Wire

Bescherm uw geschenk: 10 tips van ESET om uw gloednieuw toestel te beveiligen

u de feesten er aankomen, hopen we verwend te worden door onze familie en vrienden. Dit betekent dat op de grote dag, in onze kerstsokken steeds meer technologie zal zitten. Het kan van alles zijn, van een fitness tracker tot een laptop, een smartphone of een aangesloten babyfoon, want we zijn allemaal ongebreidelde gebruikers van slimme toestellen.

Meer dan de helft van de Europeanen heeft vandaag een televisie met internetverbinding, een kwart (26%) heeft een smartwatch en andere wearables, en een vijfde (20%) is fan van speelconsoles met internetverbinding.

Maar onze dierbaren hebben wellicht niet veel aandacht geschonken aan de kleine lettertjes toen ze onze geschenken kochten. We moeten dus allemaal ervoor zorgen dat ons droomcadeau voor de feestdagen geen veiligheidsnachtmerrie wordt.

Wat zijn de risico’s?

Het risiconiveau waaraan we blootgesteld worden, hangt af van het type toestel dat we krijgen. Er zijn echter veelvoorkomende problemen die onze online accounts en persoonlijke en financiële gegevens in gevaar kunnen brengen:

Het product bevat niet gepatchte software of firmware. Hackers kunnen zo kwetsbaarheden misbruiken om verschillende doelen te bereieken.

Het standaard fabriekswachtwoord voor het product is gemakkelijk te raden/te kraken en het product vereist niet dat de gebruiker het wachtwoord onmiddellijk bijwerkt. Aanvallers kunnen zo het product met zeer weinig moeit op afstand kapen.

Standaard is er geen tweefactorauthenticatie (2FA) ingeschakeld, zodat het voor hackers gemakkelijker kan worden om het toestel te kapen.

De standaard privacy-instellingen zijn onvoldoende veilig, zodat u te veel persoonlijke gegevens deelt met adverteerders of potentieel kwaadwillende entiteiten. Dit is vooral verontrustend als het om kinderspeelgoed (children’s toy) gaat.

Bepaalde instellingen, zoals video- en audio-opnames, zijn standaard ingeschakeld zodat de privacy van het kind in gevaar komt.

Er is geen encryptie bij het aanmaken en inloggen van accounts, zodat gebruikersnamen en wachtwoorden zichtbaar zijn.

Het koppelen van toestellen (met een ander slim speeltje of app) gaat via Bluetooth zonder authenticatie. Iedereen kan, binnen bereik, verbinding maken met het speelgoed om aanstootgevende of verontrustende inhoud te streamen of manipulatieve berichten naar het kind te sturen.

Het toestel deelt automatisch de geolocatie, zodat het gezin mogelijk in fysiek gevaar komt of het risico op een inbraak loopt.

Er is geen beveiligingssoftware op het toestel, zodat het meer wordt blootgesteld aan internetbedreigingen die gegevens kunnen stelen of het toestel kunnen vergrendelen.

VERWANTE LECTUUR: How to set up parenta l controls on your child’s new smartphone

In vele lande, zijn er geen wettelijk voorschriften voor fabrikanten, distributeurs en importeurs om veilige, op het internet aangesloten producten te verkopen. Door slechte leveranciersontwerpen te misbruiken en beperkte aandacht voor best practices inzake beveiliging, kunnen hackers een reeks aanvallen uitvoeren om toestellen te kapen. Dit kan het inloggen mogelijk maken op enkele van uw meest gevoelige accounts, zoals online bankieren.

Het toestel kan zelfs op afstand bestuurd en opgenomen worden in een botnet van gecompromitteerde toestellen, ontworpen om aanvallen op anderen uit te voeren, waaronder DDoS, klikfraude en phishing-campagnes. Bedreigingsactoren kunnen er ook voor kiezen om uw toestel met ransomware te vergrendelen en een vergoeding te eisen om weer toegang te krijgen. Ze kunnen ook adware downloaden die het scherm van het toestel overspoelt met advertenties, zodat het vrijwel onbruikbaar wordt. Ondertussen kunnen beperkte privacybeschermingen ertoe leiden dat gegevens over u of uw gezin worden gedeeld met adverteerders en andere groepen.

10 manieren om gadgets te beveiligen

Volg zeker deze tips om u en uw gezin tijdens de feesten en nadien tegen cyber- en privacy risico’s te beschermen:

  • Gebruik de standaardinstellingen niet maar beveilig, bij het instellen, elk gadget met een sterk, lang en uniek wachtwoord.
  • Gebruik, waar mogelijk, 2FA voor extra inlogbeveiliging.
  • Bezoek enkel legitieme appstores als u apps op uw toestel downloadt.
  • Toestellen nooit jailbreaken, want hierdoor worden ze aan een hele reeks veiligheidsrisico’s blootgesteld.
  • Wijzig de toestelinstellingen om ongeoorloofde koppelingen met andere toestellen te voorkomen.
  • Schakel extern beheer en Universal Plug and Play (UPnP) uit, indien beschikbaar (where available), en zorg ervoor dat het toestel geregistreerd is en updates ontvangt.
  • Maak een back-up van gegevens op uw toestellen tegen ransomware aanvallen of andere bedreigingen.
  • Houd alle smarthome-toestellen op een apart Wi-Fi-netwerk, zodat uw meest gevoelige informatie onbereikbaar is voor hackers.
  • Installeer, waar mogelijk, beveiligingssoftware van een gerenommeerde leverancier op uw toestellen.

Laten we allemaal veilige en gelukkige feesten hebben. En de volgende keer dat u een gadget voor een vriend of familielid koopt, neem dan wat extra tijd om na te gaan dat het goede beoordelingen en recensies krijgt op het vlak van veiligheid en privacy. Het zou hen op kerstdag en ook daarna behoorlijk wat tijd kunnen besparen.

VERWANTE LECTUUR: Help! My kid has asked Santa for a smartphone


Dit artikel is geschreven door een van onze partners en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business