TechPoll: Threads komt niet naar België, groots gemis?

TechPoll Threads
© Meta/bewerking door TechPulse
Meta besloot Threads niet naar Europa te brengen vanwege de aanstormende DSA-wetgeving. Vind jij dat een groots gemis, of zou je toch niet van Twitter wegstappen?

Europese gebruikers staan aan de zijlijn bij de lancering van Threads. Meta besloot de applicatie niet in de Europese Unie te lanceren in aanloop naar de lancering van Europa’s Digital Services Act (DSA) die in augustus in werking treedt. Niet geheel verrassend: in de plannen van de DSA staat dat Meta, als groots socialemediaplatform, mogelijk toestemming moet vragen om persoonlijke gegevens te combineren voor advertentieprofielen.

En, zoals gewoonlijk is het Meta juist daar om te doen: data en advertentie-inkomsten. Meta kon dat ook niet echt verhullen. In de iOS App Store-privacyverklaring vermeldt Meta een flinke lijst aan data die het verzamelt met Threads. Uiteindelijk met als doel om advertentieprofielen te optimaliseren. In het dataverzamelingsproces lijkt Meta bovendien data van Threads en Instagram te combineren, wat verboden is binnen de Europese GDPR.

Eieren voor zijn geld

Overigens zijn het niet Europese privacytoezichthouders die de lancering van Meta tegenhielden. Het bedrijf van Mark Zuckerberg nam zelf de beslissing om gerechtelijke complicaties te voorkomen.

Die complicaties vinden hun roots in een recente uitspraak van een Luxemburgse rechtbank. Die kwam met het oordeel dat toezichthouders inzicht moeten krijgen in de data die Meta verzamelt. De lancering van Threads zou dus ook snel inzichtelijk worden, en de socialemediagigant verplichten hun dataverzameling te verantwoorden.

Meerwaarde van Threads

Threads is uiteraard opgezet als regelrechte concurrent van Twitter. Daar probeert Meta nu ook gebruikers vandaan te slepen, tot ergernis van Elon Musk, die Meta sommeerde te stoppen met Threads.

Wat de meerwaarde van Threads is, is voorlopig lastig te bepalen. Functioneel gezien zijn Twitter en Threads op veel vlakken gelijk. Inclusief het algoritme: Meta toont je veel berichten van accounts die je niet volgt, net als op Instagram.

TechPoll: het Threads-gemis?

Threads is dus voorlopig niet in België of Nederland beschikbaar. Laat zeker in de TechPoll hieronder weten wat je ervan vindt dat Threads niet naar onze contreien komt.

Vind je het jammer dat Threads niet naar België komt?

  • Nee (66%, 93 Votes)
  • Ja (34%, 47 Votes)

Aantal stemmen: 140

Laden ... Laden ...

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business