Nieuws

TechPulse Year in Review: dit zijn jullie favorieten uit 2023

TechPulse Year in Review 2023
© TechPulse
Met het einde van 2023 in zicht is het tijd om te Pulseren en terug te blikken op het nieuwsjaar 2023. Welkom bij het TechPulse Year in Review.

Wie had kunnen bedenken dat 2023 hét jaar van de AI zou worden? Vrijwel elk bedrijf doet er wel iets mee, van eenvoudige tekstverwerking tot creaties die mensenlevens vergemakkelijken. Duidelijk is ook dat AI het technologisch landschap voorgoed zal veranderen. Google noemt het zelfs “net zo belangrijk als de uitvinding van elektriciteit” en werkt met lokale klanten als het Agentschap Wegen & Verkeer en Proximus aan diverse AI-oplossingen. Niet alleen aan de zakelijke kant wordt er gewerkt aan AI. Bard, ChatGPT en Copilot zijn AI-systemen die jij en ik al kunnen inzetten.

AI bevindt zich bovendien steeds vaker in apparaten om ons heen. Neem bijvoorbeeld telefoons. De Pixel 8-serie is daarvan een goed voorbeeld, met verschillende generatieve AI-toepassingen. Volgend jaar komt dat in een stroomversnelling terecht en pakken ook Apple, Motorola en Samsung AI op. Er staat dus nogal wat op ons te wachten. Voordat we zover zijn, willen we echter nog eens op 2023 als nieuwsjaar terugblikken. Dat doen we nu voor het tweede jaar op rij in het TechPulse Year in Review, waarin we het belangrijkste technologienieuws van elke maand samenvatten.

Ga er dus goed voor zitten, pak een warme chocomel en geniet. Bij deze wenst de TechPulse-redactie je ook alvast een prettige jaarwisseling en een fijn, gezellig en technologisch spannend 2024. Een jaar vol ontwikkelingen die we graag samen met jullie ontdekken. Santé!

TechPulse Year in Review 2023

Om welk nieuws stonden jullie het afgelopen jaar te popelen? We hebben het voor je opgesomd in de TechPulse Year in Review 2023.

Januari: AI maakt malware

Tesla trapte het jaar af met een miljoenenboete. Volgens de Zuid-Koreaanse Fair Trade Commission zou Tesla een veel te hoog theoretisch bereik opgeven voor zijn Model 3. In de praktijk zou de auto bij lagere temperaturen en ritten in de stad een bereik halen dat tot 49,5 procent lager is dan het opgegeven bereik.

Het eerste AI-nieuws van 2023 stond in het teken van ChatGPT. Onderzoekers wisten de chatbot te gebruiken voor de creatie van malware. Eigenlijk ging het wel steeds om het nabootsen; ChatGPT zou de malware namelijk steeds baseren op bestaande technieken. Niet gebaseerd op technieken die we kennen was de smartphonebatterij van Leydenjar, die zich binnen vijf minuten volledig laat opladen. Volgens de fabrikant moet de batterij eerst in elektrische auto’s terechtkomen, die zo veel sneller opgeladen kunnen worden.

VanMoof S3 Aluminium
© VanMoof

Januari werd afgesloten met slecht nieuws voor VanMoof. Het bedrijf zou op omvallen staan. Later zou de Nederlandse fietsfabrikant omvallen en weer worden overgenomen door McLaren. Over e-bikes gesproken: we brachten in januari ook een bezoek aan Velofollies.

Uitgelicht artikel Getest: Sonos Sub Mini

Februari: verbod op accountdelen

Februari stond ditmaal in het teken van Netflix. Niet vanwege een nieuwe film of serie, maar omdat het accountdelen zou gaan blokkeren. Hoewel dat verbod pas later kwam, dook in februari wel informatie op over de wijze waarop Netflix later de blokkade zou doorvoeren.

Netflix logo
© Unsplash / Venti Views

Zoals gewoonlijk was februari het moment voor de telefoonlanceringen, inclusief de introductie van de Galaxy S23-serie. Later zou meer bekend worden over de opvolger van de eSIM, de OnePlus Nord 3 en de Samsung Galaxy A54.

Toch was het niet alleen mobiele technologie die de klok deed slaan. Het was ook een maand waarin eigenaren van Samsung-SSD’s te maken kregen met defecte SSD’s. Een defect dat later opgelost zou worden via een firmware-update.

Ten slotte kondigde Proximus in februari aan dat het in de zomer 10 Gbps-fiber zou beschikbaar stellen voor alle Belgen. Degenen met een fiberaansluiting, althans.

Uitgelicht artikel samsung galaxy s23 wifi Getest: Samsung Galaxy S23

Maart: nieuw tijdperk

Voor Sonos was maart de start van een nieuw tijdperk. Op 7 maart kondigde het audiomerk de Era-reeks aan, met daarin de Era 100 en Era 300. Met de komst van de Era-reeks, nam het ook meteen afscheid van de populaire One. Momenteel kan je enkel nog de goedkopere One SL aanschaffen. In de derde maand ging Spotify verder op TikTok-tour – een beslissing die het later zou terugdraaien. Niet teruggedraaid is de uitrol van de nieuwe Outlook-apps voor macOS en Windows. Binnenkort neemt die app definitief de rol over van de standaard Windows Mail-app.

Sonos Era 300 header wit
© Sonos

Gebruikers van de Galaxy S23-serie beklaagden zich in maart vooral over cameraproblemen. De S23 zou namelijk ‘neppe maanfoto’s’ maken. Ook verscheen er plots een banaanvormige waas in foto’s. Over de maanfoto’s liet Samsung weten dat ze zeker niet nep waren, maar enkel geoptimaliseerd. Hiervoor gebruikt de smartphonereeks een complex algoritme dat de scherpte verhoogt, zodat een gebruiker meer detail van de maan kan waarnemen. Dat algoritme zou Samsung echter loslaten op alle zoomfoto’s, klonk het.

Een maand zonder telecomnieuws is een maand niet geleefd. In maart stonden zelfs twee grote en belangrijke gebeurtenissen op het menu, met de overname van Edpnet (door Proximus) en Telenet (door Liberty Global). Die eerste overname is intussen alweer afgeketst; Edpnet is doorverkocht aan Citymesh.

Uitgelicht artikel Tenways CGO600 Pro e-bike review Getest: Tenways CGO600 Pro

April: verbod op ChatGPT

Voor veel Europese landen kwam de snelle opkomst van ChatGPT als een verrassing. Tegelijk bleken ze ook meteen bezorgd om de privacy van burgers. De vraag was namelijk of OpenAI de privacy van burgers in het oog had gehouden bij het trainen van zijn LLM. Dit leidde kortstondig tot een verbod op ChatGPT in Italië, waarna ook Duitsland en Frankrijk een verbod onderzochten.

In diezelfde week bleek de data van Western Digital plots in gevaar. Een gevaar dat er direct toe leidde dat WD zijn My Cloud-dienst maandenlang afsloot. In april kwamen ook enkele gevaarlijke lekken in macOS, iOS en iPadOS boven. Lekken die gelukkig wel kordaat werden opgevolgd.

OnePlus Pad pre-order
© OnePlus

April bleek verder nog de maand van de tablet. OnePlus opende namelijk de blinde pre-orders voor de Pad, terwijl de introductie van de Pixel Tablet in de pijplijn zat. Voor beide fabrikanten zou het de eerste keer zijn dat ze zelf een Android-tablet ontwikkelden.

Uitgelicht artikel oneplus nord ce 3 lite Getest”: OnePlus Nord CE 3 Lite

Mei: kater voor Proximus-klanten

Klanten van Proximus kregen begin mei meteen een kater te verwerken. De telecomprovider liet via e-mail weten dat de prijzen wederom verhoogd zouden worden. Markant was dat Proximus dit ook al eens deed in januari. Alsof de maand nog niet prijzig genoeg was, plakte Netflix ook eindelijk een prijskaartje op het verbod op accountdelen. Elk extra huishouden zou 3,99 euro per maand kosten. Ondanks of mogelijk dankzij het verbod lijkt Netflix overigens een sterk financieel resultaat neer te zetten. Dat wordt dan wel weer enigszins gedempt door de staking van acteurs en producenten.

Intel 14e generatie Raptor Lake Refresh
© Intel

Intel nam in mei verder afscheid van de ‘i’, en dus is het gedaan met Intels Core i-producten. Het zal wel processoren blijven uitbrengen, maar dan bijvoorbeeld als Core Ultra. Eigenaren van HP-printers konden daarnaast afscheid nemen van niet-officiële inkt. Die wordt voortaan geblokkeerd.

Op het vlak van beveiliging was er in mei nogal veel te doen om zonnepanelen. Onderzoek wees uit dat ze wel erg makkelijk gehackt kunnen worden. Chinese fabrikanten zouden beveiligingslekken in hun systemen nauwelijks opvolgen. Hierdoor komt ook het stroomnet in gevaar. Zelfs als merken de beveiliging goed regelen ben je overigens niet per se veilig. Amazon kon namelijk gewoon meekijken op zijn Ring-camera’s, ook als je ze had beveiligd.

Uitgelicht artikel Razer Blade 16 Getest: Razer Blade 16

Juni: Apple Vision Pro

Voor 500.000 Belgen bleek de beveiliging ook niet zo sterk geregeld toen hun inloggegevens in juni op straat kwamen te liggen. Het was overigens niet de eerste keer dat de gegevens online opdoken.

Juni stond ook in het teken van diverse firsts. Zo onthulde Apple zijn eerste VR-headset, de Vision Pro. Verder maakte Toyota bekend een EV uit te brengen met een range van 1.200 kilometer. Wat ook nieuw was, was het gedrag van de Reddit-CEO die gebruikers een trap na gaf. Daartoe besloot het toen subreddits massaal op zwart gingen en de staking alsmaar voortduurde.

Vision Pro
© Apple

ChatGPT wist in juni nog eens het nieuws te halen met een Windows-foutje. De chatbot leek een geheime voorraad Windows-licenties te hebben en kon deze op aanvraag afleveren. Een update van Windows zorgde nog voor een ander opmerkelijk foutje; de verkenner zou plots op hol slaan. Het verwijderen van de update was de enige oplossing. Juni was tot slot de laatste maand waarin Binance zijn diensten mocht aanbieden in België.

Uitgelicht artikel Canyon Pathlite Getest: Canyon Pathlite:ON 4

Juli: faillissement VanMoof

Met het aantreden van juli zou Meta ook eindelijk zijn Twitter-concurrent lanceren, Threads. Die is intussen ook in België beschikbaar en blijkt wereldwijd verrassend succesvol. Verrassend schattig is een term die we graag gebruiken om de Fiat Topolino te omschrijven. Als we een award uit mochten delen voor schattigste auto van het jaar, dan zou Fiat ‘m mogen ontvangen. Proficiat.

Terwijl Fiat kon denken aan zijn schattige wagen, hingen de eerste donderwolken boven VanMoof. Wederom raakte bekend dat het bedrijf in slecht weer verkeerde en het faillissement op de loer ligt. Een faillissement dat de daaropvolgende week ook definitief werd uitgesproken.

Lijnrecht tegenover VanMoof staat Cowboy, dat vrijwel tegelijk nieuwe e-bikes aankondigde. Ook bij Tenways stond er een nieuwe e-bike klaar, de AGO T. Samsung introduceerde in augustus de niet-zo-nieuwe Galaxy Z Fold 5 en Z Flip 5, evenals de Galaxy Watch 6-serie. Bij OpenAI vierde ze dan weer de introductie van de Android-app.

Uitgelicht artikel Getest: OnePlus Pad

Augustus: draadloze OLED-tv

Augustus was de maand van Samsungs eerste microLED-televisie. Met een schermformaat van 140 inch en een prijskaartje van ruim 127.000 euro, is hij echter niet bepaald toegankelijk te noemen. Je hoeft de miniLED-technologie van de Samsung-tv dan ook nog niet direct in je woonkamer te verwachten. Op termijn zal de prijzige technologie uiteraard wel naar goedkopere modellen komen.

LG draadloze OLED-tv
© LG

Dat geldt net zo voor LG’s eerste draadloze televisie en de snelst opladende batterijen van CATL. De batterijleverancier zei een batterij ontwikkeld te hebben die na 10 minuten laden weer voldoende stroom heeft voor een bereik van 400 kilometer. Nu moet je daar vaak nog een uur of langer op wachten.

Iets minder lang wachten was het op de introductie van de tweede generatie Sonos Move. Van deze speaker verschenen in augustus de eerste geruchten, waarna hij in september is uitgebracht.

Uitgelicht artikel Sony WF-1000XM5 header Getest: Sony WF-1000XM5

September: ‘saaie iPhones’

Zoals gewoonlijk is september de Apple-maand, met al het nieuws rond de aankondiging van Apples nieuwe iPhones, evenals de introductie van de nieuwste iOS-versie. Dit jaar was dat niet anders met de onthulling van de iPhone 15-serie en iOS 17. De toestellen en software volgen een trend die ook andere fabrikanten volgen: die van hele beperkte upgrades. Hopelijk staat er in 2024 iets meer te gebeuren.

iPhone 15
© Unsplash/Yuheng Ouyang

Zelfs Sonos had niet veel inspiratie voor de tweede generatie Move. Het ontwerp bleef na de upgrade grotendeels hetzelfde. Dat betekent overigens zeker niet dat we geen fan zijn van de speaker. We zijn echter wel wat minder fan van de gelekte prijzen van Spotify’s HiFi-abonnement. Maandelijks zou het abonnement gebruikers 19,99 dollar gaan kosten. Ter vergelijking: het standaardabonnement kost nu 10,99 dollar/euro per maand.

Uitgelicht artikel Baldur's Gate 3 playstation Getest: Baldur’s Gate 3

Oktober: passkeys op WhatsApp

Oktober was niet dé maand voor Microsoft. Om te beginnen bleek Windows 11 niet bijster populair, en daarnaast kreeg het te maken met problemen in Copilot. Gelukkig heeft het deze problemen snel via een update kunnen verhelpen, zoals wel vaker met Windows-updates.

Spam wordt door velen ook gezien als een grondig probleem. Zowel Gmail als Proximus hebben in oktober werk gemaakt van spam. Proximus heeft hiervoor een spamfilter ingesteld voor sms’jes, en Gmail heeft meer tools in de strijd tegen spam gelanceerd. Het gevecht dat Proximus voerde, bleek alvast een succes: op drie weken tijd blokkeerde de telecomprovider 3,2 miljoen phishingpogingen.

Met de komst van passkeys naar WhatsApp wil Meta criminelen tegenhouden bij de deur. Met deze techniek kunnen gebruikers een extra beveiligingslaag aanbrengen op hun WhatsApp-account. Om in te loggen is dan niet alleen je telefoonnummer nodig, maar ook je biometrische verificatie.

Uitgelicht artikel TCL tv Getest: TCL C845

November: ChatGPT in turbostand

Begin november stond het nieuws meteen weer in het teken van AI. OpenAI bracht in de eerste week van november GPT-4 Turbo op de markt; een meer geavanceerde versie van GPT-4 en ook een iets snellere variant. Voorlopig is GPT-4 Turbo enkel beschikbaar via ChatGPT Plus of Microsofts Copilot. De gratis versie van ChatGPT draait nog op GPT-3.5.

Microsoft wist gebruikers van OneDrive in november ook flink op de kast te jagen. Bij het sluiten van de cloudapp vroeg het gebruikers continu waarom ze de app afsloten. Kort daarop besloot de softwaregigant die vragenlijst toch maar uit te schakelen.

YouTube logo
© iStock / 5./15 WEST

Voor adblock-gebruikers was november ook geen al te beste maand. YouTube besloot vol in te zetten op het blokkeren van adblockers. Gebruikers die nog wel een adblocker gebruiken, krijgen te maken met een ‘versimpelde kijkervaring’. Markant is wel dat het Chrome-team eerder nog een conferentie over adblockers sponsorde en het belang van de apps benadrukte.

Uitgelicht artikel Netatmo Slimme Thermostaat Getest: Netatmo Slimme Thermostaat

December: GPT-4 vs. Google Gemini

December mag dan nog niet zijn afgelopen, er is al genoeg gebeurd. Microsoft besloot de HP Smart-app bijvoorbeeld plots op Windows-computers te installeren. Een foutje, klonk het later: de printerfabrikant had een fout gemaakt in een configuratiebestand. Dat bestand had Microsoft dan weer overgenomen voor zijn Microsoft Store, waardoor de app naar gebruikers werd verspreid.

Wie de desktopversie van Google Drive gebruikt, kreeg in december mogelijk een hartaanval. De clouddienst speelde plots maanden aan data kwijt. Een oplossing is intussen beschikbaar voor de gebruikers die daadwerkelijk data zijn verloren.

Gemini
© Google

Met Google Gemini en Apple-analist Mark Gurman konden we tot slot al even vooruitblikken op wat 2024 ons te bieden heeft. Met Gemini is dat een Large Language Model (LLM) dat sterker moet zijn dan OpenAI’s GPT-4. Bard zou het nieuwe LLM in 2024 integreren. De analist wist juist weer te vertellen dat Apple zijn iPad-lijn in 2024 grondig gaat renoveren, inclusief de komst van een nieuwe en grotere iPad Air.

Uitgelicht artikel Trek District+ 5 header Getest: Trek District+ 5

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business