Open source wordt de trend van 2015

[Advertorial] In deze editie van ‘Manager aan het woord’ geven we het woord aan Peter Dens. Hij is Managing Director bij Kangaroot.

 
In de rubriek ‘Manager aan het woord’ geven wij CEO’s en andere leidinggevenden de mogelijkheid om hun visie op de ICT-sector anno 2015-2016 uitvoerig toe te lichten. IT-trends, maar ook zakelijke evoluties komen hier aan bod. 

Peter Dens, Managing Director Kangaroot

Open source wordt dé trend van 2015. Het vindt steeds meer ingang bij zowel grote als kleine bedrijven die er de perfecte oplossing vinden op het vlak van cloud, infrastructuur en software. Het innovatieve karakter, de snelheid, flexibiliteit en vrijheid die uitgaan van de Open Source Community, bieden meer en meer een antwoord op concrete behoeften in de markt waar propriëtaire IT vandaag geen antwoord op kan bieden.

Open source, een onomkeerbare evolutie

Open source-technologieën zijn een logische en onomkeerbare evolutie binnen IT waar men vandaag niet meer omheen kan. Het voorkomt vendor lock-in én er kan heel snel geschakeld worden doordat innovatie voortkomt uit de community zelf. Open source-oplossingen worden voor steeds meer bedrijven relevant en kostefficiëntie speelt daarbij uiteraard een belangrijke rol.

Cloud & virtualisatie met open source

De razendsnelle opkomst van mobiele devices, en ‘always on’ willen zijn, heeft een versnelde verschuiving van diensten, data en applicaties naar de cloud teweeggebracht. Snelheid en efficiëntie zijn belangrijk voor het managen van business-applicaties in de cloud. Met bijna 70% van de cloud-oplossingen die vandaag op Linux draaien, biedt open source hier een uiterst doeltreffende oplossing. En daarnaast spelen kostefficiëntie, interoperabiliteit, flexibiliteit en schaalbaarheid ook een belangrijke rol in de keuze van bedrijven voor deze technologieën.
 
Organisaties als NASA en CERN bijvoorbeeld gingen reeds op zoek naar manieren om de inflexibele en vaak dure ‘closed source’- of commercieel ontwikkelde oplossingen te vervangen door open source-alternatieven.
 
OpenStack, een platform waarbij technologen en ontwikkelaars van over heel de wereld samenwerken om tools te creëren voor het bouwen en managen van publieke en private clouds, is zo’n oplossing die op korte tijd populair is geworden. De grote vraag blijft welke speler dé nummer één OpenStack-oplossing zal aanbieden. Voorlopig zitten Red Hat, HP en Canonical/Ubuntu alleszins in de lead.

Automatisering en beheer

IT’ers dromen vaak van het installeren en configureren van alle servers op één centraal gestuurde, precies dezelfde én volledig geautomatiseerde manier. Meer en meer bedrijven willen die slag naar Configuration Management maken in 2015 en met open source is dat mogelijk. Want de voordelen zijn legio wanneer een IT-afdeling beschikt over exact dezelfde serverkopieën tussen ontwikkel-, test- en productieomgevingen. Maar ook een snelle recovery na een calamiteit of portabiliteit, zodat een bedrijf niet gebonden is aan één cloud-provider, is van vitaal belang.
 
De grote spelers binnen automatisering zijn duidelijk Chef, Ansible en Puppet. Ze hebben alle drie specifieke voordelen en bovendien integreren zelfs closed source-omgevingen gebaseerd op Windows en VMware steeds meer met deze open source-oplossingen.
 
Configuration Management gaat de laatste tijd veel verder dan enkel web en schaalbaarheid. Vandaag implementeren we dezelfde principes bij grote enterprise-klanten zoals banken en overheidsbedrijven. Hier wegen voordelen als consistente deployments, cloud-klare platformen en de overzetbaarheid van de applicaties vooral zwaar door.

Open source als innovator

“Een open source IT-infrastructuur vraagt een andere manier van werken. Bovendien is het belangrijk voor elk bedrijf om de juiste oplossingen op maat uit het aanbod te filteren,” aldus Peter Dens, Managing Director bij Kangaroot. “Efficiënte begeleiding is essentieel om de stap naar open source op een succesvolle manier te zetten. Dat we met Kangaroot op lokaal vlak zowel overheden als financiële instellingen tot onze klanten mogen rekenen, bewijst dat open source niet langer een alternatief is, maar vaak de enige, volwaardige oplossing voor de technologische uitdagingen waar bedrijven vandaag voorstaan.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business