Poll

TechPoll: waar luister jij het liefst je podcasts?

TechPoll podcasts
© Unsplash/bewerking door TechPulse
YouTube Music dient sinds donderdag, met de komst van RSS-ondersteuning, als volwaardig podcast-platform. Waar luister jij het liefst je podcasts?

Voorlopig biedt YouTube Music zijn podcastfuncties overigens enkel in de VS, Canada of Latijns-Amerika aan. Vanaf het einde van dit jaar moeten de functies ook in Europa verschijnen. Vanaf dat moment is de Music-app ook een volwaardige tegenhanger van Google’s eigen Podcasts-app. Met die app kan je momenteel al (bijna) alle podcasts met RSS-feeds beluisteren. Die functie komt ook naar Music, bevestigde Steve McLendon, hoofd van YouTube’s Podcasts-afdeling deze week.

Het is Google daarmee weeral gelukt een interne concurrent neer te zetten. Hoewel het de eerste keer is dat Google twee podcastdiensten aanbiedt, deed het eerder meermaals hetzelfde met chat- en videodiensten. Wel ligt de nadruk bij YouTube Music sterker op de video kant, terwijl de Google Podcasts-dienst al een meer volwaardige podcastingapp is. Incluis de optie om automatisch nieuwe afleveringen te downloaden.

Uitgelicht artikel YouTube Music YouTube Music integreert podcasts: verdwijnt Google Podcasts?

Google Podcast is daarmee eerder een concurrent voor apps als Pocket Casts, PodBean, Spotify en Apple Music, dan YouTube Music momenteel is. Goed om te weten: Apple Podcasts is momenteel de grootste podcast-dienst. Volgens Buzzsprout is de dienst goed voor een marktaandeel van 41,3 procent (juli 2023). Spotify biedt luistergenot aan zo’n 30,2 procent van alle podcastluisteraars. Diensten als Google Podcasts (2,6 procent) en Pocket Casts (0,7 procent) zijn volgens de cijfers van Buzzsprout vele malen kleiner.

Extra functionaliteiten

Zowel Apple Podcasts als Spotify hebben de voorbije jaren vol ingezet op de podcastbranche. Beide platformen bieden intussen ook functies die luisteraars van podcastapps verlangen. Hoewel apps als Pocket Casts wel extra mogelijkheden bieden, is dat soms té beperkt om gebruikers naar zich toe te trekken. Niettemin omdat Spotify podcasts bundelt in zijn reguliere streaming-app en gebruikers daardoor geen losse app hoeven te downloaden én in te stellen.

Bovendien zijn alle functies inbegrepen bij de abonnementen Apple Music en Spotify. Voor Pocket Casts moet je daarentegen een Plus-abonnement afsluiten om ook podcasts vanuit de browser te luisteren (de app is in de basis wel gratis).

TechPoll: waar luister jij je podcasts?

Goed om te weten: dit zijn wereldwijde cijfers. De VS is bovendien zwaar oververtegenwoordigd in de cijfers, met 49,9 procent van de meegewogen downloadaantallen. Daardoor zijn die cijfers niet per se representatief voor Europese – en dus ook Belgische of Nederlandse – luisteraars.

Laat dus zeker van je horen welke podcastingdienst jij graag gebruikt. Vul daarvoor onze TechPoll in. Dat kan hieronder of via de poll in de zijbalk.

Waar luister jij je podcasts?

  • Spotify (72%, 41 Votes)
  • Elders (14%, 8 Votes)
  • Google Podcasts (7%, 4 Votes)
  • Apple Podcasts (5%, 3 Votes)
  • Pocket Casts (2%, 1 Votes)

Aantal stemmen: 55

Laden ... Laden ...

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business