Wire

Slim omgaan met het stroomverbruik van een warmtepomp

© Pexels/Jan van Bizar
De wisselende energieprijzen hebben ervoor gezorgd dat we ons meer bewust zijn van ons dagelijkse energieverbruik. In de winter willen we het toch lekker warm hebben in huis en in de zomer lekker koel.

Een van die mogelijkheden is het laten installeren van een warmtepomp, waardoor je flink op je gasverbruik kunt besparen. Deze verbruikt echter nog wel een hoeveelheid stroom. Gelukkig zijn er steeds meer ontwikkelingen waarmee we slim kunnen omgaan met het stroomverbruik van een warmtepomp en een comfortabele temperatuur in huis kunnen hebben. In dit artikel bespreken we een aantal van deze slimme mogelijkheden.

Het capaciteitstarief: stroomverbruik spreiden

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat dit jaar het capaciteitstarief is ingevoerd. Dit houdt in dat als je zorgt voor een goede spreiding van het stroomverbruik, dat je dan minder hoeft te betalen voor elektriciteit. Op die manier wil de overheid de belasting op het huidige elektriciteitsnet verkleinen. Tegenwoordig zijn er heel veel slimme apparaten waarmee je de mogelijkheid hebt om je stroomverbruik te regelen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook warmtepompen die automatisch uitschakelen wanneer een ander toestel in huis veel stroom verbruikt. Wanneer je de investering in een warmtepomp overweegt, is het goed om te kijken of deze functie van toepassing is.

Smart Price Adaptation: anticiperen op schommelende energieprijzen

De prijzen voor stroom kunnen van uur tot uur variëren. Dit worden ook wel dynamische energieprijzen genoemd. Als je een dynamisch energiecontract hebt, dan betaal je voor de prijs die op dat moment geldt. Dat zou gunstig kunnen uitpakken, zeker als de stroomprijs onder de 0 gaat. De warmtepompen van NIBE kunnen op de dynamische energieprijzen anticiperen. Dit wordt Smart Price Adaptation genoemd. Als de prijs hoog is, dan moduleert de compressor terug of schakelt uit en als de prijs laat is dan moduleert de compressor en slaat deze extra warmte op in het verwarmingssysteem of de warmwaterboiler.

Zonnepanelen effectief combineren met de warmtepomp

Natuurlijk zorgt het aanbrengen van zonnepanelen ervoor dat je een deel of misschien zelfs het gehele stroomverbruik van de warmtepomp kunt opvangen. De optimale combinatie van de warmtepomp en zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren in de woning. Zo zijn er mogelijkheden om te programmeren dat de warmtepomp alleen overdag warm water maakt met gebruik van de stroom van zonnepanelen. Een installateur kan kijken wat de meest ideale werking is voor jouw woning.

Je verwarming slim bedienen

Een slimme thermostaat is ideaal om te koppelen aan je Smart Home-installatie. Lees hier meer over in het artikel over de beste slimme thermostaat van 2023. En zo zijn er ook warmtepompen die je kunt verbinden met de andere apparaten in huis door middel van een app. Stel slimme programma’s in en zorg voor een warm of koel huis als je thuis bent.

Met behulp van de bovenstaande tips kun jij nog slimmer omgaan met het stroomverbruik van de warmtepomp. Doe er je voordeel mee.


Dit artikel is een commerciële bijdrage geschreven van Nibe. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business