[Blog] Data gaan naar het hart van je onderneming
Tegenwoordig consumeert en genereert elke beleggingsbeheerder enorme hoeveelheden gegevens en de gegevensconsumptie neemt voortdurend toe, omdat bedrijven extra attributen nodig hebben en nieuwe sectoren en activaklassen worden geïntroduceerd. Naarmate de vraag naar gegevens groter wordt, is de complexiteit van het beheer van die informatie en het waarborgen dat deze beschikbaar is in de systemen voor orderbeheer, risico, prestaties en administratie, essentieel. In deze complexe omgeving moeten investeringsmanagers zich uiteindelijk deze vraag stellen: wat voor nut hebben de gegevens die we binnen ons bedrijf hebben, als we er geen toegang toe hebben en er geen waarde uit genereren binnen de systemen die we dagelijks gebruiken?
Een enorme driver in de industrie vandaag zijn de diensten die gegevens van meerdere leveranciers combineren en golden-copy referentie- en prijsgegevens maken voor consumptie in eindgebruikerssystemen. Deze driver is voornamelijk gebaseerd op de behoefte om gegevens van betere kwaliteit te krijgen, op een meer accurate en tijdige manier en hopelijk met een verlaging van de operationele kosten. Dit soort services heeft meerdere voordelen. U kunt bijvoorbeeld de beste gegevens verkrijgen voor een specifieke activaklasse of regio. U kunt gegevenssets combineren voor één effect, zodat u de analyses en verhoudingen van uw voorkeursleverancier krijgt zonder dat dit gevolgen heeft voor statische gegevensvoorzieningen. En ten slotte verwijdert u de barrière om te schakelen tussen gegevensverkopers om de best mogelijke service, kwaliteit en beschikbaarheid te krijgen die aan uw vereisten voldoet, terwijl u van een leverancier-specifieke technische interface overstapt naar een generieke golden-copy data-verzameling interface.
Als zodanig zien we de focus van veel vermogensbeheerders verschuiven naar oplossingen die gegevensconsolidatie uit verschillende bronnen bieden, gegevensbeheer in termen van operationele processen en ten slotte gegevensdistributie in termen van technologie en connectiviteit met downstream systemen. Rapporten van Aite Group tonen aan dat er meer uitgaven en diversiteit zijn in de aanpak van het oplossen van uitdagingen voor gegevensbeheer binnen de financiële dienstverlening.
Naar verwachting zal 2018 het omslagpunt vormen waar we bedrijven zien overschakelen van IT-gestuurde gegevensintegratieprojecten naar meer bedrijfsgestuurde gegevensserviceprojecten. We zullen zien dat bedrijven de kosten van gegevensbeheer en gegevensintegratie willen optimaliseren door dergelijke services te gebruiken. De voordelen voor een bedrijf kunnen worden gegroepeerd als volgt:
- Vereenvoudiging van gegevens in de organisatie
- Verlaging van de operationele kosten om gegevens te leveren
- Meer keuze en verwijdering van schakelbarrières
- Toename van zakelijke wendbaarheid om te reageren op veranderende trends en gegevensvereisten
Naarmate de industrie zich voorbereidt op de veranderende prioriteiten die worden aangestuurd door trends zoals de Brexit en veranderingen in regelgeving zoals MiFID II en GDPR, zal elk van de bovengenoemde punten een cruciale rol te spelen hebben.
Hoewel traditionele datamanagementprocessen punt 1 met veel enthousiasme kunnen leveren, ligt de mogelijkheid om het bedrijfsproces voor gegevensbeheer uit te besteden of om te reageren op gegevensbehoeften nog steeds bij het klantbedrijf. In sommige gevallen kunnen de hieraan verbonden kosten enorm zijn. In een recent voorbeeld meldde een organisatie in Nederland dat het wijzigen van een gegevensattribuut op hun Security Master-feed een zesmaands IT-project was met een bijbehorende kostprijs van ongeveer USD 250.000.
Uiteindelijk is het nirvana dat we zien voor het begin van het volgende decennium er een met een meer op service gebaseerde gegevensconsumptie, niet langer gebonden aan de traditionele methoden van sourcing, scrubbing en loading, waardoor de problemen bij de klant blijven liggen. In plaats daarvan voorzien we de introductie van een meer op abonnementen gebaseerd ‘pay for what you eat’-gegevensbuffet, dat precies biedt wat u wilt, wanneer u het nodig heeft.
Zo’n gegevensservice past misschien niet bij elk bedrijf, er kunnen complexiteiten of vereisten zijn in de omgang met gegevens die kosten of bezorging voor sommigen onhaalbaar zouden maken. Voor een overgrote meerderheid van bedrijven met gemeenschappelijke gegevensvereisten is dit echter een oplossingspatroon dat zou helpen bij het leveren van veel kortere doorlooptijd voor het leveren van projecten, in combinatie met een kostenreductie in de werking.
Duncan Cooper is Product Manager Data Management bij SimCorp