Alles wat je moet weten over de IP-waterbestendigheidsrating voor je smartphone

IP-ratings bestaan al enorm lang, al zijn deze lange tijd niet bekend geweest bij consumenten. Vandaag een kleine opfriscursus over de betekenis van alle onderdelen van de standaard.

Recent schreven wij nog over de waterbestendigheid van de OnePlus toestellen. In dat artikel spraken wij tevens over verschillende ‘IP-ratings’. Wat houden deze rating nou eigenlijk in? En, tegelijkertijd, wat heb jij precies aan deze rating als deze bijvoorbeeld staat vermeld op de doos van je smartphone. Vandaag nemen we een duik in de wondere wereld van IP-ratings,

De IP-rating is opgezet door de International Electrotechnical Commission (IEC). Deze commissie heeft een internationale standaard opgezet: IEC 60529. Deze standaard is binnen de Europese Unie omgezet naar de volgende wetgevende standaard: EN 60529. In beide standaarden staat precies dezelfde informatie. Enkel heeft de Europese standaard een paar kleine veranderingen om beter in te spelen op de Europese markt.

IP-rating

Nu blijft de vraag, waar staat IP voor. Waar de IEC ernaar refereert als de ‘International Protection Marking’, wordt er in de volksmond vaak gesproken over ‘Ingress Protection Making’. Deze veiligheidsstandaard bestaat uit twee delen. In de basis is het namelijk een IPXX-rating. Een X refereert naar een 0. Dit kan twee betekenissen hebben. Ofwel het apparaat is niet getest voor een specifiek onderdeel, of het is er niet tegen beschermd. Het eerste cijfer na IP staat voor de ingang van harde voorwerpen, zoals steentjes, maar ook zand en stof. Het tweede cijfer staat voor de bescherming tegen water.

Stofbestendigheid

Voor beide standaarden geldt dat er een maximaal beschermingsniveau is gerealiseerd onder de standaard. Voor de bescherming tegen harde voorwerpen is dat een 6. Met niveau 6 kunnen er geen harde voorwerpen de behuizing in komen. Ook kan er geen stof in de telefoon geraken. Dit wordt getest door ‘up to 8 hours’ een stroom van voorwerpen tegen de telefoon aan te laten komen. Blijft er niks achter in de telefoon, en functioneert deze als normaal, dan is het apparaat geslaagd voor de test. Een telefoon met een IP6X rating kan dus met gerust hart op het strand gebruikt worden. Lager dan IP6X komen we tegenwoordig eigenlijk ook niet meer tegen in smartphones met een IP-rating.

Waterbestendigheid

Wat volgt is de waterbestendigheid, voor de meeste gebruikers naar verwachting toch wel het belangrijkste gedeelte. Telefoons komen immers nog wel eens in aanraking met water, al is het maar door de regen buiten. In deze categorie loopt het door tot IPX9, al wordt er enkel tot IPX8 gecertificeerd voor smartphones. IPX9 is immers meer bedoeld voor voertuigen die de weg op moeten, niet voor de gemiddelde smartphone.

Lager dan IPX4 ga je het bij smartphones – de smartphones welke daadwerkelijk een rating meekrijgen – niet vinden. In deze standaard kan een smartphone zonder problemen tegen een lichte regenbui. Een val in het toilet zal hem echter nog wel fataal worden.

De IPX5-rating lost dit gedeeltelijk op. Met deze test is er een waterdruk van 30kPa, en er wordt 12.5 liter water per minuut op de telefoon gespoten. In totaal duurt deze test 15 minuten. De test omvat echter geen onderdompeling onder water, maar de gehele telefoon moet wel voor korte tijd tegen hoge waterdruk kunnen. IPX6 gaat verder met dit principe, maar verhoogt de druk naar 100kPa en ongeveer 100 liter per minuut. De testduur is met minimaal 3 minuten wel een stuk korter.

Vanaf IPX7 en IPX8 veranderd de test echter behoorlijk. Waar de eerdere testen enkel gericht waren op het natspuiten van de smartphones, worden ze bij IPX7 en 8 ondergedompeld. Bij de IPX7 rating moet de telefoon een meter diepte kunnen weerstaan voor 30 minuten. Daarmee wordt een onderdompeling in de wc geen probleem meer. IPX8 is een behoorlijk variabele standaard. Zo kan een fabrikant de diepte kiezen waarop de telefoon komt te liggen, maar wel minimaal 1 meter diep. Ook kan ervoor gekozen worden om bijvoorbeeld de telefoon voor de watertest een ‘temperature cycle’ te geven.

Conclusie

De vraag wat je ermee ‘moet’ blijft nu nog over om te beantwoorden. Eigenlijk kan je dat in een woord verwoorden: niks. Bijna elke high-end smartphone heeft tegenwoordig een rating waarmee deze is beschermd tegen stof en water. Het is goed om te weten dat je telefoon dan ook de meeste regenbuien gewoon zal overleven. Een afrader blijft echter om expres de telefoon met water in contact te brengen. Alhoewel fabrikanten wel eens willen spreken over ‘waterdicht’, is dat een term welke niet genoemd mag worden volgens de IEC 60529 standaard. Smartphones zijn met deze standaard namelijk enkel waterbestendig.

Smartphones zijn gevoelig, vermijd contact met water.

In the end, het blijft je eigen keuze op welke manier je met je smartphone omgaat. Het advies vanuit ons blijft echter: Smartphones zijn gevoelig, vermijd contact met water. Mocht het echter toch eens fout gaan, dan heb je hedendaags een grotere kans dat je smartphone overleeft.

ip-ratingmobielsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen