Wire

Vormen fitnesstrackers privacyrisico’s? Tips van ESET

ESET
Eset deelt de belangrijkste bezorgdheden inzake beveiliging en privacy omtrent de fitnesstrackers.

Smartwatches, fitnesstrackers en andere wearables zijn ons bijna net zo vertrouwd als onze smartphones en tablets. Deze geconnecteerde gadgets doen veel meer dan enkel de tijd aangeven. Ze volgen onze gezondheid, tonen onze mails, besturen onze smart huizen en kunnen zelfs in winkels gebruikt worden om te betalen. Deze uitbreiding van het Internet of Things (IoT) maakt ons leven gezonder, handiger en verkort de schermtijd van smartphones, wat dit jaar voor de helft van de Amerikanen bijna zes uur is.

De komende jaren zou deze markt met 12,5% per jaar moeten groeien en in 2028 meer dan US $ 118 miljard bedragen. Wearables hebben een steeds grotere invloed op ons dagelijks leven, verzamelen ook meer gegevens en maken verbinding met steeds meer andere intelligente systemen. Daarom is het noodzakelijk de mogelijke risico’s voor beveiliging en vertrouwelijkheid te kennen.

Belangrijkste bezorgdheden inzake beveiliging en privacy 

Hackers kunnen op verschillende manieren geld verdienen aan aanvallen op slimme wearables en het bijbehorende ecosysteem van apps en software. Ze kunnen gegevens en wachtwoorden onderscheppen en manipuleren en verloren of gestolen apparaten ontgrendelen, en ook privacy-problemen genereren door het delen van persoonlijke gegevens met derden. Enkele voorbeelden:

Stelen en manipuleren van gegevens

Smartwatches met talloze functies bieden gesynchroniseerde toegang tot smartphone-apps, zoals mail en berichten. Zo kunnen onbevoegde gebruikers gevoelige persoonsgegevens onderscheppen. Maar weten waar veel van die gegevens worden opgeslagen, is ook zorgwekkend. Voor bepaalde soorten gegevens – persoonlijke en financiële – is er een bloeiende ondergrondse markt.

Locatiegebaseerde bedreigingen 

Locatie is een ander belangrijk soort gegevens dat door veel wearables wordt opgeslagen. Met deze informatie kunnen hackers een nauwkeurig profiel maken van de bewegingen van de drager. Hierdoor kunnen ze hem volgen, fysiek aanvallen, of zijn auto/huis soms als leeg beschouwen. De veiligheid van kinderen die deze apparaten gebruiken, is nog belangrijker zeker als ze gevolgd worden door onbevoegde derden.

Externe bedrijven 

Gebruikers moeten niet enkel bewust zijn van de beveiligingsrisico’s. De gegevens die door deze apparaten worden verzameld, kunnen zeer waardevol zijn voor adverteerders. In sommige markten is er een grote belangstelling voor deze gegevens, die in de EU naar verwachting strikt gereguleerd zijn door de wetgeving van 2018. Uit een rapport blijkt dat de gegevens die door fabrikanten van gezondheidsapparatuur aan verzekeringsmaatschappijen worden verkocht, tegen 2023 US$ 855 miljoen zouden opleveren. Sommige bedrijven zouden ze gebruiken om advertentieprofielen over de dragers op te stellen en door te verkopen. Als deze gegevens worden opgeslagen door meerdere andere downstream-bedrijven, vormt dit een nog groter risico op inbreuken.

Het slimme huis ontgrendelen 

Sommige apparaten kunnen ook worden gebruikt om smarthome-apparaten te bedienen. Ze kunnen zelfs worden ingesteld om de voordeur te ontgrendelen. Dit is een groot veiligheidsrisico als apparaten verloren of gestolen worden en antidiefstalinstellingen niet ingeschakeld zijn.

Waar schieten ecosystemen van apparaten te kort? 

Een wearable is slechts een deel van het geheel. Er zijn echter verschillende elementen, gaande van de firmware van het apparaat tot de protocollen die het gebruikt voor connectiviteit, de app en de back-end cloudservers. Ze kunnen allemaal aangevallen worden als de fabrikant niet goed rekening heeft gehouden met veiligheid en privacy. Hier zijn er een paar:

Bluetooth: Bluetooth Low Energy wordt over het algemeen gebruikt om draagbare apparaten met een smartphone te verbinden. Maar door de jaren heen werden veel kwetsbaarheden in het protocol ontdekt. Ze stellen aanvallers, in de buurt van kapotte apparaten, in staat om gegevens te bespioneren of te manipuleren.

Apparaten: Vaak is software van apparaten kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf als gevolg van onjuiste programmering. Zelfs het best ontworpen horloge is door mensen gebouwd en kan daarom codeerfouten bevatten die ook kunnen leiden tot gegevensverlies, privacy-lekken, enz.

Zwakke authenticatie/encryptie op apparaten kan betekenen dat ze kwetsbaar zijn voor hacking en afluisteren. Gebruikers moeten ook bewust zijn van ‘blikken achter hun rug’ als ze in het openbaar gevoelige berichten/gegevens op hun mobiele apparaten bekijken.

Apps: Smartphone-apps gekoppeld aan wearables, vormen een andere aanvalsmogelijkheid. Ze kunnen bovendien slecht geschreven zijn en vol zitten met kwetsbaarheden, waardoor de toegang tot gebruikersgegevens en apparaten wordt blootgelegd. Nog een risico: apps of zelfs gebruikers kunnen onzorgvuldig omgaan met data. Ze kunnen per ongeluk bedrieglijke apps downloaden, ontworpen om eruit te zien als legitieme apps, en er persoonlijke informatie mee verzamelen.

Back-end servers: De cloudgebaseerde systemen van leveranciers kunnen informatie over het apparaat opslaan, inclusief locatie- en andere gegevens. Het is een aantrekkelijk doelwit voor aanvallers die op zoek zijn naar gemakkelijk geld. Hier valt niet veel aan te doen, behalve kiezen voor een gerenommeerde leverancier met goede beveiligingsreferenties.

Bovenvermelde scenario’s zijn niet enkel theoretisch. Enkele jaren geleden ontdekten beveiligingsonderzoekers wijdverbreide kwetsbaarheden in smartwatches van kinderen, waardoor locatie- en persoonlijke gegevens blootgelegd werden. Uit een onderzoek bleek eerder dat veel fabrikanten niet-versleutelde gegevens van kinderen, die de producten gebruikten, naar servers in China doorstuurden.

Om de apparaten te vergrendelen 

Er zijn verschillende dingen die men kan doen om de risico’s te minimaliseren. Zoals:

  • Twee-factor-authenticatie inschakelen
  • Vergrendelschermen met wachtwoordbeveiliging
  • Wijziging van de parameters voor de niet-gemachtigde verbindingen.

De smartphone beschermen door:

  • Enkel legitieme app-stores bezoeken
  • Alle software up-to-date houden                                                                       
  • Nooit apparaten jailbreaken/rooten
  • App-machtigingen beperken
  • Gerenommeerde AV-software op het apparaat installeren.

Het slimme huis beschermen door:

  • Geen draagbare apparaten met voordeur synchroniseren
  • Alle apparaten naar de nieuwste firmware bijwerken
  • Apparaten op het wifi-gastnetwerk houden
  • Ervoor zorgen dat de apparaatwachtwoorden, ingesteld door de leverancier, worden gewijzigd.

In het algemeen:

  • Gerenommeerde leveranciers van wearables kiezen
  • Privacy- en beveiligingsinstellingen nauwkeurig bekijken om ervoor te zorgen dat ze correct geconfigureerd zijn.

Naarmate wearables een steeds groter deel van ons leven gaan uitmaken, worden ze een groter doelwit voor hackers. Onderzoek voor u iets koopt en sluit zoveel mogelijk aanvalspaden af ​​zodra u het apparaat opstart.

LEES OOK DIT: Sports data for ransom – it’s not all just fun and games anymore

Dit artikel is geschreven door één van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business