze kunnen ook het netwerk hacken om malware te verspreiden.

8. Juice jacking

Reizigers moeten ook op hun hoede zijn voor USB-op laadbedreigingen, ook ‘juice jacking’ genoemd. Hier laden criminelen meestal malware op openbaar laadstations of kabels die op de stations aangesloten blijven. Hun gebruik leidt ertoe dat het toestel van het slachtoffer gecompromitteerd wordt met malware ontworpen om het te kapen en/of gegevens en wachtwoorden te stelen.

Hoe tijdens deze vakantieperiode veilig blijven

Er is heel wat te doen om uit de bovenstaande scenario’s te blijven. Het volgende is belangrijk:

  • Doe je eigen onderzoek: zoek online naar reisorganisaties, hotels, verhuurbedrijven en reisbureaus om te zien of anderen zijn opgelicht.
  • Reageer nooit op ongevraagde berichten. Wenst u meer te weten over een advertentie, neem dan rechtstreeks contact op met de organisatie en nooit via de contactgegevens in de mail/sms/advertentie.
  • Betaal niet met bankoverschrijvingen, cadeaubonnen, crypto of geld-apps zoals Cash App, zij bieden geen bescherming voor de koper. Als het geld weg is, is het weg.
  • Controleer de URL van elke site die u bezoekt om zeker te zijn dat er geen tikfouten in staan die op een vervalste site zouden wijzen.
  • Controleer ook of een verkoper ATOL-beschermd (ATOL protected) is, om het verliesrisico door vliegtickets te beperken.
  • Wees voorzichtig: lijkt iets te mooi om waar te zijn, is dat meestal ook zo.
  • Bezoek geen dark websites die sterk afgeprijsde vakanties en tickets aanbieden.
  • Gebruik geen openbare WI-FI zonder een VPN en vermijd openbare laadstations onderweg.

Voor vakantiegangers is de zomer de mooiste tijd van het jaar. Maar vergeet niet dat het ook een zegen kan zijn voor oplichters en cybercriminelen. Blijf veilig online en geniet van een geweldige vakantie!


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business