Achtergrond

E-learning in 2020: De revolutie van digitaal leren

E-learning
Digitaal leren of e-learning. Het is meer dan een fancy woord waar bedrijven mee uitpakken.

E-learning zit al jaren in de lift. Zowel bij bedrijven, scholen als particulieren. Digitale platformen zoals Hubspot en Google speelden daarop in en staan al jaren op nummer 1 als op het op digitale opleidingen aankomt. Althans in de marketing- en communicatiewereld. Maar ook ver daarbuiten zijn er honderden bedrijven die zich hebben toegelegd op digitaal leren.

Een onderzoek van de Ugent heeft zelfs aangetoond dat meer dan de helft van de Belgische bedrijven gebruikmaakt van digitale platformen om zijn medewerkers iets bij te leren, ongeacht de sector. Naar verwachting zal e-learning bij bedrijven ook de komende jaren exponentieel blijven stijgen. En dat is allemaal goed nieuws, maar gaat digitaal leren nu onze schoolbanken- en juffen vervangen? En zijn er dan alleen maar voordelen aan e-learning? Het antwoord ligt in het midden. Maar daarover later meer.

Een definitie

Vooraleer we aan de slag gaan met e-learning is het natuurlijk belangrijk om wat achtergrond mee te hebben. E-learning of electronic learning is een manier van leren en studeren via de computer. In de meeste gevallen toch. In de brede zin van het woord gaat het om ‘elke leervorm die gebruikmaakt van een computernetwerk voor de distributie ervan’. Denk aan webconferenties of video’s. Net zoals bij e-zine of e-commerce duidt de ‘e’ op het elektronische onderdeel in het woord. Om na te gaan of e-learning een goed alternatief kan zijn en wat het potentieel is moeten we de voor- en nadelen ervan op een rijtje zetten.

Kinderen, volwassenen, ouderen, e-learning is er voor iedereen.

Springplank

Digitaal leren heeft heel wat voor- en tegenstanders. Dat komt ook deels door het feit dat e-learning ook niet voor iedereen is weggelegd. Sommige mensen hebben nu eenmaal nood aan druk en sociaal contact. Het feit dat iemand vooraan de uitleg geeft en je bij problemen kan komen helpen blijft voor heel wat mensen een belangrijke factor in het leren/studeren. Daarom pleiten heel wat experten voor een soort dynamische combinatie tussen e-learning en fysiek leren achter de schoolbanken.

Wat er goed aan is, 4 voordelen van e-learning:

  1. Flexibiliteit

We zullen beginnen met het meest voor de hand liggende positieve punt. E-learning = flexbiliteit. De student beslist zelf waar, wanneer en via welk platform hij over een bepaald onderwerp wil bijleren. Ben je het even beu? Dan zet je het stop en ga je op een later moment gewoon verder. De leerstof gaat in ieder geval niet lopen.

  • Snel & actueel

Eén tweede groot voordeel van digitaal leren is dat de inhoud ook gemakkelijk up-to-date wordt gehouden. Leerkrachten, professoren, mentors, ze kunnen allemaal hun leerstof heel eenvoudig online updaten waardoor je altijd zeker bent dat de inhoud actueel is. In een wereld waar alles steeds sneller gaat is dat in ieder geval heel welkom.

  • Omgang met IT-tools

E-learning heeft ook digitale voordelen. Zo komen mensen gemakkelijker en sneller in contact met IT-tools die ze voordien niet gebruikten. Bovendien kunnen leerkrachten of mentors ook gemakkelijker feedback geven en kan je bijvoorbeeld ‘klassikaal’ ook dingen overlopen. Al die dingen kunnen digitaal waardoor het ook sneller gaat. Uren werk op papier zijn verleden tijd en je weet meteen als student waar je staat.

  • Bedrijven

Zoals je misschien al weet is digitaal leren ook voor bedrijven heel interessant. Je werknemers kunnen eenvoudig van thuis uit cursussen leren en zo up-to-date blijven met de skills die ze nodig hebben in hun job. Maar daar stopt het niet, ook voor klanten en andere connecties kunnen e-learningtools heel wat voordelen bieden. Een bedrijf dat bijvoorbeeld technisch ingewikkelde producten of diensten biedt heeft er baat bij om via video’s uit te leggen aan klanten en prospects hoe het werkt en wat de producten/diensten juist inhouden.

De uitdagingen van digitaal leren, 5 nadelen van e-learning:

  1. Discipline

Net zoals thuiswerk vraagt ook digitaal leren van thuis uit werkdiscipline. Je moet gewoontes creëren en je concentreren op de studie. Dat is minder eenvoudig dan het klinkt. Het is sowieso al moeilijker om je in huis toe te leggen op één doel, voor je werk gaat dat een stuk gemakkelijker. Maar voor de studie heb je net iets meer karakter nodig. Daarvoor is een fysiek leslokaal dan weer een groter voordeel, je hebt een soort druk die door de groep gevoerd wordt.

  • Slechte tools

Wat je digitaal doet, doe je beter. Maar niet altijd. Want e-learning is heel afhankelijk van de IT-tools die je ter beschikking hebt. Daarom is het belangrijk om zowel als particulier en bedrijf de juiste keuze te maken. Zorg dat je een platform onder de arm neemt dat betrouwbaar en up-to-date is. Niemand wil aan de slag met verouderde software die misschien een jaar later niet meer beschikbaar is. E-learning is de laatste jaren ook enorm populair geworden, er komen constant nieuwe manieren en functies bij. Moderne software is dus belangrijk.

  • Vrije tijd

Als werkgever kan je niet anders dan blij te zijn als werknemers op eigen houtje aan een cursus beginnen. Maar het nadeel daarvan is dat het vaak in je vrije tijd moet. Daarom is het voor de werknemer moeilijker om gemotiveerd te blijven.

  • Dure leerstof

Meestal maken e-learningplatformen gebruik van video. Video is een enorm handig medium om kortig en bondig bepaalde leerstof samen te vatten of demo’s te tonen van programma’s en technieken. Het nadeel daarvan is dat al die content op voorhand moet opgenomen en bewerkt worden. Die manier van werken kost natuurlijk een stuk meer geld dan dat een mentor het gewoon vooraan in de klas komt uitleggen. E-learning kan dus in bepaalde situaties een stukje duurder zijn. Al zijn er tegenwoordig ook al heel wat gratis opties wat betreft basisprincipes in sommige sectoren.

Het IBM-verhaal

Maar werkt dat nu echt? We halen er even een voorbeeldje bij. De Amerikaanse informaticareus IBM heeft een aantal jaren geleden besloten om volledig over te schakelen op digitaal leren. Uit eigen onderzoek is nadien gebleken dat deelnemers aan bepaalde cursussen 5 keer meer informatie ophaalden dan bij fysieke lessen. Voor de eigen werknemers betekende dat voor IBM ook extra productiviteit.

Want uit datzelfde onderzoek bleek meteen ook dat iedere geïnvesteerde euro in e-learning er 30 keer terug uitkwam. Door extra know-how en verbeterde productiviteit brachten IBM’s medewerkers simpelweg meer op. Toch was het aanbod van alleen digitaal leren niet genoeg. Daarom koos het bedrijf na verloop van tijd voor ‘blended learning’ of zoals eerder vermeld: de combinatie tussen digitaal leren en fysiek leren. Net zoals thuiswerk zijn heel veel mensen van mening dat er een gezonde verhouding tussen digitaal en fysiek moet zijn.

E-learning software

Zoals vermeld bij de nadelen van digitaal leren, zijn de digitale tools die daarbij komen kijken heel belangrijk. Het is van uitermate belang dat die tools stabiel en modern zijn. Maar welke platformen en tools zijn nu goed en waar moet je op letten?

Het hangt er natuurlijk sterk vanaf wie je bent. Als bedrijf kijk je daar anders naar dan als werknemer/particulier. We delen het overzicht op in twee delen. Om te beginnen 3 softwarepakketten die prijs/kwaliteit het hoogste scoren:

  • Thinkific: Thinkific staat in de meeste lijstjes op nummer 1. Dat komt omdat het een all-in-one oplossing biedt waarbij bedrijven een merkeigen site kunnen bouwen voor hun digitale e-learning content. Het platform is modern en up-to-date waardoor Thinkific natuurlijk een groot voordeel heeft. Het bedrijf biedt een gratis versie, het premiumgedeelte kost 49 dollar per maand.
  • Whatfix: Dit programma is eerder voor kleinere bedrijven die hun klanten iets willen bijbrengen. Zoals eerder vermeld kan het voor sommige bedrijven handig zijn om je klanten via e-learningtools je producten en diensten uit te leggen. Zeker wanneer die niet zo voor de hand liggend zijn. Whatfix kan daar een goede oplossing voor zijn.
  • Onyx: Ook in België bestaan heel wat bedrijven die tools voor digitaal leren bouwen en aanbieden. Het Limburgse Onyx is daar eentje van. Het bedrijf biedt e-learning op maat met onder andere leerstof die wordt aangeboden in filmpjes van amper 30 seconden lang. Het bedrijf zelf spreekt van microlearning. Je kan zelfs gebruikmaken van kleine spelletjes om bepaalde leerstof aan te leren. Alles kan op maat bij Onyx.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business