Partnerinfo

Waarom je best een smartphone met 16 GB RAM kiest

RAM-geheugen OnePlus Nord
© OnePlus
Er zijn telefoons met minder RAM-geheugen en modellen die tot 16 GB aanbieden. Dit is waarom je best voor wat meer RAM-geheugen kiest.

Smartphones en computers hebben twee soorten geheugen: opslaggeheugen en RAM. Voor opslag is het vrij duidelijk wanneer je er meer van nodig hebt. Als je schijf vol geraakt, dan weet je dat het tijd is om uit te breiden of op te schonen. Voor RAM is die situatie wat minder doorzichtig. Hoewel veel gebruikers het niet denken te merken, kan wat extra RAM de prestaties van je smartphone flink verbeteren. Dat weten ook de fabrikanten, die hun duurdere toestellen vaak wat meer RAM meegeven. Toch hoeft het niet altijd om duurdere telefoons te gaan: onlangs lanceerde OnePlus zijn Nord 3 met maximaal 16 GB RAM onder de motorkap.   

In de begindagen van de smartphones kregen telefoons slechts een halve, maximaal een volledige gigabyte RAM tot hun beschikking. De nood aan extra geheugen kwam echter snel, doordat applicaties steeds veeleisender werden en dus ook meer geheugen nodig gingen hebben. Dat we vandaag al telefoons met 16 GB – en in enkele gevallen zelfs nóg meer – zien verschijnen, illustreert in welke mate die voortuitgang gepasseerd is.  

Wat doet RAM?  

Een belangrijke vraag is wat de functie van dat RAM precies inhoudt. RAM heet voluit ‘Random Access Memory’. Alle gegevens van programma’s staan opgeslagen op het opslaggeheugen. Om het programma daadwerkelijk te doen draaien, worden alle instructies die daarvoor nodig zijn naar het RAM verplaatst. RAM is namelijk vele malen sneller dan opslaggeheugen, waardoor je telefoon niet moet nadenken als je iets probeert te doen. Met andere woorden: jij doet iets, en dankzij het RAM is je telefoon in staat om onmiddellijk te reageren.  

Inmiddels bieden fabrikanten toestellen aan met 16 GB LPDDR5X-RAM. ‘LPDDR5X’ geeft het type RAM aan. Nemen we de OnePlus Nord-serie als voorbeeld, dan zien we dat vorige modellen steeds met LPDDR4X-RAM kwamen. In de nieuwste OnePlus Nord 3 zit LPDDR5X – dat is meer dan 75% sneller dan het RAM-geheugen in vorige telefoons. Onthoud dus goed dat de ene gigabyte de andere niet is. Wil je echt mee zijn en een telefoon hebben die ook over een jaartje of twee nog snel genoeg is? Dan is het de moeite om naar telefoons met LPDDR5X-geheugen te kijken.  

Uitgelicht artikel OnePlus Nord 3 OnePlus Nord 3 review: budgettelefoon waarbij amper bespaard lijkt

Hoeveel RAM heb ik eigenlijk nodig?  

Hoeveel RAM je precies nodig hebt, daar is geen vaststaand antwoord voor. Voor veel mensen zal hun smartphone-ervaring afhangen van hoeveel apps ze tegelijkertijd open hebben staan. In 2016 hield Google nog aan dat 2 GB RAM meer dan voldoende was, terwijl 1 GB toen al als minimum beschouwd werd. Eerder dit jaar hoogde Google die cijfers nog op: 2 GB is het nieuwe minimum, terwijl 4 GB aangeraden wordt. De verwachting is dat Google dit cijfer over enkele jaren opnieuw verhoogt.  

Heb je dan niet genoeg aan 4 GB RAM? Als je alleen het Android-besturingssysteem wil draaien en verder geen apps nodig hebt misschien wel. Meeste mensen willen op hun smartphone wel een aantal apps installeren en gebruiken. Die apps kunnen flink wat geheugen inpalmen. We denken dan vooral aan socialemedia-apps zoals Facebook en Instagram. Afhankelijk van hoe lang je al aan het scrollen bent nemen die apps 100 tot 500 MB RAM in beslag. Tel daarbij een aantal browsertabs in Chrome, die goed zijn voor minstens 500 MB aan RAM – en zelfs een volledige gigabyte in sommige gevallen.  

Wat dacht je van een spelletje spelen op een smartphone? Of een route raadplegen in Google Maps? Overal heb je RAM voor nodig. De apps die je gebruikt blijven bovendien actief in dat geheugen. Dat is namelijk wat ervoor zorgt dat telefoons zo vlot werken: doordat apps in het RAM actief blijven, hoef je niet te wachten als je ze opnieuw opent of regelmatig heen en weer gaat tussen apps.  

De toekomst  

Of je echt nood hebt aan 16 GB RAM? Als je het leuk vindt dat je telefoon quasi onmiddellijk reageert wel. Dat is vandaag de dag bijna niet meer mogelijk zonder heel wat RAM. RAM-verbruik kan bovendien in kleine hoekjes zitten. Zo kost een foto maken met de nachtmodus van je camera al gauw 10 GB aan RAM. 

Het ziet er bovendien niet naar uit dat dit snel zal verminderen. Integendeel: apps gebruiker alsmaar meer RAM, waardoor je telefoon alsmaar trager lijkt te worden. Dat is toch het geval als je niet voldoende RAM-geheugen in je telefoon hebt zitten. Met 16 GB RAM ben je niet alleen zeker dat je genoeg hebt voor vandaag, maar ook dat je over een jaar of drie nog makkelijk de nieuwste apps kan installeren. Koppel dat aan een goed updatebeleid, waarin telefoons meerdere jaren beveiligingsupdates krijgen, en je zit goed voor de komende paar jaren. 

Opmerkelijk is dat je daar absoluut geen dure smartphone meer voor hoeft te kopen. Een tijdje geleden waren het enkel nog de vlaggenschipmodellen die met 16 GB RAM en een goed updatebeleid werden verkocht. De OnePlus Nord 3 zorgt echter voor een aardverschuiving op de smartphonemarkt: plots ligt er een budgettelefoon in de rekken die niet alleen 16 GB RAM aanbiedt, maar ook nog eens vier jaar aan ondersteuning. Daarmee ben je zeker voor een aantal jaren gesteld. 


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business